Mostanában tényleg nagyon sok ötletem van, kb. 2 naponta tudnék valamit alkotni, csak hát na...nem. Úgyhogy ami jobban izgat az marad az elkészítési repertoáron.
Közben elárulom azt is, hogy mit rejt a napfényes külső... Fb-on volt egy pár találgatás,de senki nem találta ki-mondjuk csodálkoztam volna is ha valaki rájön. lol
Szóval: sárgarépa. Most biztos azt gondoljátok, hogy abban mi az izgalom, répatortát mindenki evett, nem nagy cucc. De vááárjatok...
Nagyon sok zöldséges ötlet jön mostanában, de nem annyira bizarr ez mint aminek hangzik. Gondoljatok bele, a répa is önmagában édes, miért ne...és az oké, hogy répatorta, de én ott annyira nem érzem ki a répa ízét. És pont ez volt a lényeg, hogy egy olyan desszertet csináljak, amiben a répa ízét konkrétan kiérezni, sőt a sárgarépa fő komponensként jelenjen meg.
Abban biztos voltam, hogy köménnyel és vaníliával fogom fűszerezni. Aztán, ahogy gondolkoztam, rájöttem, hogy a répa mellé kifejezetten kívánkozik a narancs íze. És mivel a répa édes, ellensúlyozni kell valami savanyúval is. Így jöttek a citrusok: narancs és citrom.
Azt hiszem most konkrét receptet nem is írnék, de nézzük az alkotókat:
- vizes piskóta
- narancsolajos fehércsoki ganache
- répa "galett"
- citrusos mascarpone kérm
- narancs-citrom zselé
- fehércsoki lap
A vizes piskóta szokásos. A fehércsoki ganache isteni, bársonyos és azonnal olvadozik a szájban, imádtam. A mascarpone krém is szokásos, egy kis narancs és citromlével ízesítve. A narancs-citrom zselét kifejezetten savanykásra csináltam, ez kereted ad az egésznek.
És akkor a répa- a lényeg. Kis lyukú reszelőn lereszeltem, majd narancslében főztem. Hozzáadtam egy vaníliarúd magjait és egy nagy csipet őrölt köményt. Ezt nem szabad túlzásba vinni, de azért érződjön, hogy ott van. Amikor már megpuhult a répa, kapott 2 evőkanál baracklekvárt is,majd hozzáadtam 2 evőkanál búzadarát- hogy az összefogja. Hagytam még egy kicsit főni,majd formába nyomkodtam.
A fehércsoki lapról csak annyit, hogy az elsőt sikerült eltörni, pedig az sokkal szebb volt. Ezen már látszódnak a düh és a türelmetlenség jelei.
És, hogy milyen?
Meglepően jó! A répának nagyon izgalmas íze van, kicsit pikáns a narancstól, de azért felismerhető a répa, de mégse az a bébipapi íz. lol.
Szerintem egyben van ez. /már csak a küllemhez kéne egy gyorsfagyasztó a szobámba./
Na de a nagy kérdés. Mit szóltok hozzá, kóstolnátok? Van aki bizarrnak érzi?
11 comments:
Azt szólom hozzá, hogy gyönyörűséges és megkóstolnám!:))
Nagyon ügyes vagy Orsi!:)
Szerintem minden remekül harmonizál mindennel és nagyon klasszul néz ki!
Abszolút megkóstolnám! Imádom én is az ilyen kombinációkat.
Jólvan akkor,örülök! :)
Mondjuk ez nem annyira meredek, mint pl egy sajtos-paradicsomos bonbon...
Igen, jöhet a torta. Plusz a fehércsoki-ganache recept,mert azt írtad, az nincs fenn! Egyébként az ízén túl a teteje díszítése szuperjó, elegáns és ötletes.
Nagyon jól néz ki és egyáltalán nem bizarr. Én rendszeresen csinálok répatortát (a legutóbbi változatot nemsokára posztolom) és tavaly például narancslekvárral töltöttem, úgyhogy kimondottan jól harmonizál a citrusfélékkel. De ez itt már nem is répatorta, hanem költemény! :)
nekem nagyon tetszik és tuti, h megkóstolnám!!!
Orsi, én mindenképpen megkóstolnám!!! Fantasztikusan néz ki és hangzik is. Állatiak az összetevők, nagyon-nagyon kreatív! :)
Piszke, a fehércsoki ganache 100 g fehércsoki és 0,8 dl tejszín összeolvasztva,majd egy éjszakát hűtőbe pihentetve és a végén kicsit felhabosítva. Ja és egy pici narancsolaj is van benne.
Pixie, egyetértek.Köszönöm! :)
Kinga, Panna köszi nektek is!
Kevés dolog van amit nem ennék meg, ha te készíted... :)
Jöhetne a répás-narancsos torta is! :)
Nagyon-nagyon ügyes vagy!!!
Megjegyzés küldése