2010. augusztus 2.

Áfonyás vanília

Ez a süti most rendelésre készült.Az alap kérés vanília volt,de ugye a vanília önmagában...hát elég semleges.Úgyhogy párosítottunk hozzá egy remek idénygyümölcsöt,amivel együtt egy szuper nyári süteményt kaptunk.
Tetszik ez a soklapos megoldás,kifejezetten jobb mint a 2 vastagabb piskóta.Olyan könnyűvé válik így az egész,hogy elolvad az ember szájában.
Hozzávalók
a piskótához:
  • 12 dkg margarin
  • 1/4 dl olaj
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 kk vanília kivonat
a vanília krémhez:
  • 8 tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl zsíros tej
  • 1 vaníliarúd
  • 3 ek zselatin
  • 5 dl tejszín
az áfonya zseléhez
  • 30 dkg áfonya
  • 5 dkg cukor
  • víz
  • citromlé
A piskótához a margarint habosítsuk össze az olajjal,majd tegyük bele a cukrot és a vanília kivonatot és ezzel habosítsuk tovább.A tojásokat egyenként keverjük bele,majd felváltva adjuk hozzá a lisztet és a tejet.
Süssünk belőle 3 db 20 x 30 cm-es lapot.Tegyük félre.
A zseléhez, az áfonyára öntsünk annyi vizet,hogy kb. 1 ujjnyira ellepje,majd ízlés szerint adjunk hozzá cukrot és citromlevet.Forraljuk fel,majd turmixoljuk le.Oldjunk fel 3 ek. zselatint majd keverjük a gyümölcshöz.
Öntsük 2 db kivizezett, alufóliázott 20 x 30 cm-es formába.Hagyjuk megdermedni.
A krémhez a tojássárgákat keverjük fehéredésig a cukorral,közben a tejet a félbevágott,kikapart belsejű vaníliával lassan forraljuk fel.Óvatosan,kis mennyiségekben öntsük hozzá a tojáshoz,közben folyamatosan keverjük.Tegyük vissza a tűzhelyre és alacsony lángon sűrítsük be kissé.Vigyázzunk nehogy rántottát kapjunk.
A zselatint oldjuk fel és keverjük a krémbe.Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.Ha kihűlt keverjük hozzá a felvert tejszínhabot.
Összeállítás
A megdermedt zselét tegyük rá a piskótára,majd a zselére kenjük rá a krém harmadát,ismételjük meg.Érdemes kapcsos formát használni,de anélkül is meg lehet csinálni.
A legfelső réteghez kikevertem egy áfonyaszínt,evvel húztam csíkokat rá,majd még egy kis citromzselével fixáltam és áfonyával ,ribizlivel dekoráltam.

10 comments:

Andi/cuki írta...

Juj, ez nagyon-nagyon fini lehet!:-))
Akár most is megtízóraiznám!:-))

Pocak Panna írta...

Ez szuperül hangzik, és egyszerűen gyönyörűen néz ki!

Jutka írta...

Hű ez igen, meghiszem azt, hogy mennyei :)

chriesi írta...

Nagyon elengáns és a krém biztosan remek!

Orsi írta...

Köszönöm!

Judith írta...

Orsi, ez csudijol nez ki! Nagyon ugyes vagy!

Melinda írta...

Remekül néz ki! Fantasztikus lehet a vanília édessége az áfonya fanyarságával.

Ottis írta...

Nagyon guszta!

Ági írta...

Szia!
Ez a süti remekül hangzik, karácsonyra néztem ki, drága kis családomat szeretném megörvendeztetni ezzel a sütivel. Segítségedet kérném...Te milyen gyümölcsöt ajánlanál áfonya helyett, így télvíz idején?
Köszönöm, szuper az oldalad, gatulálok hozzá!
Üdv: Ági

Orsi írta...

Hát mindenképpen valamilyen erőteljes,kissé savanykás gyümölcsöt válassz.Télen mondjuk a narancsot mondanám...De használhatsz fagyasztott gyümölcsöt is a zseléhez,akkor erdeigyümölcs,málna is jól menne hozzá.Szerintem ezek jobbak is, mint a narancs.
Remélem tudtam segíteni!
Ha nem, kérdezz! :)
Üdv:
Orsi

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena