2009. június 25.

Trio mousse torták

Nehéz dolga van az embernek ha egy egyszerűen felszerelt konyhában kezd el egy ilyen desszertet elkészíteni.Persze ezt is le lehetne egyszerűsíteni, hogy csak 3 db tál és egy robotgép kelljen hozzá,de az nem lenne kihívás.És amúgy is meg lehet csinálni mindent egy sima konyhában is,csak egy kis kreativitás,és sok pluszmunka,vagyis idő szükségeltetik.Azért nagyon várom már hogy egy normálisan felszerelt cukrászdában dolgozhassak.NAgyon,nagyon!De talán azt még jobban, hogy cukrász kurzusokon vehessek részt...huh most nagyon szárnyal a képzeletem :))
Na de térjünk vissza a mai desszertünkre!Ez is azok közül való,melyek már régóta várják egy papíron lerajzolva,a valós megszületésüket.Minap Rachel Allen műsorát néztem,amiben egy cukrász hasonlót készített,gondoltam na akkor most jöjjön nálunk is Ő.
Lényegében egy pikótán mousse kupola:kívül csoki mousse,aztán mandula mousse,egy réteg mandula pehely,majd a belsejében csodás csokis-cseresznye dzsem.Kívülről egy-egyet csokimáz borít,ez már megint nem volt a legjobb választás,de időközben elfogyott a csoki...persze mikor az egészet befejeztem nem megtaláltam még egy táblányit...hát persze hogy de.
A cukrászdámban biztos lesz trio mousse torta,annyi változtatással hogy az alapja luffa csoki lesz,és kívülről természetesen roppanós csoki fogja borítani.Legközelebb utóbbit itthon is így csinálom majd.
Hozzávalók
  • 350 g tejszín
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 tojás sárgája
  • 15 g víz(1ek)
  • 1 1/2tk glükóz*
  • 3 ek cukor
  • 1 cs. zselatinfix
  • mandula pehely és -aroma
  • csokis-cseresznye dzsem/sima is megfelel/
  • 10dkg étcsokoládé,darabka növényi zsiradék

*Glükóz:
  • 16dkg cukor
  • 9 dkg víz
Ezt össze kell főzni és negyed literre hideg vízzel kiegészíteni.Hűtőben kis üvegben tárolható(vagy lehet hogy hűtőben sem kell??),sok desszertbe ajánlott,nagyon hasznos!
És akkor:Sütünk egy fél adag ragacsos csoki piskótát,kis tepsiben.
A tojás sárgáját addig verjük amíg vaj színű és bársonyos lesz(kb 5 perc).A cukorból glükózból és vízből szirupot főzünk,kb 3 percig főzzük.Akkor jó,ha egy kicsit hideg vízbe csöpögtetünk a cukorból buborék képződik.Ha van hőmérőnk ez a 118°C.Ezt vékony sugárban a tojás sárgákhoz csurgatjuk közben szorgosan keverjük a robotgéppel,és így folytatjuk amíg a massza ki nem hűl(kb 5 perc).
A tejszínt felverjük ,hozzáadjuk a zselatinfixet,majd ketté vesszük.Az egyik felébe belekeverjük az olvadt,langyos csokoládét,majd hozzákeverjük a tojássárgák felét és hűtőbe tesszük.
A tejszín másik felébe egy kis mandula aromát csöpögtetünk,és a maradék sárgájával elkeverjük.Nem tudom ezt hogy kéne aroma nélkül megoldani-darált mandulával szemcsés-reszelt marcipánnal ugyanaz.Ötlet valaki?-mert idegesít hogy mű! Veszünk vagy 3-4-5 kupola formát.Nincs?Sajnos nekem sincs!Legyünk kreatívak!/kis kaspó,kis tál,bögre stb stb.../Kibéleljük folpackal,majd rétegezni kezdünk:először csokis pár kanállal majd kikenjük vele a formát,aztán hűtő,majd mandulással ugyanez a folyamat,ezt megszórjuk mandula pehellyel,majd a közepébe pár kanál dzsemet kanalazunk,és végül lezárjuk egy méretre vágott piskótával,evvel kissé lenyomjuk.Várunk egy jópár órát, hogy ismerkedjenek az ízek.Aztán kiborítjuk,óvatosan lehúzzuk róluk a folpackot és olvasztott csokoládéval leöntjük őket,de tálalhatjuk őket csupaszon is.Csokoládé lapokkal,friss cseresznyével,esetleg karamell spirálokkkal díszíthejük.(Igen, végülis a díszítéshez lett volna szükségem kicsit profibb eszközökre,nem magához a desszerthez...) . Mousse recept Cannelle et Vannileről,glükózé Margit fórumáról.

10 comments:

Ági, aki főz írta...

Huhhh...

szepyke írta...

Ha hallasz cukrászkurzusról, szólj nekem is! :D

És ez szerintem is : huhhh... :DDD

Chef Viki írta...

Ááááááááá!!! Ide vele :-)

Receptgyűjtő írta...

Nagyon jópofa!:-)
és étvágygerjesztőőőőőőő!!!!!!

Piszke írta...

Mikor nyitsz??

Csibe írta...

Nagggyon szééép!

Orsi írta...

Köszi lányok!
Szepyke szólok!
Piszke,ha nyitok,jössz?:)))

trinity írta...

Ha lesz cukrászdád, azonnal megyek:)))

Wise Lady írta...

Nahát, megint csak ámulok-bámulok.

Száva írta...

Orsi, nem csak te várod türelmetlenül, hogy nyiss!:)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena