2011. október 9.

Chocnut


Szóval rám fért. Néha érzem, hogy semmi más nem segít csak ha végigcsinálok egy desszertet. Mostanában nem jön olyan könnyedén az ihlet se,de azért na...rásegítek.
Az Opera még mindig hatása alatt tart,így a Chocnut-hoz is innen jött az inspiráció. Van itt is ganache réteg-csak most egy sokkal intenzívebb csokival és annak legjobb barátjával egy jó nagy csipet sóval.Aztán van még vajas réteg is meg mogyorós dacquoise és mogyorós mascarpone krém is. Mindenesetre intenzív. Őszinek mondanám.


Hozzávalók
a mogyorós dacquoise-hoz:


  • 4 tojásfehérje
  • 4 ek. cukor
  • 1 ek. keményítő
  • 80 g darált mogyoró
  • 1 maroknyi durvára tört mogyoró
a csoki ganache-hoz:
  • 10 dkg étcsoki
  • 0,8 dl tejszín
  • nagy csipet só
a csokis vajkrémhez:
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 ek mascarpone
  •  2 ek kakaó
  • 4 ek porcukor
  • 1-2 ek. tejszín
a mogyorós mascarpone krémhez:
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 1 csapott kk zselatin
  • 10 dkg mogyoró
  • kb. 5-6 ek porcukor 
a glazúrhoz:

  • 0,7  dl tejszín
  • 0.8 dl víz
  • 11 dkg cukor
  • 4 dkg kakaó
  • 0,6 dkg zselatin
dekorációhoz:
  • kb 5 dkg mogyoró
  • 3-5 dkg étcsokoládé
A glazúrral kezdünk,ugyanis jó há áll egy éjszakát.Először is a tejszínt a vízzel és a cukorral 104 fokig melegítjük.Közben a zselatint egy kis vízzel összemelegítjük,kimérjük a kakaót és egy magas falú edénybe tesszük.A forró folyadékot a kakaóra öntjük,majd egy botmixer segítségével egyneműsítjük.Vigyázzunk rá,hogy minél kevesebb levegőt vigyünk a folyadék alá,a botmixert semmiképp se emeljük ki a szószból miközben a gép dolgozik,mert buborékos lesz,és evvel teljesen tönkretennénk a glazúrt. Hozzáadjuk a zselatint,majd ezzel is keverjük egy-két másodpercig.A glazúrt egy szitán átszűrjük ,majd a felületére folpackot nyomkodunk és hűtőbe tesszük.

A ganache-hoz a csokit felolvasztjuk,a tejszínt felmelegítjük,majd a  tejszínt a csokira öntjük és addig keverjük, amíg egy egynemű masszát kapunk.Nagy csipet sóval fűszerezzük. Felhasználásig hűtőbe tesszük,ha szükséges felhasználás előtt kissé megmelegíthetjük, hogy dolgozni tudjunk vele.

dacquoise-hoz a tojásfehérjét csipet sóval verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a cukrot és így folytassuk a habverést. A keményítőt a darált mogyoróval keverjük össze, majd ezt egy fakanál segítségével, óvatosan keverjük a habhoz. Sütőpapírral bélelt tepsire kenjük a masszát, kb 20*30-as téglalapra. A massza hosszanti felét beszórjuk durvára vágott mogyoróval, amit kissé bele is nyomkodhatunk.
A sütő legkisebb fokozatán sütjük ill. szárítjuk kb. fél órát, majd a sütő ajtaját résnyire nyitjuk,és hagyjuk a sütőben kihűlni a süteményt. Ha kihűlt a széleket levágjuk, majd hosszába két részre vágjuk
A vajas krémet csak felhasználás előtt készítsük el. A vajat habosítsuk fel a porcukorral, majd adjuk hozzá a mascarponét és a kakaót. Ha nagyon sűrűnek éreznénk önthetünk hozzá egy kis tejszínt is.
A mascarpone krémhez a mogyorót egy konyhai robotgéppel addig dolgoztatjuk, amíg abból un. mogyoróvaj keletkezik. Közben többször állítsuk le a gépet és kaparjuk le a gép oldalára tapadt masszát.
A tejszínt felverjük, majd hozzáadjuk az előzőleg feloldott zselatint. A mascarponét a cukorral és mogyoróvajjal kikeverjük, majd lazítjuk a tejszínhabbal. 

Összeállítás
A durvára vágott mogyoróval szórt dacquoisra kenjük a ganache-t,majd jöhet a következő lap.Erre jön a vajas krém, aztán hűtő, hogy a vajas krém megdermedjen. Erre jön aztán a mascarpone krém.
Végül a glazúrt mikróban szobahőmérsékletűre melegítjük és bevonjuk a desszertet. Hűtőben hagyjuk, hogy megdermedjen. Mogyoróval dekoráljuk. Én még ilyen csoki díszekkel próbálkoztam kisebb- nagyobb sikerrel.

9 comments:

Petra írta...

Gyönyörűségesen tálaltad. Szuper finom lehet. :)))

duende írta...

Annyira szeretem a sütijeidet, nagyon eredetiek, izgalmasak, szépek. Messziről felismerni, hogy a Tieid. :)

Jutka írta...

Csodásan néz ki!

Névtelen írta...

Gyonyoru!!Csodas sutiket alkotsz!!Agi

juditsd írta...

hu, de guszta!:)

Orsi írta...

Örülök,hogy tetszik Nektek!

Csiperke írta...

Kiskanál, te egy zseni vagy!! Mit nem adnék most egy szeletért...

matyi írta...

szia,

Jól néz ki a süti...grat! :)
Az a megjegyzés, hogy "a sütő legalacsonyabb fokozatán", az megfeleltethető valami hőfoknak?
Bánatos bociszemekkel nézek a gombra és az égre...hova tekerjem?
Segítséééég! :)

Orsi írta...

Szia Matyi,
110C-ra tekerd és ne bánkódj ;)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena