2013. szeptember 11.

Poire belle Hélène avagy szép Heléna körtéje

Scroll down for English

A kertben a fák roskadoznak a körtéktől. Az ősz igencsak megérkezett, a legjobb ilyenkor egy igazi klasszikus desszerttel feledtetni a borongós idő okozta rosszkedvet.
Nem vagyok egy nagy körte fan, de ezt a desszertet nagyon szeretem. Fűszeres pácolt körte, forró csokiszósztól olvadozó aszalt gyümölcsös fagyi és némi dió-mennyei. Az ízek és textúrák tökéletes kombinációja. Egy egyszerű, de fantasztikus finomság, ami tutira szebbé varázsolja a napot!

Hozzávalók

a pácolt körtéhez:

  • 4 körte
  • kb. 4 ek. cukor
  • 2 kardamon
  • kis darabka gyömbér
  • 1 citrom héja
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 narancs héja
  • 1 alma héja
  • 2 szegfűszeg
  • 1 szegfűbors
  • 1/2 rúd fahéj
  • 1 csillagánizs
a fagyihoz

  • 4 gombóc vanília fagyi
  • aszalt gyümölcsök (füge,datolya,barack, mazsola)
  • pörkölt dió és mogyoró
  • 1/2 narancs héja
a csokiszószhoz:

  • 70 g étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 1 tk. méz


A körtéket megmossuk, majd meghámozzuk. Egy fazékba beletesszük a cukrot, a fűszereket, a körtéket és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Kis lángon addig főzzük, amíg a körték megpuhulnak. Ha a körte megpuhult, levesszük a tűzről és hagyjuk a fűszeres lében kihűlni (bár én szeretem langyosan tálalni).
A fagyit készíthetjük saját magunk is, de sajnos nekem nincs fagyigépem, így egy jobbacska vanília fagyit dúsítottam kis darabokra vágott aszalt gyümölcsökkel, apróra vágott, pirított dióval és mogyoróval és egy kis narancshéjjal.
A csokiszószhoz a tejszínt a mézzel felforraljuk, majd az összevágott csokira öntjük. Várunk egy kicsit, hogy a csokit a forró tejszín megolvaszthassa, majd egy kézi habverővel addig kavarjuk, amíg a csokoládé és a tejszín tökéletesen egynemű nem lesz. 
Tálalhatunk is. Egy pohár aljába tegyünk egy gombóc fagyit, erre egy langyos pácolt körtét, majd jöhet egy nagy adag forró csokiöntet és végül szórjuk meg egy kis durvára vágott dióval.

_________________________________________________________________________________
English


Although I'm not a big fan of pears, but I love this dessert, it is soo sexy and so delicious.The perfect combination of flavors, textures and temperatures. Spiced poached pear, with melted  dried fruits ice cream, warm chocolate sauce, and some walnuts- it's heaven. A simple but fantastic dessert, which makes your day more beautiful.
 And you know what ladies, I'm sure we could seduce any guy whit this dessert. Who want to try ?

for the poached pear:
  • 4 pears
  • about 4 tablespoon sugar
  • 2 cardamon
  • small piece of ginger
  • lemon zest from one lemon
  • lemon juice from half lemon
  • orange zest from half orange
  • peel from one apple
  • 2 cloves
  • 1 pimento (allspice)
  • half stick of cinnamon
  • 1 star anise
for the ice cream
  • vanilla ice cream
  • dried fruits (figs, dates, apricots, raisins)
  • roasted walnuts and peanuts
  • zest of half orange
for the chocolate sauce
  • 70 g dark chocolate
  • 1 dl cream
  • 1 tsp honey

Wash the pears, then peel it. Place the pears, spices, lemon juice, sugar and enough water to cover them in a large pot and bring to boil. Cook at low temperature till the pears are soft. If it's ready, remove from the heat, and let the pears cool down in the spicy water.
You can make also your own ice cream, but unfortunately I haven't got any ice cream maker at home, so I just add some diced dried fruits, roasted walnuts and peanuts and some orange zest to my favorite vanilla ice cream. 
For the chocolate sauce, boil the cream and the honey together then pour over the chocolate. Wait a minute, until the chocolate is melted, then stir it whit a hand mixer, until the chocolate and the cream is perfectly combined. 

We can serve. Put some ice cream into the bottom of the glass, then a lukewarm poached pear, then the hot chocolate sauce and finally sprinkle some walnut  on top. And enjoy!

2 comments:

Olguta írta...

Poire Belle Helene is my favorite dessert and yours looks perfect.
Lovely blog, just making my way through your recipes and pictures, everything looks great. Congrats!

Orsi írta...

Thanks Olguta! Let me know if you need any help in translation!
Love your blog too! :)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena