2009. április 11.

Somlói galuska

Micsoda desszert! A legbensőségesebb,legháziasabb desszert amit el tudok képzelni.Olyan megnyugtató,amikor az ember leül a családjával,barátaival egy-egy jókora tálikó somlói kíséretében,hogy megbeszéljék az aznap történteket.Majd megelégedve állnak fel-még a kanalat nyalogatva-egy kis repetáért reménykedve.És repeta persze,hogy van,hiszen somlóiból nem lehet 2 adagot csinálni... Hozzávalók
  • 3x 3tojásos vizes piskóta(3tojás,3ek víz,6ek cukor,6ek liszt,fél cs.sütőpor)
  • mazsola, pirított dió ízlés szerint
  • 10dkg cukor
  • rum esetleg aroma
  • citrom- és narancshéj
  • kb fél l víz
Krém
  • 4tojás sárgája
  • 6dl tej
  • 20dkg cukor
  • vanília
  • 6dkg liszt
Csoki öntet
  • 20dkg étcsokoládé
  • 8dkg vaj
  • kis cukor(étcsoki imádóknak el is maradhat)
  • kb 3-4 l víz
4dl tejszín Először is jöjjenek a piskóták.A módszer mindegyiknél ugyanaz:tojásfehérjét csipet sóval.2ek cukorral kemény habbá verjük.A sárgákat a vízzel habosra verjük majd hozzáadjuk a maradék cukrot és addig verjük amíg a tojás kifehéredik.Ekkor kanalanként belekavarjuk a lisztet és a sütőport.A diós piskótát 4ek liszttel, 2ek darált dióval,a kakaósat is ugyanígy 2 ek kakaóval sütjük.Végül a tojásfehérjével alaposan összeforgatjuk és kb 10 perc alatt előmelegített sütőben (tortaformában)készre sütjük. Közben megcsináljuk a szirupot:10dkg cukorból,fél liter vízből szirupot főzünk,hozzáreszeljük 1 citrom héját és 1 narancsét is(nekem van eltéve narancshéjam abból tettem egy kiskanálnyival),majd rummal ízesítjük. A csokiöntethez a vajat felmelegítjük és meghintjük leheletnyi liszttel majd beletördeljük a csokoládét és kavargatva beleolvasztjuk.Először egy kicsi tejjel felöntjük,majd vízzel folytatjuk.Teszünk bele kb 2-3 ek cukrot is.Hagyjuk egy pár percet főni,hogy besűrűsödjön a szósz.Ha nagyon vastagnak találjuk,önthetünk még hozzá vizet.Sőt a csokisabb íz kedvéért még az elején keserű kakaóport is tehetünk hozzá,csak vigyázzunk hogy kavarjuk csomómentesre. A krémhez a tojássárgáját a cukorral,a liszttel csomómentesre keverjük,és a felfőtt vaníliás tejhez csurgatjuk.Folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. A piskótákból kiválasztunk egyet ,vissza tesszük a tortaformába,majd a szirup harmadával ,bőven meglocsoljuk.Megszórjuk darált dióval,majd a krém felével,amire a beáztatott mazsolát szórjuk.(Nekem a mazsola soha nem jut eszembe egy nappal azelőtt,hogy beáztassam,ezért úgy szoktam ,hogy rumos vízbe vagy teába teszem és bedobom a mikróba,hagyom amíg a víz zubogni nem kezd.Így a mazsola remekül megszívja magát röpke fél óra alatt is.) És akkor megint piskóta ,szirup,dió,krém mazsi,piskóta szirup.Ilyenkor jól jön egy éjszaka hűtés neki,hogy összeérjenek az ízek .Másnap felvert,enyhén cukrozott tejszínnel és csoki öntettel tálaljuk.

1 comments:

The Chef Viki írta...

Jaj istenem, ennél megnyugtatóbbat én sem tudok :-)

Imádom, imádom!

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena