2009. december 25.

Karácsonyi pite

Kevés az a cukrászda ahová be tudok menni ötletet meríteni.Sajnos általában már a cukrászda előtt fel tudom sorolni hogy mit fogok látni benn.
Na ez alól kivétel a Nándori.És most tényleg nem azért mondom mert elfogult vagyok,nem egyáltalán nem.Egyre több a különleges sütemény,van állandó saját specialitásuk,és egyre szebbek a torták és minitorták is.Ráadásul nagyon finomak és az áruk is rendben van.
Na szóval a múlt héten arrafelé volt dolgom ,és megragadt a szemem egy süteményen.A neve:karácsonyi pite.Hűűű.Olyan házias volt,melengető,már már éreztem az ízét a számba.Nem kóstoltam meg...csak elhatároztam hogy ilyet én is csinálok.
Csináltam is,ráadásul 5 kallódó tojásfehérje is eltűnt a következtében. Az állaga kicsit brownies lett,az íze meg...maga a karácsony:fahéj,gyömbér,dió,alma,aszlatgyümölcsök...A kinézete hasonlít Nánoriéhoz,az ízét nem tudom,ha estleg vki kóstolta légyszi írja meg milyen,vagy majd én megkérdezem/kóstolom...
Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 1,5 ek. cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kk tejföl
  • 1 tojás
  • 1 cs. só
  • 5 tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 35 dkg darált dió
  • 3-4 ek kakaó
  • 2 marék mazsola és aszalt szilva(feldarabolva)
  • 4 közepes alma
  • citromhéj,fahéj szegfűszeg
  • 1/2 kk fahéj,1/4 kk. gyömbér,1/4 kk mézeskalácsfűszerkeverék
Először is elkészítjük a pitét.A tejfölben az élesztőt kikavarjuk,majd a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk.Folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe rakjuk.Közben az almát megtisztítjuk,kisebb kockákra vágjuk és annyi vízbe amennyi ellepi feltesszük főni.A vízbe dobunk mellé citromhéjat,fahéjat szegfűszeget és egy kis citromlevet is lehet csorgatni hozzá.Éppen csak egy pár percig főzzük,nem szabad egészen megfőzni.Majd leszűrjük és kihűtjük.Közben a tésztát gáztepsi méretűre nyújtjuk,villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben,pár perc alatt elősütjük.
Közben a tojásfehérjét sóval kemény habbá verjük majd hozzáadjuk a porcukrot is.Közben a diót kakaót aszalt gyümölcsöket,fűszereket össze lehet keverni.Fakanálra váltunk és a fűszeres darált diót a tojásfehérjéhez kevejük,vigyázva hogy ne nagyon törjük össze azt.Ha a tészta széle már egy kicsit rózsaszínesedni kezd,kivesszük és gyorsan lekenjük egy kis tojásfehérjével(ezt érdemes kivenni ebből az ötből mielőtt még felvernénk,fölösleges külön tojást törni miatta).Aztán rákanalazzuk a tésztára a masszát és egyenletesen szétterítjük.A sütőt a legkisebb fokozatra állítjuk és így sütjük kb 20-30 percet,majd a sütő ajtaját kicsit megnyitjuk és még kb 15-20 percet szárítjuk.
Várjuk meg még teljesen kihűl,aztán szeleteljük.

2 comments:

anna írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
szepyke írta...

Hu, ez de jóóóóól hangzik!:)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena