2011. január 17.

Eckler

Uh nagyon szeretem az égetett tésztákat,mindenféle ízben és kombinációban.A képviselőfánktól a Szt.Honoréig jöhet minden!Csinálni is és enni is élvezem úgyhogy Kiskanálon is várható még egy pár tucat.... Fázisfotókat és további fánkok receptjét keressétek a januári Kifőztükben ! És mivel az ehavi VKF! is fánkban utazik,Tücsök Bogár fogadd szeretettel!
Hozzávalók: az égetett tésztához:
  • 4 nagy tojás
  • 12 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • csipet só
a krémhez:
  • 3 tojás
  • 4 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 1 vanília
  • 3 evőkanál kakaó
  • 1 kávéskanál rumaroma
a csokimázhoz:
  • 2,5 dl víz
  • 100 g cukor
  • 160 g golden syrup v méz
  • 75 g kakaó
  • 1,5 ek. zselatin
Az égetett tésztához a tejet, a vizet,vajat és a porcukrot feltesszük forrni.Ha forr beletesszük az átszitált lisztet és addig kavarjuk,amíg a massza csomómentes nem lesz és el nem válik az edény falától.A masszát kicsit hűlni hagyjuk,közben felverjük a tojásokat. A langyos tésztát robotgépbe tesszük és több részletben hozzáadjuk a tojást.Egy fényes masszát kell kapnunk,amit habzsákba töltünk,és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 7cm hosszú rudakat nyomunk .A tésztát enyhén megspricceljük vízzel majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük,vagy amíg a fánkok aranybarnára nem sülnek.Az utolsó 5 percben a sütőt résnyire nyitjuk,hogy a bennlévő gőz távozhasson. A krémhez a tejet és a liszttel csomómentesre keverjük,hozzáadjuk a vanília magokat,majd folyamatos kevergetés mellett alaposan besűrítjük.Közben a tojásokat szétválasztjuk,és a tojássárgákat kikavarjuk 10 dkg cukorral.Ha a pép besűrűsödött, kicsit hűlni hagyjuk,majd hozzá adjuk a cukros tojássárgát.Ezt még egy rövid ideig kavargatjuk,majd hagyjuk kihűlni.Ezalatt a tojásfehérjét egy csipet sóval és a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük,majd a kihűlt krémbe keverjük. Ezt a krémet megfelezhetjük,amibe kakaót és rumaromát tehetünk. A csokimázhoz a zselatin egy kis vízben feloldjuk ,majd mikróba dugjuk és kissé felmelegítjük.Félre is tehetjük.A többi hozzávalót egy edénybe összemérjük és alacsony hőfokon főzzük pár percig.Amikor kissé besűrűsödött levesszük a tűzről és belekeverjük a zselatint.Hagyjuk kissé hűlni. Egy habzsák segítségével megtöltjük a fánkokat,majd csokimázba mártjuk és hagyjuk, hogy a máz megdermedjen.

11 comments:

chriesi írta...

Ez az egyetlen édesség amire sosem tudok nemet mondani, és abbahagyni sem!!! Éppen ezért nagyon ritkán csinálok, de azt hiszem most újra eljött az ideje!

Tücsök Bogár írta...

Az előbb láttam egy klassz kávét, na a mellé kérnék belőle egy párat.

Orsi írta...

Chriesi,helyes helyes!

TB küldöm:)) de tényleg!legalábbis VKF!-re :)

Erinacea írta...

Jaj, de jól néz ki!!! Amúgy is muszáj lesz már megtanulnom fánkot sütni :)

Bianka írta...

Hű ez igen, gyönyörű

Orsi írta...

Erinacea,én az elején rettegtem a forrázott tésztától,de egy jó recept és megy mint a karikacsapás! :)
Bianka,köszi.

Zsiri írta...

Csodásan néz ki!!!

Pocak Panna írta...

Nagyon gusztusos, és annyira imádom...! Köszi a receptet!

Wise Lady írta...

Ez csodaklassz! Imádom!

fahej-cafe írta...

Szia Orsi!
Próbálkoztam az eckler-rel :-) Két kérdésem lenne: 1) Nekem elég folyós lett a fánk tésztája, szétfolyt a sütőpapíron. Olyannak kell lennie. Egyébként utána jól felemelkedett, szóval lehetett vele dolgozni később, és finom is lett. 2) A töltéshez 2 ember kellett, mert a krém folyt a habzsákból, ezért két kézzel kellett tartani, hogy ne folyjon szét. Plussz a fánkot is kellet tartani. Te ezt hogy oldottad meg?

Összességében nagyon nagyon finom lett! :-)

Orsi írta...

Fahéj-cafe, a fánk tésztájának elvileg nem szabad nagyon folyósnak lenni,nekem nem volt annyira az.Dehát ez nagyban függ attól,hogy az ember mekkora tojásokat használ.
Legközelebb figyeld a tésztát és ha úgy látod nagyon folyós,ne tedd bele az egész negyedik tojást.
Ez a krém tényleg folyós kicsit...maszatoltam én is :)))

Azért örülök,hogy ízlett. :)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena