2011. március 13.

Kathrine


Emlékeztek a Kati tésztára?-erdélyiek biztosan.Nos ez egy rumos,kakaós krémmel töltött süti,tetején tojáshabbal. Nagyon finom,bár elég ritkán sütöm.Minap újra szóba került, és eszembe jutott, hogy érdemes lenne ezt a sütit is újragondolni vagy egy új süti alapjául venni.Hát ez lett belőle: omlós tésztalapok közt a hagyományos" katikrém",diókrém és egy újabb rumos- csokimousse.A tetején csokimáz,tojásfehérje dekorációval.
Egy kicsit féltem,hogy a dió hogy fogja magát a rumos krémek között érezni, de nagyon fincsi lett,tényleg!
Végre egy új kedvenc.

Hozzávalók:
a lapokhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg zsír
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • kevés tej
a katikrémhez:
  • 3ek kakaó(cukrozatlan)
  • 2ek baracklekvár 
  • 10dkg cukor
  • 10dkg vaj
  • kevés rum(vagy rumaroma)
  • az egyik lap vaníliás tejbe áztatva
a diókrémhez:
  • 3 nagy maroknyi dió
  • 1 dl tejszín
  • 3 ek baracklekvár
  • 3 ek porcukor
a rumos- csoki mousse-hoz
  • 3 dl tejszín
  • 3 ek. kakaó
  • 1/2 cs. zselatinfix
  • rum ízlés szerint
a csokimázhoz:
  • fél bögrényi porcukor
  • 3 ek kakaópor
  • egy löttyintésnyi olaj
  • forró víz
  • 2 csepp ecet
  A lapokhoz  a hozzávalókat összegyúrjuk és annyi tejet öntünk hozzá, hogy egy jól kezelhető tésztát kapjunk .3 db18*27 cm-es lapot sütünk belőle.
  A katikrémhez kiválasztjuk azt a lapot, amelyik legkevésbé tetszik,és morzsává zúzzuk(robotgéppel),majd kb fél bögrényi meleg vaníliás tejjel meglocsoljuk és tovább dolgoztatjuk a gépet.Ebbe mehet a kakaó,baracklekvár,cukor és a puha vaj.A rumot ízlés szerint adagoljuk.
  A diókrémhez felforraljuk a tejszínt majd a darált dióra öntjük,ízesítjük porcukorral és hozzákeverjük a baracklekvárt is.
A csokimousse-hoz a tejszínt a zselatinfix-szel és porcukorral felverjük,hozzá adjuk a kakaót és a rumot.

Az egyik lapot egy keretes tepsibe rakjuk,egyenletesen elrendezzük rajta a katikrémet, majd a diókrémet és végül a mousse-t.Rátesszük a másik lapot.
A csokimázhoz a porcukrot és a kakaót összekeverjük és annyi forró vízzel öntjük fel ,amitől egy szépen kenhető mázat nem kapunk. Adunk hozzá olajat és egy kis ecetet is, hogy szép fényes legyen .Ezt a sütire öntjük, szépen elegyengetjük és ha akarjuk tojásfehérjéből kis mintákat is rajzolhatunk rá.
Minimum egy éjszakát pihentetjük ,hogy a lapok megpuhuljanak. 

10 comments:

Gabi, a tortatanonc írta...

Hát ez megint nagyon szép! Én kata szelet néven ismerem ezt a sütit - szinte minden évben elkészítjük. Nekem túl lekváros, de amúgy finom!
Így újragondolva meg annyira guszta!

Belly írta...

Hihetetlen szépek.És biztos finom,bár kissé macerásnak nézem.
Azért eltettem,hátha egyszer megszáll az ihlet.

Pocak Panna írta...

Gyönyörűek, mint mindig, nagyon kreatív munka! Igazi cukrászremek!

chriesi írta...

Mennyei!!!

Orsi írta...

Kösziii!

Belly, nem is olyan bonyolult,ezt még a gyorsabb sütik közé sorolnám itt Kiskanál viszonylatban :)

Colors in the Kitchen írta...

Hű de jól néz ki!

Kricky írta...

Szenzációsan néz ki!

Foodafok írta...

Kedves Orsi
Csodálatos desszertet készítettél. Tervbe veszem hétvégére, hogy megpróbálom, a részletes leírás alapján megvalósítani. Azonban, Kérlek, nézz be hozzám, mert egy kis „ajándékot” szeretnék átadni neked. http://usubufood.blogspot.com/2011/03/dijak-es-teli-alom.html

borzasi30 írta...

Az erdélyi nagyim remekje az eredeti recept. Annyira tetszik, hogy újragondoltad!!! Most találtam rá a blogodra, már egy órája böngészem, és nagyon-nagyon tetszik! hihetetlenül tehetséges vagy! <3

Orsi írta...

Örülök,hogy tetszik! :)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena