2013. október 5.

Tatin- recept update

Scroll down for English

Többen kértétek ezt a receptet, amit nem csodálok, mivel egy igencsak különleges tarte tatin és ráadásul gyönyörű is. Az első kurzus előtt rengeteget kísérleteztem tatinokkal, kipróbáltam többféle módszert, végül a hagyományos elkészítési módnál maradtam .
Ez a tatin bár valóban csodaszép, de ízben egy picit alulmaradt a hagyományosan vajas karamellben főtt és sült almás párjának. Ebben is van karamell és vaj is, mégis kevésbé intenzív és az textúrája is idegen (pedig jóban vagyok a zselékkel).  A tarte tatin nekem ideálisan egy langyos, szájban olvadozó, vajas karamellás almatorta, ebben a megközelítésben viszont egy karamellás almazselé, ahol számomra például a vaj íze is tolakodó  (annak ellenére hogy kevés van benne) .
Mindennek ellenére ajánlom, hogy próbáljátok ki, ugyanis velem ellentétben  rengetegen megszállottjai ennek a tatin változatnak. Ha megvolt, kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is!
És ne feledjétek, októberben újabb finomságokat készíthettek velem, itt Sepsiszentgyörgyön. blogkiskanal@gmail.com-ha szeretnétek részt venni a kurzuson és itt találtok bővebb infót róla.


Hozzávalók:

 • 4 db golden alma
 • 50 g méz
 • 30 g vaj
 • 100 g cukor
 • 45 g tejszín
 • 2 lapzselatin
 • Sable breton (mint pl a Glazúron), én viszont hagyományos pite tésztával helyettesítettem, ami kevésbé ropogós
A zselatin tegyük hideg vízbe .
Az almákat hámozzuk meg , vegyük ki a magházát  és vágjuk kis kockákra . A mézet és a vajat olvasszuk  össze, majd adjuk hozzá az alma kockákat és kis lángon főzzük addig amíg az alma megpuhul és kissé átlátszó lesz. Ha kész tegyük félre.
A cukrot karamellizáljuk, majd ha elérte a borostyán szint, öntsük hozzá a tejszínt. Kis lángon melegítsük amíg a szósz csomómentes nem lesz, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a zselatint. Ha alaposan elkevertük, adjuk hozzá a mézes,vajas almát és keverjük össze. Kanalazzuk szilikon formákba, majd tegyük hűtőbe (vagy fagyasztóba) és várjuk meg, hogy a desszert megdermedjen. Ha ez megtörtént, vegyük ki a formából és egyenként tegyük  méretre vágott breton-ra (itt pite tésztára). Tálaljuk creme fraiche-sel, vagy fagyival. 
Recept: Christophe Michalak 
Plusz itt egy videó is tőle:

_________________________________________________________________________________
English


More people asked for this recipe, and I'm not surprised because it's  a very special tarte tatin by Christophe Michalak  and  it is so lovely. Before my first dessert course I experimented a lot with tatins, I tried several methods, but finally I chose the traditional way.
Although this tarte tatin is really beautiful, but in total it was a little disappointment for me. As in the traditional tarte tatin, here we're also using butter and caramel, but it's less intense and for me the texture is quite strange (though I'm OK whit jellies). For me this cake ideally  is a lukewarm, melt in your mouth, buttery  apple cake whit an intense  caramel flavor, but in this approach it's  an apple jelly whit caramel taste, where for me the taste of butter is also meddler.
Despite all of this I suggest you to try this recipe, because unlike me, lot of people are obsessed whit this tarte tatin version.

Ingredients:
 • 4 Golden apples
 • 50 g honey
 • 30 g butter
 • 100 g sugar
 • 45 g cream
 • 2  gelatine sheets
 • Sable breton 

Soak gelatine in cold water.
Peel the apples, clean it, and dice it. Melt together the honey and the butter, then add diced apples, and cook it in low heat until apples are tender and lightly transparent. Set aside. Caramelize the sugar, then add cream. Heat on low heat, until the sauce is smooth, then remove from the heat and add gelatine, mix well. Add the cooked apples and mix it again. Pour the mixture into silicone forms, and put it in the fridge or freezer until set. If it's ready remove from the mold, and put them on sized Sable breton (I used prebaked pie batter). Serve with creme fraiche or ice cream

0 comments:

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena