2011. február 27.

Choc-nut -recept update

Joconde, csokimousse, házi baracklekvár és a nagypapám által termesztett mogyoróval készült mogyorómousse. Utóbbi Édesem,azaz Pierre Hermé mousse receptje mogyorósítva.Ez nem a szokásos mousse hatást hozza,inkább a creme brulee-re hajaz,de pont ilyet akartam. Ízhatásban nagyon jó, másképp meg van még mit javítani rajta,majd mesélek. A minitorták belsejéről sajnos nem csináltam fotót,pedig azoknak más a szerkezete,picit elegánsabb mint a nagy.
Recepttel jövök később,csak akartam már mutatni valamit,szegény Kiskanál nagyon haldoklik mostanában,de annyira nincs időm sütni és írni,hogy...
Szóval itt vagyok a recepttel,és a konklúzióval. 1.kéne már desszertgyűrűt vennem, mert saját gyártmányú izékkel nem lehet rendes minitortát csinálni 2. a baracklekvárhoz kellett volna egy kis zselatin, mert a végére nagyon megcsúszott szegénykém,elég csúnya látvány volt 3.nyáron tuti megcsinálom ezt piskóta nélkül fagyinak Joconde:
  • 45 g porcukor
  • 45 g darált mandula
  • 1 tojás
  • 13 g liszt
  • 8 g vaj
  • 1 tojásfehérje
  • 5 g cukor
  • 1 ek kakaó csipet só
Csoki mousse:
  • 4 dl tejszín
  • 100 g étcsoki
  • 4 ek kakaó
  • 2 ek porcukor
  • 1 tk zselatin
Mogyoró mousse:
  • 2,5 dl teljes tej
  • 2,2 dl habtejszín
  • 3 tojássárgája
  • 80 g cukor
  • kb 3 maroknyi mogyoró darálva(öhm a sietség,bocsi...)
  • 2 ek. porcukor
  • 1 ek olaj
  • 1 tk. zselatin
Továbbá:
  • barack lekvár
  • glazúr,ami itt is
Először is a tojásfehérjét a sóval és az 5 g cukorral verjük kemény habbá.A porcukrot, a darált mandulát és az egész tojást keverjük össze, majd addig kavarjuk, amíg egy fényes,könnyed masszát nem kapunk. Szitáljuk bele a lisztet és adjuk hozzá az olvasztott vajat. Keverjük el alaposan majd kavarjuk hozzá a tojásfehérje habját. Sütőpapírral bélelt 17x30-as tepsiben süssük.8-10 perc alatt meg is sül. A csoimousse-hoz a tejszínt verjük fel,adjuk hozzá az olvasztott csokit,a cukrot és a kakaót .A zselatint egy kis forró vízben oldjuk fel,majd a tejszínből vegyünk ki egy evőkanálnyit és alaposan kavarjuk össze a feloldott zselatinnal,majd tegyük vissza a többi krémhez és keverjük el gyorsan. A mogyorómousse-hoz a tejet és a tejszínt forraljuk fel, közben a tojássárgát habosítsuk össze a cukorral. Ha a tej-tejszín keverék felforrt felét adjuk a tojáshoz, közben kavargassuk szorgalmasan,nehogy már itt rántottát kapjunk. Ezt aztán öntsük a maradék tejhez és lassú tűz mellett sűrítsük be. A mogyorót egy konyhai robotgéppel daráljuk finommá,majd adjuk hozzá a porcukrot és dolgozzuk tovább,amíg egy egynemű masszává kezd összeállni. Adjunk hozzá egy kis napraforgóolajat és dolgoztassuk még a gépet egy percig, hogy minél egyneműbb masszát kapjunk.Ezt öntsük a forró, és már sűrű alapkrémünkhöz.A zselatint oldjuk fel,majd keverjük a meleg krémbe.Egy formát béleljünk ki folpack-kal,majd öntsük bele a krémet és tegyük mélyhűtőbe. Én igazából 1 püspökkenyér nagyságút és 3 minitortát csináltam,de ebből a mennyiségből simán csinálhattok egy püspökkenyér formájút is,az enyém amúgy is nagyon lapos-amint látjátok. Szóval a megfagyott mogyorómousse-t vegyük elő,és kenjük meg baracklekvárral,majd tegyük újra fagyasztóba,hogy ez is megfagyjon.Ha kész tegyük rá a csokimousse-t és jöhet az utolsó fagyasztási idő. 4-5 óra múlva leönthetjük a glazúrral és kész is vagyunk.

18 comments:

Piszke írta...

Gyönyörű, és ha csak feleannyira finom, akkor is a legszuperebb édesség amit mostanában láttam...És hogy lehet ilyen szépséges bevonót csinálni ???

Gabojsza írta...

Csatlakozok Piszkéhez!
(csak nálam látszik ugyanaz a kép egymás alatt többször?)

Gabi írta...

Nagyon tetszik, annyira elegáns és szép desszertek. Ilyet én is akarok!!!

Orsi írta...

Piszke,Gabojsza nagyon köszönöm,ez nagyon jól esett:)

Piszke a glazúr receptje már fenn van a blogon,itt van: http://horsi-orsi.blogspot.com/2010/12/unnepi-narancsos-gesztenyetorta.html

Gabojsza firefoxba jó volt,de megnéztem miután mondtad és Explorerbe tényleg sook kép volt.Javítottam ,köszi!

Gabi,köszi! Hozom a receptet aztán csinálhatsz te is,nem olyan bonyolult...vagy egy pár év és várlak a cukimban :)

Lilla írta...

Gyönyörű! Kíváncsi vagyok a receptre! És szólj, ha megnyílik a cukid:-)

egycsipet írta...

Csodaszépek! :))

Pocak Panna írta...

Hát ez majd megszólal! Olyan gyönyörű!

Csibe írta...

Micsoda gyönyörűségek! Csak nézek nagyokat, és tátom a szám :)

Pixie Pie írta...

Nagyon guszta! És a kis csokidísz is tök édi. :)

Max írta...

Csatlakozom az előttem szólókhoz! Szuper!

Orsi írta...

Köszi mindenkinek!

édes fogadalom írta...

Nevezz a Fagor receptversenyébe február 28-ig, és nyerj egy 50 ezer Ft-os vacsorameghívást Magyarország egyetlen Michlen díjas éttermébe, a Costesbe! Részletek: http://www.facebook.com/#!/Fagor.hu?v=app_10442206389

Orsi írta...

Kösz,lehet h nevezek is! :)

astheroshe írta...

AWESOME!!!

Névtelen írta...

Ha mogyoró mousse ot csinálsz, mikor teszed bele a mogyorót? :)
Zsófi

Orsi írta...

Thanks a lot!

Áh igen mogyorómousse-ba,a mogyoró se árt...
Miután az alapkrém besűrűsödött,azután teszem bele,aztán a legvégén a zselatin.
Köszi, hogy szóltál,javítom!

vanilla baby írta...

Orsi, most akadtam ra a blogodra, es bar nem szoktam, most nem tudok komment nelkul elmenni. Egyszeruen csodalatos, alig varom hogy sorra kiprobaljam a receptjeid, nekem te vagy a legjobb a magyar gasztroblogok kozt <3

Orsi írta...

Vanilla Baby,nagyon köszönöm !!!! :))

Jó sütögetést!

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena