2009. január 24.

Pozsonyi kifli


Egy régi süti a nagy családi receptes könyvből.A legfinomabb langyosan egy pohár hideg tejjel.Uzsira,reggelire kiváló.
Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 250g vaj vagy margarin
  • 20 g élesztő
  • 1tojás
  • 50 g cukor
  • kb. 2dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
Diós töltelék
  • 100g cukor
  • 1 dl tej
  • 200 g darált dió
  • 50 g mazsola
Mákos
  • 100 g cukor
  • 1dl tej
  • 200 g darált mák
  • 1 tojás a kenéshez
Az élesztőt fél dl langyos tejben (kis cukorral)felfuttatjuk.A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk.Én a hideg margarin nagy lyukú reszelőn szoktam a lisztbe reszelni,így jóval egyszerűbb.Aztán hozzáadjuk a tojást,cukrot,sót,citrom héjat,végül az élesztőt,és annyi langyos tejet,hogy közepes keménységű,ruganyos tésztát kapjunk.Cipót formálunk belőle,és egy fél órát pihentetjük.
A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk,majd a mákra vagy dióra öntjük és alaposan összekeverjük.Hagyjuk kihűlni.
A tésztából tojásnyi nagyság tésztákat tépkedünk,oválisra nyújtjuk,(2-3mm vastagságúra),majd megkenjük a töltelékkel és felcsavarjuk,kifli formára hajtjuk.A kifliket tepsire rakjuk(nagy távolságra,mert megnő) és megkenjük egy felvert tojással.Még 30-40 percet pihentetjük,majd újra lekenjük tojással,és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Mi most nagyokat csináltunk,így 20db lett.

0 comments:

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena