2013. augusztus 4.

Fűszeres rántott grízpuding ⌘ Spicy fried semolina pudding

Scroll down for English
 Azt hiszem attól a pillanattól kezdve amikor egy cukrász étterembe kerül, ha csak tudat alatt is, de el kezd megváltozni a gondolkodása a desszertekről. Az én estemben legalábbis így van-bár magamat imserve ez csak időszakos állapot. Egy kicsit eltávolodtam a tortáktól ,a 'Kiskanalas desszertektől' és legszívesebben mindent tányérra rendeznék. Nagyon izgalmasnak találom ezt a világot, hiszen nagyon széles skálán hagy gondolkozni, kombinálhatod a krémest a ropogóssal a hideget a forróval, a zselét a porral és mindezt úgy hogy végeredményként egy egyben lévő alkotást kapj. Amikor egy tányérra pakolsz hozzávalókat az olyan mintha játszanál, vagy egy vászonra festenél.
Nem gondolom,hogy otthon ti is nekifognátok tányérdesszerteket gyártani a családnak, de ezt a fogást egyszerűen átalakíthatjátok egy igencsak házias desszertté is, hiszen semmi extravagáns nincs  benne.
Aszalt sárgabarackos,csillagánizsos rántott grizpuding, vaníliás creme fraiche-sel, lemon curd-del és narancsos tojáshabbal.


Rántott grizpuding

  • 1/2 l tej
  • 6 ek búzadara
  • 3 ek cukor
  • 100 g aszalt sárgabarack
  • 1 csillagánizs
  • 1 vanília
  • 1 fél narancs héja
  • csipet só
  • tojás
  • liszt
  • kenyérmorzsa
Vaníliás creme fraiche
  • 200 g creme fraiche
  • kb 2 ek porcukor
  • fél vanília
Lemon curd
  • 6 tojás sárgája
  • 3 közepes citrom leve
  • 2 citrom héja
  • 100 g vaj
  • 200 g cukor

Narancsos gőzölt tojáshab
  • 1 tojás fehérje
  • 2 ek cukor
  • csipet só
  • egy narancs héja

Kezdjünk a tejbegrízzel. Az aszalt sárgabarackot durván vágjuk össze, a narancs héját egy zöldséghámozóval vágjuk le. A tejbe dobáljuk bele az aszalt sárgabarackot, a vaníliát, a narancshéjat,  a csillagánizst és a sót, lassan melegítsük,hogy a tej átvegye az ízeket. Ha a tej kezd forrni, vegyük ki a csillagánizst és a vaníliát majd adjuk hozzá a búzadarát és kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. A végén adjuk hozzá a cukrot. Egy kis tepsit vagy formát béleljünk ki folpack-kal és öntsük bele a grizpudingot, hogy annak meglegyen a kb 1-2 cm vastagsága. Ha korongokat szeretnénk kapni, önthetjük szilikonos muffinsütőbe is. Hagyjuk teljesen megdermedni, majd vágjuk tetszés szerinti formákra, panírozzuk és süssük forró olajban aranysárgára. Ha muffinsütővel dolgoztunk,csak óvatosan vegyük ki a pudingot
A vaníliás creme fraich-sel nincs sok dolgunk,ízlés szerint édesítsük majd keverjük bele a vanília magokat.
A lemon curd-höz az alapanyagokat egy tálban keverjük össze és gőz fölött addig keverjük amíg be nem sűrűsödik.
A tojáshabhoz a tojás fehérjét verjük kemény habbá a cukorral és a sóval. Közben egy fazékban forraljunk vizet amibe előzőleg egy narancs levágott (nem reszelt) héját is beletettük. Amikor a víz éppen hogy csak gyöngyözik két kanál segítségével szaggassunk galuskákat a narancsos vízbe. Gőzöljük 1-1 percig mindkét oldalát. Ezzel a módszerrel egy hófehér narancs ízű habot kapunk.

______________________________________________________________________________
English
My mom made  quite often this fried semolina pudding , and we loved it so much. With some homemade jam it  is a great dessert and second dish at the same time,but I think many people never heard about this great dessert. For me it's a real comfort food. It's crispy outside and hot and soft inside. We usually flavor  it with lemon or orange zest but it's also really good with chocolate as well.

Now I made a little bit spicier, I add to the pudding some dried apricot, star anise and orange zest, and I served with vanilla creme fraiche, lemon curd, and with poached orange meringue.
Semolina pudding
  • 1/2 l milk 
  • 6 tblsp semolina 
  • 3 tblsp sugar
  • 100 g dried apricot
  • 1 star anise
  • 1 vanilla
  • zest of half orange
  • pinch of salt
  • egg
  • flour
  • bread crumbs

Vanilla creme fraiche
  • 200 g creme fraiche
  • about 2 tbsp sugar
  • half vanilla
Lemon curd
  • 6 egg yolk
  • juice of 3 lemons
  • zest of 2 lemons
  • 100 g butter
  • 200 g sugar

Poached orange meringue
  • 1 egg white
  • 2 tbsp sugar
  • pinch of salt
  • one zest of orange
Lets start with the semolina pudding. Cut the dried apricot  into large chunks, then put them into the milk, together with the orange zest, vanilla, star anise and salt. Heat the milk slowly,  and let the spices infuse the milk.. When the milk begins to boil, remove the star anise, and vanilla, then add  the semolina, and stir until your pudding thickens . Add sugar at the end. Place a clingfilm into a small tray or mold, then pour over the semolina pudding.  Your pudding should be 1-2 cm high. Let it cool down,   then cut into shapes of your choice, bread and fry them in hot oil .
For the vanilla creme fraiche, add powder sugar and vanilla to the creme fraiche, stir well.
For the lemon curd mix all ingredients in a bowl  then stir over steam  until it thickens. 
For the  meringue, Beat egg whites with a pinch of salt till foamy. Gradually add the  sugar, with mixer running, one tablespoon at a time till sugar dissolves and stiff peaks form. Meanwhile heat some water in a pot. Peal an orange , and put the orange zest in the water. When the water  just begin to boil   form spoonfuls of the meringue into oval shapes. Slide into the simmering orange flavored water , poach them 1-1 minutes each side.

0 comments:

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena