2009. február 22.

Toronyba zárt mousse

Mostanság sokat nézelődöm a Cannelle et Vanille-n.Fantasztikus sütiblog,szebbnél szebb fotókkal.Ezek ihlettek meg,így született meg ez a sütemény,melynek belsejében csoki-kávé mousse van,tetején meg csoki glazúr,amit én inkább kakaó zselének neveznék.
Piskóta
  • 4tojás
  • 3ek. víz
  • 7ek. krist. cukor
  • 5ek liszt(rétes is finom keveréke)
  • 2ek cukrozatlan kakaó
  • késhegynyi sütőpor

Először is sütöttem egy szokásos vizespiskótát,ilyet szoktam feltűrtekhez is.

Először is melegítsük elő a sütőt,és készítsünk elő egy nagy tepsit(azt amit a sütőkhöz szoktak adni).

Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval,majd ha félig felverődött adjuk hozzá a cukor felét,és verjük amíg teljesen kemény lesz a hab,majd tegyük hideg helyre.A tojássárgákhoz adjuk hozzá a a 3ek. langyos vizet és habosítsuk össze,majd adjuk hozzá a maradék cukrot és verjük addig amíg a masszánk világos színt nem kap.Mindezt érdemes robotgéppel végezni.Aztán váltsunk fakanálra és kanalanként adjuk hozzá a lisztet,sütőport majd,óvatosan keverjük hozzá a felvert habot is.Öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe és közepes hőmérsékletű sütőben süssük 10-15 percig.Vigyázzunk, nehogy kiszárítsuk,mert később így sok bajunk lesz.

A piskótából formázzunk hengereket.Ezt többféleképpen is lehet.A piskótából vágjunk 2 kört,amekkora a forma átmérője és egy olyan vastag csíkot,amilyen magas sütit szeretnénk, béleljünk ki vele pl. egy nagyobb poharat,vagy kisebb tálkát,vagy valamilyen formát.A csík hosszúsága a forma átmérőjétől függ.Szóval először,mondjuk egy pohár aljába jön egy kör,majd a palást ,később krém,aztán befedjük a másik körrel.

Mivel mindezt még a piskóta langyos állapotában végezzük,biztosabb ha csavarunk köré egy sütőpapír csíkot is,így tuti nem ragad bele sehová.

Mousse

  • 3tojás sárgája,2 fehérje
  • 1 ek.víz
  • 2 ek.cukor
  • 90g étcsokoládé
  • 1 kk. nescafé
  • 2dl tejszín
  • 1 cs. zselatinfix

Mivel 2 féle mousse-t csináltam nem lett ugyanolyan az állaguk ,a csokisnak természetesen tömörebb,a kávés habosabb.Nekem ez bejött,viszont figyeljünk rá,hogy a csokis legyen a torony alján,így jobb lesz a tartása.Én erre nem gondolta,úgyhogy egy párat eldöntöttem,így kicsi alagutak is lettek.

Először a fehérjét csipet sóval félkeményre verjük,majd hozzáadunk 1 ek. cukrot,tovább verjük,majd hideg helyre rakjuk.A sárgákat 1 ek.vízzel,és 1 ek. cukorral fehéredésig verjük.Ekkor a masszát 2 felé vesszük.Az egyikbe csurgatjuk,a megolvasztott,kissé lehűtött csokoládét,a másikba az 1 ek.forró vízben feloldott nescafét.Felverjük a tejszínt is,a zselatinfix-szel és ízlés szerint porcukorral.Összekeverjük a tojásfehérjével,2 vesszük és külön-külön beleforgatjuk a csokis-,ill. kávés masszába.

Ezt a hengerekbe töltjük,érdemes habzsákkal(zacsi is jó) így a piskóta alsó részében is biztos lesz krém.Ezeket aztán hűtőbe rakjuk és pihentetjük néhány órát,legjobb egy egész éjszakát.

Glazúr:

  • 4g zselatin
  • 60g tejszín
  • 60g krist. cukor
  • 50g víz
  • 30 g cukrozatlan kakaó

Ez a recept Cannelle et Vanille-ről van.Gyönyörűen csillog,viszont az állaga kicsit gumiszerű,az íze se egy nagy durranás.Engem illetően ,maradok a normális csokinál,vagy a mi csokimázunknál.

A zselatint forró vízben feloldjuk.A többi hozzávalót összekeverjük és közepes lángon kb. 3 percig főzzük,majd folyamatos keverés közben belecsurgatjuk a zselatint.Kicsit kihűtjük.Az állaga akkor jó, hogy ha egy kiskanalat belemártunk,azon egyenletes rétegben rajta marad a szósz,ekkor elkezdődött a zselésedés.Ilyenkor azonnal használható.

Mivel a mousse-ból megmaradt egy adagnyi,azt kipróbáltam bonbon töltelélet.Egyszerűen mennyei!Csak nem lehet gondolom sokáig tárolni,habár ennél a pár darabnál ez nem jelentett problémát.

3 comments:

Csenge írta...

Űha, ez nagyon extrém, feltétlenül ki kell próbálnom! 8) Nagyon munkás volt? =|

Orsi írta...

Nem,nem annyira.Csak addig nehéz amíg kitalálod/számolod hogy mekkorák legyenek a piskóta csíkok.A többi az már egyszerű,főleg Neked!:)
Jah és figyelj a krém állagára,mert nem lesz tartása,én evvel nem voltam 100%ban megelégedve(a kávés miatt)...

Csibe írta...

Huhhh, nagyon jól néz ki!!!
Amúgy szia, druszám ;))

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena