2008. július 31.

Szavarin

Mostanában rámjött valami...mióta hazajöttem Erdélyből csak az otthoni cukrász sütiket kívánom.Először a diplomata torta járt a fejemben aztán jött a szavarin...Utóbbinak hamarabb sikerült megszereznem a receptjét,illetve nem is én szereztem meg hanem Ottis.Itt is nagyon köszönöm neki,nélküle nem biztos hogy megcsináltam volna.
A recept hihetetlenül egyszerű,és olcsó is,az íze pedig fantasztikus.Pont olyan mint az Áriában...csak kinézetében más egy picikét,mert nem volt szavarin formám,így maradt a muffinsütő, de ez is teljesen megfelel neki.
Hozzávalók:
Tészta:5 tojás,10 ek. zsemlemorzsa,10 ek. cukor, reszelt citromhéj ízlés szerint, csipet só
Szirup:15dkg cukor,fél liter víz,rum vagy rumaroma
lekvár, 4dl tejszín,kb 1 ek porcukor
A tojások fehérjét a csipet sóval és 5 kanál cukorral habbá verjük.Ugyanezt csináljuk a tojások sárgájával,a maradék 5 kanál cukorral és a citromhéjjal.A kettőt óvatosan összekeverjük,és közben a zsemlemorzsát is hozzáadjuk.Kivajazott,vagy muffin-kapszlikkal kibélelt muffinsütőbe adagoljuk,és előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük.A sütő ajtót nem szabad nyitogatni,mert könnyen összeeshet.
Közben elkészítjük a szirupot:A cukorból karamellt csinálunk,majd felöntjük a vízzel,és hagyjuk felfőni.Miután kihűlt rummal vagy -aromával ízesítjük.
A muffinokat beáztatjuk a szirupba,meg is forgatjuk hogy mindenhová jusson az édes szirupból.Amikor jól megszívta magát,egy tálcára rakjuk és néha ott is átforgatjuk.
A muffinokat,szélesebb részükkel lefele fordítjuk,ketté vágjuk,megkenjük valamilyen lekvárral,megtöltjük tejszínnel.Rátesszük a kalapját,és tejszínnel díszítjük.

2 comments:

Ottis írta...

Nagyon jól néz ki!Remélem ízlett is... :-)

Orsi írta...

Annyira,hogy már csak egy pár darab van belőle...:D
(Az előbb is megkóstoltam és megállapítottam,hogy frissen a legfinomabb,úgyhogy nem érdemes tartogatni.)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena