2010. április 17.

Pavlova lemon curd-del

Itt a világ leglégiesebb legkönnyebb tortája kéremszépen.Egyszerűen isteni.Kívül ropog,belül meg puha,kissé szivacsos szerkezetű (és nem ragad,mint egy elrontott habcsók belseje).A pontot az i-re mégis a lemon curd teszi fel,ami már nagyon régóta a listámon volt.
Ezek után már csak egy baj van vele:nem bírom abbahagyni... Hozzávalók:
Pavlova
  • 6 tojás fehérje
  • 250 g porcukor
  • 1 ek. keményítő
  • 1ek. ecet
  • 2,5dl tejszín
A fehérjéket csipet sóval félig felverjük,majd elkezdjük adagolni a cukrot.Egyszerre mindig csak keveset.Ha a hab már szép fényes és kemény, hozzáadhatjuk a keményítőt és az ecetet is.A habot egy leolajozott sütőpapírra halmozzuk,úgyhogy egy peremet is csinálunk neki.180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk,majd azonnal levesszük a tüzet a lehető legkisebb fokozatra.Így sütjük 45 percet,majd kitámasztjuk a sütő ajtaját egy fakanállal és hagyjuk a tortát odabenn kihűlni.
Lemon curd:
  • 6 tojás sárgája
  • 3 közepes citrom leve,2 héja
  • 100 g vaj
  • 200 g cukor
Mindent egy tálba összemérünk és gőz fölött addig kevergetjük amíg besűrűsödik.Nekem nem lett nagyon sűrű,de lehet hogy csak türelmetlen voltam.
A tejszínt kb 3ek porcukorral lágy habbá verjük, a tortára kanalazzuk,majd egy pár evőkanál lemon curd-döt csurgatunk rá.

10 comments:

Bianka írta...

Gyönyörűséges.
Lemon c-öt még nem is ettem :)

Száva írta...

fú, Orsi, örök fanod maradok már, asszem :)
hátborzongatóan jó.

Moha írta...

Hát ez tényleg olyan légies,mint egy balerina szoknyája így felülről! Megyek hozzád vendégségbe, lemon curd jöhet minden mennyiségben!

Felhőlány írta...

A lemon curd hihetetlenül elegánssá tette a pavlova tortádat! Ezek a pasztell színek... :) Az pedig, hogy finom nem is kérdés... ;o)

Ottis írta...

Guszta nagyon és finom biztos!

sedith írta...

Hát ez istenien néz ki!!! mindkettő ottvan a gondolataim között, kacérkodom velük, de még egyiket sem próbáltam ki. Talán egyszer ráveszem magam és elkészítem, de akkor tutti, hogy így együtt, a kettőt. Recept mentve!:)

Orsi írta...

Bianka,próbáld ki!
Száva,yeaaah haha!
MOha,gyere ,de már csak lemon curd van.
Felhőlány ,ahogy mondod!
Ottis,köszike.
Sedith,próbáld ki.Így a kettőt egyszerre azért jó mert a fehérje megy a pavlovához a sárgája meg a curd-höz.Ha meg tojásfehérjéd van csak maradékba,akkor próbálkozhatsz olyan curd-del amibe egész tojás jár,így kevesebb tojást kell felhasználni:)

Petrus írta...

Megsütöttem és isteni lett! Eddig mindig gránátalma volt a tetején, de ez a lemon curd nagyon fincsi lett! Köszi a receptet!

Orsi írta...

Ennek nagyon örülök!Nagyon szívesen! :)

szepyke írta...

Orsi, ez pazarul néz ki, és imádom a pavlovát, szinte mindegy, hogy hogy, de ez szuper lett!

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena