2011. szeptember 26.

Opera


Az operát már évek óta nézegetem,de valamiért mindig kimaradt. Most nemrég volt szerencsém megkóstolni a Freiben, és iimádtam. Mandulás piskóta kávésziruppal itatva, kávés vajas krém és csoki ganache. Nem divatos kedvelni a vajas krémet, de néha azért tud jó lenni. Főleg ez az amerikai stílusú, ami keményre dermed és bársonyosan olvad az ember szájában. Nem egy túl bonyolult süti, viszont üt. 
A receptet innen vettem, de sajnos nem tudom jó szívvel ajánlani. Az arányok elég bénák. Pl. a vajas krém receptje egyáltalán nem tetszik és mennyiségben is túl sok(ahogy a szirup is). Én a piskótát is másképp csinálnám. Hát végtére csak összeállt, útközben rájöttem, hogy ez a vajas krém nem fog menni, úgyhogy másképp csináltam, de mennyiségileg maradt. Hát ezeken legközelebb javítanék.

Hozzávalók:
a piskótához:
  • 60 g porcukor
  • 60 g mandulaliszt (nálam mogyoró)
  • 75 g egész tojás
  • 15 g liszt
  • 12 g olvasztott vaj
  • 50 g tojásfehérje
  • csipet só
a vajkrémhez:
  • 75 g tojásfehérje
  • 150 g cukor
  • 250 g puha vaj
  • 1,5 ek instant kávé
a ganache-hoz:
  • 200 g étcsoki
  • 2 dll tejszín
  • 20 g vaj
  • csipet só
a kávé sziruphoz:
  • 200 g cukor
  • 2 dl víz
  • 1 ek. instant kávé
    A ganache-hoz a csokit felolvasztjuk, majd ráöntjük a meleg tejszínt, hozzáadjuk a lágy vajat és addig keverjük, amíg homogén nem lesz.Ezt nem árt egy éjszakát  pihentetni, hogy a krém megdermedjen-egyszerűbb vele dolgozni.
    A piskótához a porcukrot és a mandulalisztet az egész tojással addig keverjük, amíg fényes nem lesz .Ekkor hozzáadjuk a lisztet és az olvasztott vajat, majd a tojásfehérje felvert habját.Nagyobb méretű tepsiben, 180 fokon kb. 15 percig sütjük. Ha kihűlt 3 egyforma darabra vágjuk.
    A cukorból és vízből szirupot főzünk, majd feloldjuk benne az instant kávét.
    A vajkrémhez a tojásfehérjét és a cukrot gőz fölött addig kavarjuk, amíg a cukor el nem olvad. Nem kell a tojásfehérjét felverni, csak kavargatni. Itt robotgépre váltunk, és addig verjük, amíg a hab ki nem hűl. Ez kb 5 perc. Ezután evőkanalanként hozzáadjuk a vajat majd a kávét,amit előzőleg egy kávéskanál forró vízben oldottunk fel.
   A lapokat meglocsoljuk a sziruppal.Az első lapra a vajas krém fele jön,majd a következő lap, a ganache fele,másik lap és a maradék vajas krém végül a maradék ganache.

8 comments:

Colors in the Kitchen írta...

wawww már megint egy remekmű! :)

trollanyu írta...

Ez tényleg remekmű:) Mindenképpen ki kell próbálnom:)

Petra írta...

Nagyon guszta süti. Kár, hogy nem jók az arányok, mert már éppen mentettem volna. Egy átdolgozott verzióra nagyon is vevő lennék... :)))

Orsi írta...

Petra,csak annyi h a vajaskrémet 150 g vajból csinálnám és a kávé szirupot felezném. Piskóta végül is maradhat.

Lilla írta...

Én egy ehhez nagyon hasonlót szoktam készíteni, csak annak az alapja nem sima piskóta, hanem egy kókuszos habalap. Mi nagyon szeretjük. Itt található a receptje: http://lillaskids.blogspot.com/2011/09/gf-cake-with-coconut-filled-with-coffee.html

Csibe írta...

Ebből jó pár "ütést" bevállalnék :)

marisz57 írta...

Orsi, légyszíves látogass el hozzám!

tejszínhab írta...

Nagyon nyámi :)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena