2014. május 14.

Floating Islands alias Madártej

Scroll down for English
Egy igazi klasszikus, világszerte ismert desszert. Egy újabb példa arra, amikor egy desszert az egyszerű, de nagyszerű alapanyagoktól olyan fantasztikus. Én most szerencsés vagyok, hiszen nagymamám a beszállítom, így a friss házi tej és tojás adott. Más nem is szükséges egy jó madártejhez...vagyis de, egy finom vanília, na sajnos az nem terem a szomszédban. Sebaj, mostmár majdnem mindenhol beszerezhető, ne cseréljük le vanilin cukorra.

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 6 tojás
  • 130 g cukor
  • 6 ek porcukor
  • 1 vanília
A tejet egy vastag falu lábasba öntjük, a vaníliát felhasítjuk, magjait kikaparjuk, majd a magokat és a vanília burkot is a tejbe tesszük. Kis lángra rakjuk, hogy a tej beszívja a vanília összes aromáját. 
Közben a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval félkemény habot verünk, majd kanalanként hozzáadjuk a 6 evőkanál porcukrot és nagyon  kemény habbá verjük.
Ha a habot hagyományos módon csináljuk, a forró, de nem fövő tejbe galuskákat szaggatunk, majd mindkét oldalát 1-1 percig főzzük. A habglaukákat lecsepegtetjük. 
Ha igazán csinos habokat szeretnénk, akkor előveszünk egy habzsákot, a habot óvatosan belekanalazzuk, majd egy tányérra tetszés  szerinti gömböket nyomunk. Mikróban, magas fokozatra tesszük és pár másodperc alatt kész is a levegős, szájban olvadozó fehérjehab-tökéletes formával.
30 gramm cukrot félreteszünk, és a maradék 100-at a tojássárgához keverjük. A forró tejből, a vaníliát kiemeljük, és nagyon lassan a tojássárgához öntjük, miközben folyamatosan kevergetjük. Ha a tej mind benne van,visszaöntjük a keveréket a lábasba és lassú tűzön,folyamatos kevergetés mellett az egészet besűrítjük egy kicsit. Kész is az angolkrém.
Ezt jól behűtjük,  tálalás előtt sötét karamellt csinálunk. A hideg angol krémre  habgalukát ültetünk, majd leöntjük egy kis karamellel. 

______________________________________________________________________________

English

Floating Islands is a real classic dessert, which is well known around the world. It's so funny, Hungarians call it Bird's Milk. The Floating Islands it's an other example when a dessert is so fantastic because of the simple but superb ingredients. I'm so lucky, because my grandma is my supplier, so the fresh, domestic milk and eggs are no problem. For the perfect Floating Islands, nothing else is needed...oh yes, one thing more, a nice vanilla! Unfortunately it doesn't grow in the neighbourhood ... :)
Ingredients:
  • 1 l milk
  • 6 eggs
  • 130 g sugar
  • 6 tbsp confectioner's sugar
  • 1 vanilla
Heat milk and vanilla in a saucepan until simmering. Meanwhile separate the eggs. Beat egg whites with a pinch of salt till foamy. Gradually add the 6 tablespoon confectioner's sugar, with mixer running, one tablespoon at a time till sugar dissolves and stiff peaks form. If you are follow the traditional way, then form spoonfuls of the meringue into oval shapes. Slide into the simmering milk, poach them 1-1 minutes each side. Transfer cooked meringues.If you want fancy meringues, than put the foam gently in a pastry bag, form nice shape into a plate, then put it  in the microwave, cook them on high heat. A few seconds and the fluffy,melt in your mouth meringues are done- with perfect shapes.Whisk together egg yolks and 100 gram of sugar in large bowl. While whisking the yolk mixture, slowly add hot milk.  Transfer the yolk mixture back into the pan and cook over low heat, stirring and scraping down sides, till thickened. Creme anglaise is ready. Chill till ready to serve.Before serving, make a dark caramel from the remaining sugar. To plate Floating Islands, pour some creme anglaise into bottom of a glass,add some meringues and top with caramel.

2 comments:

Lucy Parissi írta...

Wouldn't it be nice if we had vanilla growing at home? These look beautiful and delicious - must say have never tried making them.
Thanks for linking to #CookBlogShare – check out the other entries on Pinteresthttp://www.pinterest.com/supergolden88/cookblogshare/
and Google+
https://plus.google.com/u/0/communities/107696809290414888934

Orsi írta...

It would be so cool! :))

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena