2009. június 1.

Csoki tortácska karamell szósszal

Most egy nagyon durva desszert következik!Csoki,csoki,karamell!Milyen helyesek így egymás mellett,nem?...és milyen édesek egymás fölött!Annyira hogy az már bűn...
  • 14 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 20 dkg liszt
  • 6dkg kakaó por
A puha vajat robotgéppel felhabosítottam a porcukorral, majd belekevertem a két tojás sárgáját. Aztán a lisztet is hozzákevertem és 2 órára hűtőbe raktam.Ez egy olyan keksz tészta sűrűségű massza lett,amit én nem nagyon tudtam nyújtani,úgyhogy inkább "tapasztottam".De szerintem egész jó lett,ahhoz képest hogy a formákat is én hajtogattam.Alufóliából.Mivelhogy nincs minitorta formám. Szóval 4 tortácskát csináltam,de ebből a mennyiségű tésztából 5-öt is lehetne,legközelebb én is vékonyabb tésztával csinálnám.A tortákat 20 percig vakon sütöttem(előtte villával is megszurkáltam)majd 10 percet csak úgy simán.Hagytam kihűlni majd óvatosan lefejtettem róla az alufóliát,könnyű dolgom volt.
  • Csokoládés créme patissiére(Szakácsok könyve):
  • 250ml zsíros tej
  • 22.5 g kukoricaliszt
  • 32,5 g porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 25g vaj
  • 125g jó minőségű étcsokoládé reszelve
A tejet a k.lisztet és 30 g cukrot habverővel összekevertem,majd folytonos kevergetés mellett felforraltam.Egy tálban a tojások sárgáját a maradék(nál egy kisivel több) cukorral összekevertem,majd a forró tejet vékony sugárban öntöttem hozzá,miközben folyamatosan kavartam.Ekkor az egész ment vissza a lábasba ,és újabb forralás következett folyamatos kevergetés mellett.Aztán a besűrűsödött krémbe beleszórtam a csoki felét,majd a krémet jeges vízzel teli tálba állítottam Amikor kicsit hűlt,hozzáadtam a kockára vágott vajat és a maradék csokoládét,addig kavartam ameddig fényes egynemű krémet nem kaptam.Hagytam teljesen kihűlni.
  • Karamell szósz
  • 25 dkg cukor
  • 1.5 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
A cukorból és pár evőkanálnyi vízből karamellt csináltam,majd mikor szép színe volt hozzá öntöttem a tejszínt,végül a vaj darabkákat is hozzákevertem,és hagytam pár percet forrni. Ez a szósz valami mennyei,hálistennek maradt is,így még bűnözhetek pár napig.Vanília fagyival is hihetetlen mit tud művelni. Na de térjünk vissza tortácskáinkhoz .Innentől fogva már pofon egyszerű a dolog,torta aljára némi csokoládé krém kerül,majd erre egy réteg karamell szósz.

10 comments:

Száva írta...

szia!
mekkora formákat készítettél?
:)

The Chef Viki írta...

Ez nem bűn kérem, ez már maga az elkárhozás :-DD

Muffinformában esetleg? Azt is ki lehet tapasztani, mint a minitorta formát. Az üres lukakba meg vizet töltesz és már sülhet is :-)

anyamanya írta...

Tudom, hogy van már, de azért én is küldtem egy sapit Neked, bekukkantanál érte? :)

Orsi írta...

Száva: 8 cm volt az átmérője(legnagyobb pogácsaszaggató segítségével formáztam)
The Chef Viki,jó ötlet,eszembe se jutott.Több kicsi ráadásul még jobb mert a mostaniból egyet képtelenség megenni.
Anyamanya,köszönöm szépen itt is!

Névtelen írta...

Szia Orsi!Én egy 3x-et taposó kisfiú anyukája vagyok.Most találtam rá az oldaladra.Nagyon tetszik!!!!!!!!!!Szuper vagy!!!!!!!Én is imádok sütni,de sajnos a kicsikém nem ehet tejes dolgokat,ezért meg van kötve a kezem.Ja és időm sincs olyan rengeteg.Na meg a kalóriák... Kívánom,hogy teljesüljön minden álmod!Az oldalt olvasva,te nem csak azért szeretnél cukrász lenni,hogy valami legyen a kezedben.Sok sikert!Üdv:Moncs

Orsi írta...

Kedves Moncs!
Nagyon szépen köszönöm a dícséretet és a jókívánságokat!Nagyon jól esik!
És a cukrászat számomra tényleg nem csak egy szakmát jelent...annál sokkkal de sokkal többet:)
Üdv:Orsi

Brigitta írta...

Szia!
A mézes rózsával kapcsolatban szeretném kérdezni,hogy kibír pár napot a hűtőben?Tehát előre meg lehet csinálni?
Egyébként pedig gratulálok a blogodhoz nagyon ügyes vagy!
Köszi előre is!
Üdv.Brigitta

Orsi írta...

Szia!
Igen, nyugodtan megcsinálhatod előre!
Köszönöm én is :)!

Brigitta írta...

Szia!
Köszönöm a választ,nem voltam biztos,mert eddig csak marcipánból,és pillecukorból gyártottam rózsát,de így hamarosan ki fogom próbálni!
Üdv:Brigitta

Orsi írta...

Örülök neki!Én fondanttal fogok mostanság próbálkozni,csak legyen egy kis szabadidőm.
Aztán majd mesélj hogy milyen lett!:)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena