2010. február 21.

Tápióka karamellizált naranccsal

A tápiókával először a Desszertszalonban találkoztam.Igazából nem fogott meg annyira,ízre semmi különös.Azonban a jelenlegi VKF! fordulóra való agyalás közben újra eszembe jutott.Úgyhogy elballagtam a Vásárcsarnokba és vettem egy zacskó tápióka gyöngyöt.Mivel a 400g-ból bőven lehet alkotni,hát itt az első próbálkozás,még egyenlőre egy korántsem őrült és ismeretlen ízkombinációval.Üde narancs szirup,karamellizált narancs,sós narancsos karamell,és ropogós tuiles. Hozzávalók:
Tápióka puding
  • 10 dkg tápiókagyöngy
  • 4 dl tej
  • 3ek barnacukor
  • csipet só
Narancs szirup
  • 12 ek cukor
  • 20 ek víz
  • 1 narancs leve
  • löttyintésnyi narancslikőr
Karamellizált narancs
  • 3 narancs
  • cukor
Narancsos sós karamell
  • visszamaradt karamell
  • darabka vaj
  • nagy löttyintésnyi tejszín
  • csipet tengeri só
Tuilles
  • 22,5 g liszt
  • 40g cukor
  • csipet só
  • 1 tojásfehérje
  • 25 g vaj
  • vanília kivonat
Kezdjük a tápióka pudinggal.A gyöngyöket fél órára áztassuk hideg vízbe.A tejjel cukorral és sóval tegyük fel főni egy vastag falú edénybe,gyakran kevergetve főzzük,amíg a gyöngyök átlátszóak lesznek.Töltsük kivizezett formákba és hagyjuk megdermedni.
A sziruphoz a cukrot, a vizet , a narancslét,1 narancs reszelt héját főzzük össze,lassú tűzön főzzük amíg besűrűsödik,a végén öntsük bele a narancslikőrt is. A narancsot "filézzük ki".Karamellizáljunk barnacukrot és dobjuk bele a narancs szeleteket.Gyorsan ,nagy hőmérsékleten karamellizáljuk mindkét felét.
A visszamaradt karamellbe dobjuk bele a darabka vajat,öntsünk bele tejszínt és egy nagy csipet sót.Sűrítsük be.
A tuilles-hez lisztet,cukrot és sót keverjük össze,keverjük csomómentesen hozzá a tojásfehérjét majd az olvasztott vajat és a vanílikivonatot is.Sütőpapírra tegyünk kávéskanálnyi halmokat és próbáljuk szabályos kör alakokat formázgatni.Tegyük előmelegített sütőbe és 4-5 perc alatt süssük világosra.A puha sütiket sütőlapáttal szedjük fel a sütőpapírról és tegyük nyújtófára,hogy szép formát kapjanak,hagyjuk így megkeményedni.
Egy tányérra öntsünk a narancs szirupból tegyük rá a kiborított pudingot.A tetejére tegyünk egy icipici karamellt,és egy tuilles-t.Rakjuk kőrbe a karamellizált narancs szeletekkel.

2 comments:

szepyke írta...

Nah végre, hogy életjelet adtál magadról, már ideje volt!:)))

Orsi írta...

Tudóóóóm!
MOstanában egyre kevesebb időm jut a desszertekre,meg közben még a bikiniszezonra is gyúrok :P :)))

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena