2011. július 8.

Pirosgyümölcsös gesztenye desszert


Ő a gesztenyepure.hu versenykiírására készült. A feladat, a gesztenyét nyáriasítani. Tetszett ez a kiírás,hiszen a gesztenyéről egyáltalán nem  nyári desszertek jutnak eszembe...de végülis miért ne.Na nézzük mire jutottam.

Mivel a nyáriasításhoz úgy gondolom mindenképp hozzátartozik,hogy a desszertbe kerüljön valamilyen gyümölcs így maradtam a meggy vonalon. Bár bevallom elég snassznak tartom, de egyszerűen nem tudom elképzelni pl. barackkal vagy málnával.Így maradt a meggy de került hozzá piros ribizli is. A gyümölcsök  zselé és szósz formájában is megjelennek a desszertemben,és szerintem nagyon jól harmonizálnak a gesztenyével.
Főleg hogy a szósz,amikor az ember belevág a sütibe két helyen is azonnal csordogálni kezd... izgi,nem?



Hozzávalók :
a gesztenyepiskótához:
  • 150 g gesztenyepüré (Bio Maroni)
  • 45 g puha vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 1/2 tk. sütőpor
a gesztenymousse-hoz:
  • 100 g gesztenyepöré
  • 3 dl tejszín
  • 2 ek. porcukor
  • 1 csapott tk. zselatin
a vaníliás krémhez:
  • 1 dl zsíros tej
  • 1 dl tejszín
  • 2 tojássárga
  • 40 g cukor
  • 1 csapott tk zselatin
a ribizli-meggy zseléhez és szószhoz:
  • 100 g piros ribizli
  • 200 g meggy
  • 60 g cukor
  • 1 tk zselatin
a glazúrhoz:
  • 0,7 dl tejszín
  • 0,9dl víz
  • 12  dkg cukor
  • 4 dkg kakaó
  • 0,6 dkg zselatin
  A piskótához a vajat habosra keverjük a gesztenyemasszával, majd hozzáadjuk a tojást és  a tojássárgát, végül a sütőport.  Egy sütőpapírral bélelt tepsire kenjük és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.Ha kihűlt 8 db kör-t vágunk ki belőle.
 A vaníliás krémhez a tejet és a tejszínt feltesszük főni,közben beledobunk egy rúd vaníliát.A tojások sárgáját elkavarjuk a cukorral. Ha a tej-tejszín keverék már forr, kivesszük belőle a vaníliát majd a felét a tojáshoz öntjük, közben szorgosan kavargatva azt. Ezt aztán visszaöntjük a többi tejhez és kis lángon besűrítjük.Közben a zselatint feloldjuk és a végén ezt is belekavarjuk a krémbe.
Ebből a krémből 3 kiskanálnyit kanalazunk a formánk mélyedéseibe,majd fagyasztóba tesszük pár órára.
  A gyümölcs szószhoz a meggyet kimagozzuk,a ribizli szemeit leszedjük,majd összeturmixoljuk és egy sűrű szitán átnyomkodjuk,hogy a héjaktól és magoktól megszabaduljunk.A gyümölcspüréhez hozzáadjuk a cukrot majd pár percig forrni hagyjuk. Ekkor a szószt megfelezzük. Az egyik részét hagyjuk még pár percig forrni-ez lesz a szósz,a másikba meg keverjük az előzőleg feloldott zselatint.
A gyümölcs zselét aztán kanalazzuk a kifagyott vaníliakrémre és tegyük vissza a fagyasztóba.
Valószínűleg nem kell majd az összes gyümölcszselé illetve szósz,de ezt akár később is felhasználhatjuk valami másra.
A mousse-hoz a tejszínt kemény habbá verjük,majd kiveszünk belőle pár evőkanálnyit,amivel a gesztenyét csomómentesre keverjük. A zselatint egy kis forró vízben feloldjuk ,majd hozzákeverünk egy evőkanálnyi tejszínt és alaposan elkeverjük.Ezt hozzákeverjük a gesztenyés tejszínhez,majd a maradék tejszínt is beleforgatjuk,végül ízesítjük a cukorral.  A csokiglazúr elkészítéséhez szükségünk lesz egy konyhai hőmérőre.Ez azért fontos,mert ez a titka a fényes glazúrnak.
Először is a tejszínt a vízzel és a cukorral 104 fokig melegítjük.Közben a zselatint egy kis vízzel összemelegítjük,kimérjük a kakaót és egy magas falú edénybe tesszük.A forró folyadékot a kakaóra öntjük,majd egy botmixer segítségével egyneműsítjük.Vigyázzunk rá,hogy minél kevesebb levegőt vigyünk a folyadék alá,a botmixert semmiképp se emeljük ki a szószból miközben a gép dolgozik,mert buborékos lesz,és evvel teljesen tönkretennénk a glazúrt.
Hozzáadjuk a zselatint,majd ezzel is keverjük egy-két másodpercig.A glazúrt egy szitán átszűrjük ,majd a felületére folpackot nyomkodunk és hűtőbe tesszük. Érdemes ezt is hűteni legalább egy éjszakát.

A vaníliakrémet kivesszük a formából,majd a kis mélyedéseibe szószt kanalazunk,és visszatesszük a fagyasztóba,amíg ez is megfagy.
Ezalatt a formát 1/3-ig töltjük mousse-szal,majd rátesszük a kifagyott krémet a zselével és a szósszal. A maradék helyet kitöltjük mousse-szal és rátesszük a piskóta korongokat.Visszatesszük a fagyasztóba és újra várjuk amíg megfagy.
Ha kész a desszertet kivesszük a formából,és a tetején lévő üregbe újra szószt öntünk.Megvárjuk még ez is megfagy.
A glazúrt mikróban kissé felmelegítjük,majd áthúzzuk vele a desszerteket.Ribizlivel dekoráljuk.


0 comments:

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena