2014. július 31.

Görög Joghurt Pite



Scroll down for English
Imádok másoknak sütni, de a saját szülinapi tortám mindig fejtörést okoz, és valahogy mindig a legegyszerűbben akarom megoldani. Na de ugye az egyszerű nem azt jelenti, hogy nem finom.

 Ez a görög joghurt pite ugyanis brutál jól sikerült. Sütöttem már egyszer hasonló jellegűt, joghurttal és ricottával, az is szuper volt. Ezeknek a fajta tortáknak van egy kis sajttorta beütésük, de sokkal könnyebbek, kalóriaszegényebbek, viszont hasonlóan krémesek. Mint a legtöbb sajttorta nagyon kíván még valami ízesítőt, ez a joghurt pite különösképpen valamilyen gyümölcsöt. Mivel sárgabarack szezon van,  én ezt választottam, plusz megismertem egy görög blogger párt, akiknek a blogján elbűvölt az egyik desszertjük. Görög joghurt, méz és dió. Annyira egyszerű, de annyira gyönyörű és annyira egyben van. Imádom, alig várom, hogy Athénba lehessek és kipróbálhassam ezt a csodát  igazi görög joghurttal. Szóval a további tuningra Panos és Mirella inspirált, sejtettem, hogy az én tortámat is nagyon fel fogja dobni. És igen! A méz, a dió, és a mandula az egekbe emelte ezt a pitét. Fantasztikusan kiemelte a joghurt ízét, a barack zamatát és a dió meg a mandula egy plusz textúrát is adtak hozzá.
A pite amúgy 15 perc alatt elkészíthető, innen már a sütőé a munka. Utolsó pillanatban érdemes a barackokat felvágni,és dekorálni, hogy ne barnuljanak, nyakon önteni egy jó kanál mézzel és gyönyörködni ahogy lecsorog az oldalán.

Végre visszatértem a blogger életbe is, már csak egy kis türelmet kérek az újabb receptek posztolásához! Közben fut az Indiegogo kampányom is (itt írtam róla magyarul) , amire rengeteg pozitív visszajelzést kapok, és annyira jó látni, hogy van igény egy ilyen oldal létrejöttének. Én úgy vagyok ezzel a projekttel, mintha a gyerekem lenne. És bár nem könnyű terelgetni az útját, de kitartok mellette, és elképzelhetetlennek tartom, hogy ha valaki ennyire akar valamit, mint én őt, ne valósuljon meg! Szóval támogassatok, ha nektek is tetszik az ötletem és szeretnétek látni, hogy a ti közreműködésetekkel születik valami nagyon új !

Amúgy ma 10 milliószoros nap van, tudtátok? Legyetek pozitívak! Itt egy nagyszerű cikk róla.

Hozzávalók


 • 250 g darált keksz (én zabkekszet választottam)
 • 120 g vaj
 • 1 citrom héja

 • 800 g  görög joghurt
 • 200 g tejföl
 • 50g méz
 • 80 g porcukor
 • 1 ek. vanília kivonat
 • 3 nagy vagy 4 kis tojás

 • méz, sárgabarack, dió,mandula

A vajat olvasszuk fel, öntsük rá a darált kekszre, adjuk hozzá a citromhéjat és keverjük össze. Homokszerű állagot fogunk kapni. Ezt öntsük egy 26 cm-es tortaformába és egy pohár aljával nyomogassuk le. Ezt süssük 10 percig 170 fokos sütőben, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.
Közben a joghurtot keverjük össze a tejföllel, mézzel, porcukorral, vanília kivonattal, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat és alaposan keverjük el. Ezt a masszát öntsük a kissé kihűlt kekszes alapra, majd 170 fokos sütőben kb. 40 percig süssük. Akkor jó, ha a széle kicsit már barnás, de a közepe még egy kicsit remeg.
A tortát hűtsük ki, majd vágjuk fel a barackot és dekoráljuk. Szórjuk meg pirított dióval és mandulával, majd öntsük le mézzel.

______________________________________________________________________________
English


I love to bake for others, but  my own birthday cake is an other situation. I always try to do it as simple as possible. But simple doesn't mean it isn't yummy, right?

This Greek yogurt pie becomes so good. I baked a similar cake one time,which  was with simple yogurt and ricotta, I loved it as well. This kind of cakes are really similar to cheesecakes, but much lighter, and it contains  less calorie, but it's still creamy. As the most cheesecake, it needs some extra flavour, this yogurt pie especially requires some fruits. I chose apricot, as it's apricot season right now, plus I met a Greek blogger couple, whose made a dessert, which is fascinated me. It's just Greek yogurt, honey and walnuts. It's so simple, but it's so beautiful and so gorgeous. I adore it, can't wait to be in Athens, and try this dessert with real Greek yogurt! So Panos & Mirella inspired the further tuning of this pie, I thought that honey and walnut will make something great with my cake as well. And yes- I was right! The honey highlighted the flavor of yogurt and apricot, and walnuts and almonds added a plus texture to it.

You can make this cake under 15 minutes, after it just your oven works. It's better to cut the apricot in the last minute, and decorate the cake with them, then pour a big spoon of honey to the top of a slice of pie, and admire as the honey running down the side's of your cake.

Finally I'm back to the blogger life as well, just please give me a little patience, I'll bring you soon my new recipes!

Meanwhile, my Indiegogo campaign is running as well. I get a lot of positive feedback, and it's so good to see that there is a  need for such a platform, like this.
 This project is like my baby, I love it and although  it's not easy to run, but I'm persistent, and I can't imagine that if someone wants something so much as I do now, should not come true!

So please support me and the site if you like the idea, and want to be part of launching something really new!

Anyway today it's a 10 million multiplier day, be really positive today and watch out for your thought!



Ingredients:

 • 250 g crumbled biscuit
 • 120 g butter
 • 1 lemon zest

 • 800 g Greek yogurt
 • 200 g sour cream or creme fraiche
 • 50 g honey
 • 80 g icing sugar
 • 1 tablespoon  vanilla extract
 • 3 big or 4 small eggs

 • apricot, honey, walnut, almond

Heat the oven to 170 °C.  Mix the biscuit crumbs, melted butter and the lemon zest, then press onto the bottom of a 26 cm springform pan.  Bake it for 10 minutes than let it cool a little bit.
Mix the yogurt, sour cream, honey, icing sugar and vanilla extract then add eggs, one at a time. Mix well!
Pour over the crust, and bake for about 40 minutes or until the center is almost set and the edge is a little brown.
Let it cool and serve with apricot, honey, walnut and almond. Enjoy!

2 comments:

Réka Katona írta...

Lehet-e a barackot másmilyen gyümölccsel helyettesíteni?

Orsi írta...

Persze hogy lehet, sőt akár többféle gyümit is kombinálhatsz! :)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena