2008. március 7.

Lapótya

Ilyet először egy régi barátnőmnél ettem,neki is a nagypapája készítette ,de valami fantasztikusan.Ő akkor simán,töltelék nélkül csinálta,amit aztán kristálycukorba tunkoltunk.
Késöbb mi már töltve is csináltuk,így is nagyon finom.Egy könnyű leves után,vagy egy pohár tej mellé is szuper kísérő.
Hozzávalók:
1/2l tej,5dkg élesztő,2 tojás,annyi liszt amennyit felvesz,egy tk só,olaj
Az élesztőt kevés langyos,cukros tejben felfuttatjuk,a többi hozzávalót meg alaposan összegyúrjuk.Addig dagasztjuk,amíg apró hólyagok nem keletkeznek rajta.A tészta állagának viszonylag lágynak kell lennie(a fánk tésztájánál viszont kicsit keményebbnek).Meleg helyen duplájára kelesztjük,majd lisztezett deszkán vékonyra sirítjük,nagyobb téglalapokat vágunk belőle.A tészta közepébe lekvárt(most házi szilvalekvár),cukrozott kakaót,túrót stb.tehetünk.Itt szárnyalhat a fantáziánk.Majd a téglalap 2 végét összehajtjuk.és alaposan összenyomkodjuk,nehogy sülés közben szétnyíljanak.Ha csak simán akarjuk sütni,hagyjuk kicsit vastagabbra a tésztát.Forró,bő olajban,lassú tűz mellett süssük aranybarnára.

0 comments:

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena