2010. január 26.

Az alma a fahéj és a citrom

Az almáspite naaagyon unalmas!
Ha sok alma van-és általában ez a helyzet,mindig az almáspiténél kötünk ki.Finom végül is,nem az a gond csak az alma úgy gondolom többet is megérdemel.
Fantasztikus zseléket lehet például csinálni belőle,isteni pikáns habokkal ,levesnek se utolsó és még sorolhatnám.
Én most végül is az almáspitét alakítottam át és gondoltam tovább egy icipicit.A szokásos hármas maradt:alma,citrom,fahéj.Hisz ezek gyakorlatilag elválaszthatatlanok. Szóval fahéjas pate sablée,üdítő almazselé, citromos mascarpone hab és ráadásként ropogós almachips,hogy fokozzuk még egy kicsit a hatást. Hozzávalók:
Pate sablée:
  • 200 g szobahőmérsékletű vaj
  • 40g porcukor
  • 35g darált dió
  • 2 tk fahéj
  • 2 kemény tojássárgája
  • 1 tk rum
  • 1 csipet só
  • 1/4 tk sütőpor
  • 200 g liszt
Alma zselé
  • 6-7 db közepes alma
  • 200 g cukor
  • 1 citrom
  • 1 nagy csipet őrölt gyömbér
  • 10 g zselatin
Citromos mascarpone hab
  • 250 g mascarpone
  • 4dl tejszín
  • 250 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom
  • 1 cs. Dr. Oetker zselatinfix
Almachips
  • 3 alma
  • 200 g porcukor
  • 5 dl víz
  • citromlé
Kezdjük a fahéjas omlós tésztával:a vajat keverjük krémesre,adjuk hozzá a porcukrot,diót,fahéjat ,az áttört tojássárgáját,a rumot és a sót.A vajas masszához adjuk hozzá a sütőporos lisztet,és keverjük el,egy lágy tésztát fogunk kapni.Ezt csomagoljuk folpackba és min. 4 órára tegyük hűtőbe.Aztán nyújtsuk 3 mm vastag, 25x 45 cm-es téglalappá,amit aztán vágjunk ketté,hogy 2 25x 22cm- es téglalapot kapjunk.Szurkáljuk meg alaposan a tésztát,majd takarjuk le folpackkal és újra tegyük 30percre hűtőbe.180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük meg.
Az almazseléhez az almát hámozzuk meg,majd kockázzuk fel és csorgassuk rá a citrom levét.Tegyünk fel kb fél liter vizet a tűzre,annyinak kéne lennie ami épphogy ellepi az almát.A vízbe tegyük bele a cukrot,és a citrom lehámozott héját.Várjuk meg amíg a cukor felolvad,majd még forraljuk pár percig.Az almát,a citromlével együtt dobjuk bele és pár perc alatt főzzük félkeményre.Közben ízesítsük gyömbérrel.Kóstoljuk meg hogy elég citromos-e,ha nem tegyünk még bele.Halásszuk ki a citromhéjakat,majd öntsük bele az előzőleg feloldott zselatint.Várjuk meg amíg kihűl,és megkocsonyásodik.
A krémhez a tojássárgákat keverjük el a cukorral,majd adjuk hozzá a mascarponét és keverjük el.Facsarjuk hozzá a citrom levét.A tejszínt a zselatinfixszel verjük kemény habbá,majd forgassuk a msacarponés krémbe.
Az almachipshez az almákat alaposan mossuk meg,majd egy káposztasarvalón gyaluljuk le,locsoljuk meg citromlével.Tegyük a vizet és a cukrot egy lábasba majd lassú tűzön melegítsük amíg a cukor feloldódik,majd forraljuk fel,és öntsük az almaszeletekre.Hagyjuk így egy éjszakáig,majd másnap az almaszeletekről alaposan itassuk le a nedvességet és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.Tegyük 100fokra előmelegített sütőbe ,szárítsuk őket egy óráig,de félidőben fordítsuk is meg őket,hogy mindkét oldaluk szuperül kiszáradhasson,és igazán ropogóssá váljon.
Összeállítás:
Az egyik fahéjas lapot tegyük egy tepsibe vagy fémkeretbe,egyenletesen halmozzuk rá az almazselét,majd zárjuk le a másik lappal.Erre jöhet a mascarpone hab.
Díszítésként használtam egy kis ételfestéket amit vodkában oldottam fel,aztán az egészet egy kis átlátszó zselével fixáltam,de ez el is maradhat.
Érdemes a sütit minimum egy napig érlelni,hogy a lapok kissé megpuhuljanak és az ízek összeérjenek.Tálaljuk ropogós almachipsszel.

4 comments:

endivia írta...

Nagyon tetszik! Kipróbáljuk!
Köszi :) E.

Száva írta...

Nekem már az almáspite szóra is beindul a nyálképzésem, szóval odavagyok a receptedért !:)

Gál Edith írta...

Wow! Ez GYÖNYÖRŰ!
Egy szelet lenyúlva :)))

Wise Lady írta...

Szuperötlet!

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena