2011. november 18.

Valami egyszerűt- narancsos csokitorta


A Sacher torta nem nagy kedvencem, most mégis valami ilyesmire vágytam. Azért nem merném ezt Sachernek nevezni, mert nem az a tipikus soktojásos sacher piskóta, de a végeredmény hasonló, talán  egy kicsit tömörebb és szaftosabb.
A savanykás narancslekvár nagyon jól passzol mellé, a kandírozott narancs meg jól mutat.
Karácsonyi desszertnek is simán el tudom képzelni.


Hozzávalók
a csokitortához:

  • 2 dl forró víz
  • 10 dkg étcsoki
  • 120 g vaj
  • 40 dkg cukor (iiigen tudom...)
  • 2 tojás
  • 120 g tejföl
  • 1 tk sütőpor
  • 300 g liszt
  • 3 ek  cukrozatlan kakaó
a kandírozott narancshoz:
  • 1 narancs
  • 250 g cukor
  • 2,5 dl víz
narancslekvár


A csokitortához olvasszuk fel egy tálban  a csokit és a vajat. A vizet forraljuk fel majd öntsük a felolvadt csokis vajhoz és keverjük homogénre. Keverjük bele a cukrot,a tojások sárgáját majd a tejfölt is. Adjuk hozzá a sütőporos, kakaós lisztet. A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá,majd forgassuk bele a tésztába.
Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt tortaformába és előmelegített, 180 fokos sütőben süssük kb. 40 percig.

A kandírozott narancsot érdemes előző nap elkészíteni, de természetesen a csokitorta nélküle is működik.
A narancsot mossuk meg alaposan, majd vágjuk cikkekre, és tegyük bele egy lábosba. Öntsünk rá annyi vizet amennyi ellepi. Forraljuk fel az egészet és kis lángon 10-15 percig főzzük, majd hideg vízzel hűtsük le és még egyszer ismételjük meg ezt a folyamatot.
Végül a 25 dkg cukorból és a 2,5 dl vízből kezdjünk el szirupot főzni. Kis lángon kavargassuk, amíg a cukor fel nem oldódik, majd tegyük bele a narancs cikkeket és kis lángon főzzük 1,5- 2 órát. Ezalatt a szirup jócskán besűrűsödik. Hagyjuk a narancsot ebben kihűlni. Másnap vegyük ki a narancsokat és hagyjuk, hogy a szirup lecsöpögjön, majd rakosgassuk őket sütőpapírral bélelt tepsire és 100 fokos sütőben szárítsuk kb. egy óráig.


Ha a torta kihűlt vágjuk ketté.A kandírozott narancsból visszamaradt szirupot egy kis vízzel melegítsük fel  és locsoljuk meg a piskótát, majd kenjük meg narancslekvárral. A torta külsejét is kenjük át vékonyan a lekvárral majd tegyük  fagyasztóba kb. egy órára. Erre csak a glazúr miatt van szükség, aki esetleg olvasztott csokival szeretné bevonni, ezt a lépést hagyja ki.

Várjuk meg, amíg a glazúr megdermed majd díszítsük kandírozott naranccsal.


Szép hétvégét!

10 comments:

Judyt írta...

Atyaég...ilyenekkel fájdítani a koplalók szivét :P Nagyon guszta, biztos fincsi!

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Valami csodás, főleg a teteje nagyon tetszik:-))

Pixie Pie írta...

Nagyon guszta ezzel a narival! :)

Orsi írta...

Köööszi!

Hát igen,nem véletlenül ez a kedvenc glazúrom :)

Gerdi írta...

Nálad még az egyszerű is csodás!

Teakert írta...

Hát akkor én ezt most el is menteném!

Pocak Panna írta...

Gyönyörű, mint mindig! :)

Névtelen írta...

Mekkora tortaformában sütötted? Nagyon tetszik, megcsinálom karácsonyra.. :)

Orsi írta...

normál méret,26 cm átmérőjűben

marisz57 írta...

Nagyon guszta! A csokitorta nálunk örök megunhatatlan.

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena