2009. július 15.

Ostor rétes ordával meg mással

Pontosan két héttel ezelőtt kérdeztem  apukámtól hogy mikor érkezik az orda szállítmányunk,mert már tervezgetem nagyon a belőle készülő tortát. Aztán nem jött, egészen a mai hétvégéig. Igaz ez sem az a szállítmány, ezt nagymamám küldte,de ez mindegy is, a lényeg hogy itt van. Persze amikor már itt van előttem hirtelen nem is tudom mit kezdjek vele. Tortát akartam,barackosat.De tortából most kicsit elég volt,és mindjárt itt az én szülinapom is,addig kíméljük magunkat a krémes sütiktől. Még a sajttorta jutott eszembe,de most azt sem kívántam. De valamit muszáj csinálni az ordával mert már nem sokáig bírja ebben a melegben.
És ekkor jött anyukám ötlete ,hogy süssünk ostor rétest. Jó! Azt még úgysem sütöttem soha mama nélkül.
Azt mondanom sem kell ,hogy ez a süti maga Erdély.Imádom!A sütit is meg Erdélyt is. 2hét múlva ilyenkor reményeim szerint már ott iszom a kávém az almafa alatt .DE ez még titok!Psssz!
Hozzávalók:
  • 50dkg liszt
  • 20dkg hideg vaj
  • 1 citrom héja
  • 2 ek cukor
  • 2csipet só
  • 1 egész tojás+1 'sárgája
  • 1dkg élesztő 1ek tejfölben kikeverve+1 kk sütőpor(eredetileg 3 dkg élesztő)
  • kb 1dl tej
  • fél kg édes orda esetleg ricotta
  • 3 kisebb tojás
  • 2 vaníliás cukor
  • kb.10 ek. cukor orda édességétől függően,ricottánál kb 15 ek./Kóstolj!/
  • 5-6 kisebb sárgabarack
  • kb.15-15 dkg dió és mák
  • víz
  • 7-7 dkg cukor
  • citromhéj
Bocsánat a pontatlan receptért,anyuval ketten csináltuk,és hát a mérleg a polcon maradt.Amúgy a csíkos rétes anyu ötlete volt,nem volt elég 2 rétesre az orda így valamit még tennünk kellett bele.Ezeket találtuk itthon.
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk,2 cipóra osztjuk és egy órát kelesztjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket.Az ordát áttörjük villával majd a tojássárgákkal,és a cukrokkal jól átkeverjük.A fehérjéket csipet sóval felverjük,elég csak kézzel,nem kell túl kemény habnak lennie.Ezt is hozzákeverjük az ordához,majd felhasználásig hűtőbe rakjuk.A darát dió illetve mákot becukrozzuk,majd annyi forró vízzel forrázzuk le,hogy egy viszonylag sűrű masszát kapjunk,lehetőleg olyat amilyen az ordáé.
Ha megkelt, a tésztát átgyúrjuk és egyenként egy 30cm széles 35cm hosszú téglalappá nyújtjuk.Széltében képzeletben 3 részre osztjuk,és a középső 10 cm széles részre kanalazzuk a tölteléket.A két hosszanti szélét behajtjuk.A lelógó részeket(a maradék 10-10cm) jobb és bal oldalon is 2cmes csíkokra vágjuk be,vízszintesen egészen a töltelékig,majd ezeket szorosan,kicsit keresztezve a töltelékre hajtjuk.
Az ordás-barackosnál alulra került az orda mennyiség háromnegyede és rá a felkockázott barack .A másikba a maradék orda ,dió és mák került.
Ezeket egy tojásfehérjével lekenjük,és hagyjuk még pár percig kelni,mondjuk amíg a sütő bemelegszik.Aztán közepes hőfokon pirosodásig sütjük,ez kb 40 perc.

9 comments:

Yasmine írta...

Nagyon-nagyon szép, ilyen formában még nem ismertem. Köszi a receptet! :)))

trinity írta...

Mindkettő nagyon szép lett!!!!

Ottis írta...

Ügyes vagy már megint!Akkor errefelé nyaralsz :-)

Orsi írta...

Köszi lányok!
Ottis,igen meglátogatom a nagyszüleimet,meg a szülővárosomat.Már alig várom!

Yasmine írta...

Szia Orsi!
Látogass meg, kérlek! :)))

Alíz írta...

Nézz be hozzám, ott a meglepi. :)

Rainbow írta...

Szia!

Nezz be hozzam legyszives! :)))

Wise Lady írta...

Ez csodás. Mifelénk is sütnek hasonló kőttes rétest, de az összetekergetett.
Azért ostorrétes, mert az ostorfonatra emlékeztet a mintája? Vagy miért?

Orsi írta...

Wise Lady,őszintén nem tudom,de valószínűleg azért.Majd megkérdezem!

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena