Ez a desszert abszolút lehetne a nyár slágere.Rebarbara eperrel a legjobb,mostmár bizton állíthatom. Az eper kap tőle egy kis savanykás ízt, amitől nagyon üdítőn hat az egész.
Na de mi van még itt? Vizes piskóta,rebarbara-eper mousse, pirosgyümölcs zselé, epres joghurtkrém eperdarabokkal,egy fehércsoki ganache-hogy ellensúlyozza a savanyúságot és egy vékony fehércsoki lapka.
Végre.Nagyon kellett már a sikerélmény.
Hozzávalók
a vizes piskótához:
- 3 tojás
- 3 ek. víz
- 6 ek.cukor
- 6 ek.liszt
- 1 késhegynyi sütőpor
- csipet só
- kb 400 g rebarbara
- 2 ek. kristálycukor
- 1 maroknyi eper
- 5 ek. porcukor
- 4 dl tejszín
- 1 ek. zselatin
- 4 dl pirosgyümölcslé
- 2 ek.zselatin
- 2 dl tejszín
- 1 nagy doboz natúr joghurt
- 2 maroknyi eper kis darabokra vágva
- kb 4 ek. porcukor
- 1 kk. zselatin
- 20 dkg fehércsoki
- 2 dl tejszín
- 70 g fehércsoki
- piros ételfesték
- ld.Colors in the Kitchen-nél(kakaó helyett piros ételfesték)
- fehércsoki ganache
A piskótához az egész tojásokat egy csipet sóval, vízzel és a cukorral addig verjük,amíg egy világos,sűrű habot nem kapunk.Belekeverjük a sütőporos lisztet és előmelegített sütőben készre sütjük.
A rebarbara-eper mousse-hoz a rebarbarát darabokra vágjuk, megszórjuk cukorral és öntünk alá egy kis vizet is.Kis lángon addig főzzük,amíg a rebarbara szét kezd esni. Ez kb. 10 perc. Hagyjuk kicsit hűlni,majd összeturmixoljuk. Az epret ugyancsak turmixoljuk a porcukorral,majd egy szűrőn átnyomkodjuk,hogy a magoktól megszabaduljunk.A két gyümölcspürét összekeverjük és félretesszük.A zselatint egy kis forró vízben feloldjuk,majd a püréhez keverjük,majd az egészet a tejszínhabba forgatjuk.Kóstoljunk közben, lehet,hogy porcukorra még szükség lehet.
A piskótát sütőkeretbe rakjuk(27x18 cm) majd a mousset egyenletesen eloszlatjuk rajta és mehet a fagyasztóba.
A zseléhez a zselét feloldjuk a gyümölcslében,majd 27x 18cmes formába öntjük,amit előtte folpackkal kibéleltünk.Illetve ennek egy kis részét külön formában öntjük ,ez kell majd a dekorációhoz.Megvárjuk míg megdermed,majd a fagyott mousse-ra helyezzük.
A joghurtkrémhez a joghurtot egy éjszakán keresztül szűrőben csöpögni hagyjuk.A zselatint feloldjuk majd egy kis adag tejszínhabba keverjük.Ezt aztán belekeverjük a lecsöpögtetett,sűrű joghurtba,és hozzákeverjük a cukrot is.Belekavarjuk a tejszínhabba,majd az apróra vágott eper darabokat is hozzákeverjük.Ezt kenjük a zselére,majd újra tegyük fagyasztóba.
A fehércsoki ganache-hoz a csokit olvasszuk fel,a tejszínt melegítsük fel,öntsük a csokira és keverjük egyneművé.Hagyjuk lehűlni,majd verjük fel. Töltsük meg vele a macaronokat,a többit meg kenjük a joghurtos krémre.
A csokilaphoz a fehércsokit olvasszuk fel,majd sütőpapírra kenjük el minél egyenletesebben.Hagyjuk, hogy megdermedjen,majd éles késsel vágjuk méretre.
Piros ételfestékkel,eperrel ,macaronnal és zselével dekoráljuk.
26 comments:
Meseszép lett! A fotó is szuper!
Istenem, ezt most nagyon be tudnám vállalni :-) Szinte a számban érzem a zseniális ízorgiát! Gratulálok :-)
Gyönyörűséges lett!
Nagyon "ennivaló"!
Ez valami elképesztően szép! Bevállalnék most belőle egy szeletet! (Vagy kettőt. Talán hármat is...:)
áhh csodás lett! és nagyon örülök, hogy sikerült a macaron is :)
Remek kis konnyu, habos szelet lett!
Ez szuper!!!!Volt mit dolgozni!Gyonyoruen nez ki es biztosan nagyon finom.Agi
FANTASZTIKUSAN SZÉP!!!
NAGYON-NAGYON ÜGYES VAGY!!!
Teljesen lenyűgöző. Egyet kérdeznék. fagyasztás a mennyi idő? Nem árt a krémek-mousse-ok későbbi állagának?
Olyan szép, hogy el sem hiszem!!! Gyönyörűséges, grautlálok! Ez aztán siker a javából!!!
Ó, ez egy díjnyertes süti-valami fantasztikus!! Gratulálok!
Köszi mindenkinek!Tényleg nagyon finom,bekerült a bestek közé.
Colors in the Kitchen,neked köszönöm a macaron receptet!
Piszke,nem nem árt nekük.Változó mennyit marad benn,mert fagyasztom az első réteget,aztán a másodikat.De rétegenként kb. egy órát szoktam adni neki,vagy amikor már látom,hogy a következő réteget biztonságosan el tudom oszlatni egyenletesen,és nem fog összefolyni.
Gyönyörű!!!
Óóó de csudielegáns! Lenyűgözőőő, itt és most behódolok neked! :)
Nagyon szépen megkomponált és szépen tálalt desszert! Külön tetszik benne a kevés fehér csoki, ami kicsit a savanykás és gyümölcsös ízek ellenpólusát alkotja.
Nektek is köszönöm! :)
Orsi ez olyan légies és gyönyörű mint egy balerina! Nagyon ügyes vagy!!!
Orsiiiii! zseni vagy, a süti meg a fotó is szuper, hatalmas gratula neked!:)
ja, és ez az a kategória, amihez hozzá sem mernék fogni, viszont mennék érte felétek:)))
csendbe bamulom es elvezem ez a gyonyoruseget. Igazan nagyon ugyes vagy
KÖszönöm szépen!
Örülök,hogy tetszik!
bombasztikus!
Rebarbarát mindig messze elkerültem (nem tudom, miért), de ez annyira frenetikusan néz ki, hogy megbarátkozom vele. Csak azt kérdezném, hogy a piros zselét minek zselésíteni, hisz úgyis megfagy. Más lesz az állaga fagyás után?
Kedves Süni!
A rebarbara-eper páros fantasztikus,bátran ajánlom!
A tortát fagyasztás után hagyjuk hűtőben felengedni,így ha nem szilárd zselé lenne, hamar elfolyna.A fagyasztásnak ebben az esetben csak a rétegek egyenletes eloszlásában van szerepe.
Jajj, így már értem. Én azt hittem, hogy ez valami parfé-féleség, nem is értettem, hogyan tudtad ilyen szépen elvágni. Nohátakkor felkötöm a gatyámat és megpróbálkozom...:)
Kedves Orsi!:)
Az lenne a kérdésem, hogy abban az esetben, ha rebarbarát nem tudok beszerezni, lehet-e használni helyette epret? Vagy véleményed szerint az milyen lenne?
Megjegyzés küldése