2008. augusztus 2.

Az ország tortája

Szatmári szilvapálinkás torta!Ez lett 2008 ban az ország tortája.Csábítóan hangzik,nem?Ezt az igazán izgalmas tortát,Mácsai Dániel alkotta meg.Viszont jövőre akár mi is megpróbálhatjuk fölülmúlni a cukrászmestert,hiszen a 2009 es ország tortája,akár átlagos,sütő- főző háziasszonyok receptje által is készülhet.Úgyhogy, hölgyeim és uraim,a lecke fel van adva!:D Addig is, én már alig várom ,hogy megkóstolhassam az idei nyertes finomságot.
Na de lássuk mit is rejt:
Piskóta
Aszalt szilva
Casino Rum 0,06 l
Dió (finom) 0,07 kg
Vaj 0,12 kg
Porcukor 0,12 kg
Egész tojás 0,12 kg
Liszt 0,14 kg
Sütőpor 0,005 kg
Fahéj 0,005 kg
Citrom héj 0,007 kg
Só 0,003 kg
Vanília rúd 1 db
Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egész tojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), amíg könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert száraz anyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.A kikevert masszából három 0,34 kg (nyersen) adagot tudunk kimérni, majd 23 cm átrmérőjű, és 1 cm magas lapokat kikenni.
Sütés: 210 fokon, 10 percig.
Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.
Krémek
Alap krémek
Marcipán krém:
Tej 0,13 l
Tojássárgája 0,10 kg
Marcipán (1x-es) 0,10 kg
Keserű marcipán 0,011 kg
Cukor 0,022 kg
Csoki krém
Tej 0,09 l
tojássárgája 0,05 kg
Kakaó massza 0,03 kg
Cukor 0,06 kg
A marcipán alap elkészítése a következő:A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért, hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk.
Csoki alapkrém készítése:A tejet (2/3 részt) a cukorral felforraljuk, majd fokozatosan (keverés közben) hozzáaadjuk a kakaómasszát, és tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixoljuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük be.
Betöltéshez szükséges krémek:
Macipán alap 0,35 kg
Csoki alap 0,20 kg
Tejszínhab 0,23 kg
Tejszínhab 0,10 kg
Zselatin (főzött) 0,03 kg
Zselatin (főzött) 0,02 kg
Szilvapálinkás szirup:
Szilvapálinka (eredeti) 0,03 l
Cukorszirup (50 %-os) 0,03 l
Főzött zselatin:
Víz 0,25 l
Zselatin 0,04 kg
Betöltési technológia:A kisűlt lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 0,05 kg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 0,02 kg). Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és receptben magadott csoki krémet beletöltjük, de nem az összeset, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 0,03 kg). Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a bekevert marcipán krém 3/4 részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd megmárványosítjuk a felületét. Hűtőbe rakjuk, és kb. 3 óra elteltével szeleteljük (16 szeletes) és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt stiftelt madulával díszítjük.
Az önköltségi ára 16 szeletes tortának (nettó) 2 364 Ft
javaslat a töltéshez:Ne keverjük be előre a krémeket csak akkor és csak azt, amit éppen töltünk. Minden alapanyagot be lehet szerezni hazai gyártóktól illetve forgalmazótól.
Boldog szülinapot Magyarország!
Forrás:blikk.hu

0 comments:

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena