2013. augusztus 9.

Kókuszos panna cotta mangóval


Scroll down for English

Hágába költöztünk. Képzeljétek itt van Európa legnagyobb piaca, már nagyon kíváncsi voltam rá.
 Szeretek Hollandiában piacra járni, nagyon más hangulata van mint otthon. Frissen sült hal illata terjeng, rengeteg ember és ordibáló kofák. Van ebben szombat délutánonként valami romantikus...
Áruban nincs hiány, talán az egzotikus gyümölcsök és zöldségek 20 %-át még mindig nem ismerem (uh halakról nem is beszélve), de próbálunk minden alkalommal valami új dolgot hazahozni. Most éppen a duriánhoz gyűjtjük a bátorságot, tudjátok a büdös gyümölcs krémes,finom belsővel. Legalábbis ezt ígérik...
Szóval élvezem és igencsak inspirálóan hat rám. Ez a mostani recept is a piac következménye. Történt ugyanis hogy múlt héten egy kicsit később értünk ki, és belefutottunk az utolsó órába. Mire bevásároltunk hirtelen azt vettem észre hogy egy kisfiú zacskókat nyom a kezembe. Ajándék a főnöktől!-ordította Jópár túlérett mangó és egy nagy adag zöldbab. Meglepetten mosolyogtam...hogy mik vannak ?!
 Így amikor hazaértünk, realizáltuk, hogy van vagy 10 db mangónk (mi is vettünk még az ingyen mangó előtt). Nem kellett volna félni, 2 nap alatt eltűnt, turmixot ittunk, nyersen ettük és  desszert is lett. És meglepetésemre a túlérett,ajándék mangó volt talán az eddigi legédesebb mangó amit valaha ettem.


Hozzávalók
a kókuszos panna cottához:

  • 250 ml kókusztej
  • 250 ml tejszín
  • 50 g cukor
  • 5 lap zselatin
a mangópüréhez:
  • 1 mangó
  • 1  lime leve
a mangó kompóthoz:
  • 1 mangó
  • 2 ek. cukor
  • 1 citrom héja és 1/2 lime leve
a lime crumble-höz:
  • 100 g liszt
  • 80 g barnacukor
  • 1 lime héja
  • 1 tk vanília kivonat
  • 80 g vaj
  • csipet só
  • csipetnyi sütőpor 
 A mangókat hámozzuk meg és vagdossuk le a húsát. Az egyiket egy lime levével turmixoljuk le, majd szűrjük át egy szitán. Kanalazzuk a poharaink aljába és kicsit megdöntve várjuk meg amíg megfagy.
 A másik mangót kockázzuk fel. A cukorból egy kis vízből (2-3 ek), a citrom héjából és levéből főzzünk szirupot majd tegyük bele a mangó kockákat. Várjuk meg amíg a mangó is felmelegedik és le is vehetjük a tűzhelyről.
A crumblehez a száraz alapanyagokat keverjük össze, majd kis kockákban tegyük bele a vajat és ujjainkkal morzsolgassuk,amíg a vaj szépen bevonja a liszt és cukorszemcséket. Kisebb nagyobb morzsákat kell kapnunk. 180 fokos sütőben 8 perc alatt kész van, de érdemes rajta tartani a szemünk.
A panna cottához a kókusztejet, a tejszínt és a cukrot kezdjük el felmelegíteni. A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe. Ha a tejes keverék felmelegedett, oldjuk fel benne a zselatint. Hagyjuk kicsit hűlni ,majd öntsük a már megfagyott mangó pürére. Várjuk meg amíg megdermed és tálaljuk crumble-el és mangó kompóttal.

_________________________________________________________________________________
English


We just moved to the Hague... and here is Europe biggest market,yeeey. I was so curious about it. I like going to the market, especially here in Holland, because here it has a totally different  atmosphere like in Hungary. Smells of freshly fried fish, lots of people and shouting market traders all over. There is some romantic in this in Saturday afternoons.
Here is no shortage in goods, I still don't know maybe the 20 % of the exotic fruits (not to mention the fishes), but we're trying to bring home something new every time. Now we are gathering confidence to try  the durian,haha. 
So I'm enjoying the market, and it is really inspiring. This recipe is also a result of the market. It happened, that last week we arrived late at the market, and we ran into the last hour. Until we finished the shopping, suddenly I noticed that a young boy give some bags into my hands. Gift from the boss!- he shouted. Some over ripe mangos, and a lot of green beans in the bag. 
So when we arrived home, we realized we have about 10 mangoes (we bought also plus the free ones). I should not have to fear because it disappeared in 2 days. We drunk mango shake, we ate it in raw form  and I made a dessert as well. And surprisingly the over ripe mangoes was the sweetest mangoes what I ever had

Ingredients
for panna cotta:
  • 250 ml coconut milk
  • 250 ml cream
  • 50 g sugar
  • 5 sheet gelatin
for the mango puree:
  • 1 mango
  • 1 lime
for the mango compote:
  • 1 mango
  • 2 tblsp sugar
  • zest of 1 lemon, juice of half lime
from the lime crumble:
  • 100 g flour 
  • 80 g brown sugar
  • zest of one lime
  • 1 tsp vanilla extract
  • 80 g butter
  • pinch of baking powder
  • pinch of salt


Peel the mangoes, remove the cores. 
For the puree blend one mango with the lime juice until smooth, then strain it. Pour it into the glasses and balanced them precariously in the freezer until  set in angle.
For the compote dice the mango, Make a syrup , boil together the sugar,  2-3 tablespoon water, lemon zest, and lemon juice, then add diced mango.Stir until the mango is getting warm, and can remove from the heat.
For the crumble, mix the dry ingredients, then add the butter in small cubes. Rub together with your fingers until it looks smaller and bigger crumbs .Bake for 8 minutes in 180 degrees preheated oven.
For panna cotta, soak the gelatin in cold water. Heat the coconut milk, the cream and the sugar together until just start to boil (but don't let boil), then add gelatin and stir until it dissolves. 
Let it cool a little bit, then pour over the frozen mango puree, put it back to the freezer for 20 minutes, then put it to the fridge.From now the panna cotta  set, and it doesn't let the puree flow out, when it defrosts.
 Serve with the crumble and the compote.

2 comments:

Eszter írta...

Imádom a panna cottát. Mangóval még nem készítettem, biztosan nagyon finom. Csodálatos a tálalásod!

Orsi írta...

Köszönöm :)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena