2008. december 13.

Narancshabkrém avagy bavaroise(Karácsonyi receptverseny)

Azért döntöttem egy krémnél,a karácsonyi desszertet illetően,mert egy hosszú,gazdag,ínycsiklandó karácsonyi ebéd,vagy vacsora után nem biztos hogy az ember képes még egy súlyos desszertet is elpusztítani.De egy könnyű,habos,illatos krém ,az már más.Nagyon nagyon finom,és egyszerű desszert.
Hozzávalók:
  • 70g jó minőségű étcsokoládé
  • 4 tojássárgája
  • 1/2 vaníliarúd estleg vanília aroma
  • 3,5 dl zsíros tej
  • 3 narancs
  • 120g cukor
  • 25g liszt
  • 8 cl narancs likőr
  • 3+3 dl tejszín

Először a csokival kezdjük,gőz fölött vagy mikróban alacsony hőfokon megolvasztjuk.Választunk 6 gyönyörűséges poharat.Ezekbe csurgatunk 1-2 kanálnyi olvadt csokoládét,majd ide-oda mozgatva megtévesztő csoki-dombokat varázsolunk a poharakra.Hagyjuk dermedni.

Ezután jöhet a krém.A tejet a vaníliarúddal felfőzzük,majd félretesszük.Egy fém tálban a tojássárgákat a cukorral,a liszttel és a tejjel(a vanília rudat kapjuk ki belőle) csomómentesre keverjük.A krémet vízgőz felett,folytonos kavargatás mellett besűrítjük. (viszonylag hamar besűrűsödik).Ha kész levesszük a gőzről belereszeljük a 3, alaposan megmosott narancs héját,és beleöntjük a likőrt is,majd hűlni hagyjuk.Közben felverünk 3dl tejszínt egy fél csomag zselatinfixszel.Ezt óvatosan a kihűlt krémbe forgatjuk.A kelyhekbe kanalazzuk,fóliával letakarjuk,és tálalásig hűtőben tartjuk( 2-3 napig vígan elvan a hidegben)Fogyasztás előtt tejszínnel díszítjük.

A recept, Lajos Mari - Hemző Károly:66 karácsonyi édesség című könyvéből származik,kisebb változtatásokkal.

2 comments:

Mindennapi Manna írta...

Kicsit elmaradtam mindennel, késve olvasok, és szinte nem írok:) Ezzel a desszerttel viszont szívemből szóltál: pont olyan könnyű, mint az, amit egy karácsonyi ebéd/vacsora után magam is kívánnék:)

Orsi írta...

Örülök:)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena