2008. december 24.

Életem első bejglije


Emlékszem anyukám mindig halálra izgulta magát,hogy vajon hogy sikerül a bejgli(merthogy általában kihasadt,habár az íze nagyon finom volt).Úgyhogy ezért én is tartottam nagyon tőle,sütitől talán még nem is féltem ennyire.De Andinak van egy fantasztikus,részletes,szájba rágós receptje,amit ki kellett próbálni.Csodás lett,nagyon büszke vagyok rá:)
Andinak meg hálás köszönet a receptért!
Úgyhogy a receptet csak úgy bemásolnám,hiszen szóról szóra követtem.Íme:
A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni. A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez )

  • 90 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 12.5 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl hideg tejszín
  • kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben
A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg! Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie. A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe. Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát. Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni! A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek! Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni. Mák vagy dió töltelék ( 6 db bejglihez )
  • 85 dkg mák vagy dió
  • 50 dkg kristálycukor
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, (késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg)
  • 0.5 liter víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni. Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.
Mindenkinek nagyon-nagyon boldog ünnepeket kívánok!

5 comments:

Gabriella írta...

Békés és ízekben gazdag karácsonyi ünnepeket kívánok!

Orsi írta...

Köszönöm Gabriella,viszont kívánom!

Anita írta...

Kedves Orsi,
nagyon köszönöm neked ezt a kitűnő receptet. Életem első bejglijét sütöttem ez alapján és az eredmény tökéletes. Boldog karácsonyt kívánok!

Anita

Orsi írta...

Anita,
nem is tudod mennyire örülök.
Neked is nagyon boldog karácsonyt!
Üdv:
Orsi

Anita írta...

Ide kell írnom megint, hogy a legjobb bejgli recept ever.


Köszönöm köszönöm köszönöm!

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena