2014. február 13.

Brownie te csodás- de csoki nélkül?

Scroll down for English

Iiigen! És mondjak valamit? Jobb mint a csokis!

Ez kérem egy kakaós brownie. A csoki helyét rengeteg sötét kakaópor veszi át, amúgy marad minden a szokásos módon. Én azt szeretem a brownieban, hogy 10 perc alatt össze lehet dobni, minimál mosatlannal jár,  és lehet vele türelmetlenkedni. Ha egy browniet kikapsz a sütőből 15 perc múlva, semmi gond... forró, sűrű csokikrémet fogsz kanalazni. Ha kibírod még 5-6 percig,  kívül megszilárdult de belül még mindig folyós ''csokikrémet'' kapsz -na így szeretem én a legjobban. Ha esetleg nem szeretnéd a félig sült browniet, hagyhatod még pár percet sülni, de semmiképp ne süsd meg teljesen. Egy túlsütött brownie nagyon elkeserítő tud lenni.

Velünk megesik, hogy egy héten többször is megkívánjuk, úgyhogy néha variálok rajta egyet és dobok bele pár szem (ok,rengeteg) alkoholos meggyet, vagy egy kis narancshéjat, de csilivel  vagy tengeri sóval is izgalmas lehet.

Hozzávalók:

 • 100 g vaj
 • 250 g cukor
 • 80 g kakaópor
 • 1/2 dl víz
 • 2 tojás
 • 50 g liszt
 • nagy csipet só
Egy edénybe dobjuk bele a felkockázott vajat és kis lángon olvasszuk fel. Adjuk hozzá a cukrot, a kakaóport, a vizet és a sót. Addig kavarjuk, amíg a cukor nagy része fel nem olvad és a keverék felforrósodik. Mielőtt a tojásokat hozzáadnánk, hűtsük ki egy kicsit. Ha a kakaós egyvelegünk  még meleg, de nem forró egyenként adjuk hozzá a tojásokat és alaposan keverjük el. Végül szitáljuk bele a lisztet és pár mozdulattal keverjük el.
Egy kalácssütő formát béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb 20 percet, kevésbé bátrak 30 percet. Amikor a teteje már szilárd, de ha egy kicsit megrázzuk még remeg, akkor a közepe tuti folyós. Ez az,ahogyan én szeretem.  Érdemes minél kisebb átmérőjű, magas formában sütni, így kisebb az esélye hogy a brownie kiszárad illetve túlsül.

_________________________________________________________________________________
English


This is an incredible cocoa brownie ladies and gentleman. No chocolate at all- can you believe it? But instead of chocolate a big amount of dark cocoa powder.
The result: perfect texture and rich chocolate flavor.
You should make this brownie if you desire something with rich chocolate taste, but you're out of chocolate, or if you have just 10 minutes for baking, or in fact you don't like washing dishes. Sounds good, right? And one more thing, here is allowed to be impatient too. If you get out your brownie from the oven after 15 minutes, no problem, you will get a hot, rich chocolate cream. If you bear an other 5-6 minutes, outside will be baked, but inside is still creamy- so like this how I like brownie.
If you don't like half baked brownie you can leave it an other few minutes in the oven, but be careful, don't let your cake over bake, it could be so disappointing.

It happens, that I have to bake  this brownie more times a week, so sometimes I make some changes. I put some rum soaked cherry in the batter or some orange zest, but with chili or some nice see salt could work as well.

Ingredients:
 • 100 g butter
 • 250 g sugar
 • 80 g cocoa powder
 • 1/2 dl water
 • 2 eggs
 • 50 g flour
 • big pinch of salt

Preheat the oven to 180 degrees. Melt the butter in a pan in low heat, then add sugar, salt, cocoa powder and water. Stir until most of the sugar is melted, and the mixture becomes hot. Set aside for a few minutes, until it's warm. Add eggs, one at a time, stirring after each one. Add flour and stir until is mixed, but no longer. Put a baking paper in baking pan. I advice to use a pan with smaller diameter and high edge, because it's less chance your brownie will be over baked. I prefer using a loaf pan. So bake for about 20 minutes, or if you don't want less baked brownie for about 30 minutes. If the top is already solid, but when you shake it, is still shaking a little bit, the center is definitely creamy that is how I love.

7 comments:

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Eliza Setiawan írta...

Orsi, your recipe is stunning, all the cakes looks yummy!

Orsi írta...

Thank you Eliza! If you need a recipe, which is not translated yet, just feel free to ask :)

Peter Block írta...

Yummy. So chocolaty. thx for the twitter follow. Peter @Feed Your Soul Too

Orsi írta...

Thank you,Peter! My pleasure :)

Névtelen írta...

Kedves Orsi!

Kb. hány személyes ez az adag? Mekkora a tepsiméret?

Köszi, P.

Unknown írta...

Eszméletlenül finom lett!🤤😀

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena