2012. február 14.

Csokis meggyes valentin süti






Újra elővettem az eckler témát. Most kicsit színesebbre és valentin nap lévén romantikusabbra vettem a témát.
A szívecske alakú eckler szerintem nagyon jó lett, de hozzá kell tenni, hogy ez nem  olyan üreges, mint egy hagyományos.
Kisérletezgettem egy picit a szokásos piskótámmal is, kihagytam belőle a sütőport és a szódabikarbónát is. Az eredmény...nem a legjobb. Kicsit gumiszerű az állaga, és így kicsit íztelennek is tűnik.Úgyhogy én ajánlom, hogy maradjatok az eredeti receptnél vagy helyettesítsétek egy jóféle brownie-val.
A krémbe nagymamám különleges meggybefőtje került, ami nagyon pikánssá tette az egészet.

Sweet Valentin Link Party



Hát boldog Valentint!



Hozzávalók
a szokásos piskóta

a kakaós meggyes chantilly-hez:

  • 5 dl tejszín
  • 5 ek. porcukor
  • 3ek. kakaó
  • 1/2 tk zselatin
  • 1/2 üveg meggybefőtt
a meggyes chantilly-hez:
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 üveg meggybefőtt
  • 1 ek meggylekvár
  • 2 ek porcukor
  • 1/2 tk zselatin
az eckler szívekhez
az égetett tésztához::
  • 2 nagy tojás
  • 6 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1/2 dl tej
  • 1/2 dl víz
  • csipet só
a ropogós tésztához:
  • 5 dkg hideg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 6 dkg liszt
  • egy kis piros ételfesték vagy céklapor
10 dkg étcsoki
A piskótát megsütjük majd hűlni hagyjuk. A tejszínt felverjük, ízesítjük a cukorral és a kakaóval. A zselatint egy kis forró vízben feloldjuk, majd beleverjük a tejszínbe. A végén a meggybefőttet is hozzákeverjük. Ha hagyományosat használunk,először lecsöpögtetjük.
A piskótára sütőkeretet teszünk,majd rásimítjuk a krémet és hidegben állni hagyjuk.Ha a krém megdermedt, felolvasztjuk a csokit és áthúzzuk a sütit.


Az ecklerhez először  a ropogós részt készítjük el. A vajat  kis kockákra vágjuk és elkezdjük elmorzsolni a liszt, a céklapor(vagy ételfesték) és porcukor keverékével, majd minél kevesebb mozdulattal  egy gombóccá gyúrjuk. Közben ne felejtsük el hozzáadni a vaníliát se. Két folpack között  vékonyra nyújtjuk, kb 1 mm-re. Fontos, hogy a tészta ne legyen vastag. Hűtőbe tesszük kb. egy órára.

Az égetett tésztához a tejet, a vizet, vajat és a porcukrot feltesszük forrni. Ha forr beletesszük az átszitált lisztet és addig kavarjuk, amíg a massza csomómentes nem lesz és el nem válik az edény falától. A masszát kicsit hűlni hagyjuk, közben felverjük a tojásokat. A langyos tésztát robotgépbe tesszük és több részletben hozzáadjuk a tojást. Egy fényes masszát kell kapnunk, amit habzsákba töltünk és sütőpapírral bélelt tepsire kis szíveket nyomunk .A tésztát enyhén megspricceljük vízzel, majd elővesszük az omlós tésztát, amiből ugyancsak szíveket vágunk ki. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30-40  percig sütjük,vagy amíg a fánkok aranybarnára nem sülnek.Az utolsó 5 percben a sütőt résnyire nyitjuk,hogy a bennlévő gőz távozhasson. 

A meggyes krémhez a meggyet a meggylekvárral leturmixoljuk. A zselatint forró vízben feloldjuk, majd a meggypüréhez keverjük. A tejszínt a cukorral felverjük, majd belekeverjük a meggyet.
A kihűlt fánkokat betöltjük a  meggykrémmel .

4 comments:

Kriszta írta...

Nagyon szép,kreatív!Boldog Valentint!:)

nempiskóta írta...

Gyönyörűséges! A szívecske a tetején önmagában is magárt beszél! Ismét gratula:)

Vikvi írta...

Ez nagyon finom lehet! ÉS nagyon jó valentin napra az biztos! :)

Névtelen írta...

Nagyon szép a süti, mint mindig. Nem kötekedésből mondom, de a Valentin nap "révén" nem "lévén" akart lenni? Nem vagyok egy nyelvtannáci, de ez szemet szúrt! Üdv, Eszter

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena