2011. október 18.

Hangolódás a télre- Sült almás teasüti


Bár most éppen ragyogóan süt a nap, azért jó hideg van odakinn. Ilyenkor jól esik a meleg tea mellé valami harapnivaló. Nálunk nagy sikert aratott ez a teasüti, a héten a másodjára sütöttem. Először csak úgy simán ettük, mostmár  citromos krémmel is kiegészült. A süti maga nem az a tipikus keksz textúra, annál sokkal puhább. Az íze meg abszolút télies: fahéjas alma és citrom. Na jöhet?

Hozzávalók
a teasütihez:

  • 4 nagyobbacska alma
  • 150 g cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás
  • 250 g liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 2 tk. fahéj
  • nagy csipet só
a citromos krémhez:
  • 100 g lágy vaj
  • 30 g tojásfehérje
  • 60 g porcukor
  • 1 citrom héja
  • 1/2 citrom leve

Az almákat megmossuk és a csutkáját eltávolítjuk. Félbe vágjuk, tepsibe rakjuk és meglocsoljuk egy kis mézzel. Önthetünk alá egy kis vizet is. Forró sütőben addig sütjük, amíg az alma megpuhul. Ha kész kihűtjük és az almát kikanalazzuk a héjából.Pürésítjük. Ehhez hozzáadjuk a cukrot, olajat és a tojást majd alaposan elkeverjük. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat összeszitáljuk és hozzáadjuk az almás masszához. Alaposan elkeverjük. Én most ezt a masszát habzsákba tettem, és így kis óvális formákat nyomtam a tepsibe, egymástól 2 cm távolságra. De ha nincs időnk két kiskanál segítségével is formázhatjuk. Előmelegített sütőben 10 perc alatt kész is.

A krémhez a tojásfehérjét a cukorral összekeverjük és gőzfürdő fölött addig melegítjük, amíg a tojásfehérje annyira meleg lesz, hogy ha az ujjunkat beledugjuk kellemetlen lesz. Közben folyamatosan keverjük, hogy nehogy mefőjön a fehérjénk. Itt mixerre váltunk és addig verjük, amíg a hab ki nem hűl. Több részletben hozzáadjuk a lágy vajat, miközben folytatjuk a kavarást.A végén ízesítjük a citrom héjával és levével. Ha kell egy kicsit betehetjük hűtőbe,hogy dermedjen a krém és könnyebben lehessen vele dolgozni.
Ha minden kész, csak össze kell ragasztani a krémmel a sütiket és egy kicsit hűtőbe rakni.

3 comments:

Teakert írta...

Ügyes vagy, jó ötlet a sült alma ilyenkor. Jobb, mint a tök..és a fotóid is szépek!

Pocak Panna írta...

Orsi, elvarázsolsz! Almás keksz a gyengém, idén is készítgetem nagy serényen és dolgozok egy szuper jó paleo verzión! Nagyon jók a fotók is!

Csibe írta...

Almás is, fahéjas is, gyönyörű is! Jöhet!

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena