2014. augusztus 7.

Csokis jegeskávé


Scroll down for English
Tizenéves korom óta gyakorlatilag kávé függő vagyok. Aki ismer, az tudja, hogy mellettem mindig (értsd mindig, este 8-kor is) van kávés bögre. Nem vagyok az a típus, aki a kávéját 5 perc alatt felhörpinti és fut tovább, nekem egy kávé több óra alatt fogy el.

Érdekes, hogy vannak a kávéval kapcsolatban különböző periódusaim. Általában úgy van ez, hogy hónapokig csak egyféle kávét tudok meginni, aztán fordul valami és következő  jó pár hónapig csak máshogy tudom inni. Nagyon sokáig volt például, hogy csak feketén, keserűn ittam, ha véletlenül valaki cukrot rakott a kávémba, nem tudtam legyűrni. Aztán volt, hogy csak tejjel és cukorral, aztán olyan is, hogy csak neszkávé. Igen, sajnos imádom a neszkávét és tisztában vagyok vele, hogy nagyon egészségtelen, de mit csináljak, szeretem és kész.
És tudjátok mit szeretek még? A reggeli kávé illatát! Az számomra felbecsülhetetlen. Hollandiában például az elején volt olyan, hogy nem volt kávéfőzőnk. Teljesen kiborított, egyszerűen nem éreztem otthon magam, elképesztően hiányzott az én reggeli kávéfőzős rituálém és főleg a kávé illata.
Viszont  van sokféle olyan kávé kombináció is, amit nem szeretek. Az első, amit mindig is utáltam és soha nem tudtam meginni az az amerikai átlátszó lötty kávé -na azt se tejjel, se anélkül, soha. Aztán ott van a cappuccino és  a kávé tejszínhabbal, amiket ugyancsak nem szeretek. Kifejezetten az utóbbit, annak ellenére, hogy a kávé nekem édesség vágy elleni csillapításra is nagyszerűen működik.


Ahogy ez a csokis jegeskávé is. Bár ez már túlmutat az egyszerű kávé imádatomon, éppen azon gondolkoztam, hogy már majdnem a desszert kategóriát súrolja. Egy ilyen kávé mellé leülni, egy izzasztó délután...hát megér valamit. Egyszerre hűsítő, élénkítő és kényeztető is, igazi öröm forrás.
Említettem, hogy 5 perc megcsinálni?Hozzávalók:

 •  kávé
 • tej
 • cukor
 • csokifagyi
 • csokiszósz
 • jég
Egy pohár oldalára csurgassunk egy evőkanálnyi csokiszószt, majd a poharat töltsük teli jéggel, közben a fagyit vegyük elő a fagyasztóból. Főzzünk le egy adag kávét, vagy ha instant kávéból csináljuk,oldjuk fel a kávét, tegyünk bele egy kiskanál cukrot. Ki mennyire szeretné erősre a jegeskávét, úgy kalkulálja a kávé mennyiségét és erősségét. A kávét öntsük a jégre, majd az egészet öntsük fel zsíros tejjel. Végül tegyünk egy nagy kanál csokifagyit a kávénk tetejére és öntsük nyakon még egy adag csokiszósszal.


______________________________________________________________________________
English


I've been a coffee addict since I was teenager. A cup of coffee is always (ie. always, at 8 pm. as well) near me. I'm not that type of person, who drinks the coffee in 5 minutes, I like enjoying it for hours. 

Interesting, that I have different kind of periods with coffee. I mean for example for months I could drink coffee, just without milk and sugar, then after it for a few months I could drink just nescafe. Yeah, I know, I know, nescafe is pretty unhealthy, but what can I do, I love it!
Ah and you know what else I love? The smell of coffee in the morning! For me that is priceless! 
When we used to live in The Netherlands, at the first time we didn't have coffee maker at all.It's totally freaked me out, I simply couldn't feel myself at home, I missed so much my morning coffee ritual and especially the smell of coffee.

However I have several type of coffee, what I don't like. The first one is the American style coffee, oh I can not drink this weak, transparent brown drink. Sorry Americans, but you have terrible coffee!
Then there are the cappuccino and the coffee with whipped cream. I adore coffee, I love whipped cream, but together...just don't like it! Anyway sometimes when I desire some sweets, I just drink a milky coffee, and it works perfectly.

This chocolate iced coffee is also perfect instead of dessert. In a hot day it could be so cool, it's so refreshing and it makes your day just perfect!

Did I mention that you can make this iced coffee in 5 minutes?

Ingredients:

 • coffee
 • milk
 • sugar
 • chocolate ice cream
 • chocolate syrup
 • ice cubes 
Rim inside of glass with chocolate syrup than fill the glass with ice cubes.In the meantime take the ice cream out of the freezer and make a cup of  coffee. As strong you want your iced coffee, make strong or extra strong coffee. Add a teaspoon sugar to the coffee, than  pour the sweet coffee over the ice. Add milk, than a big scoop of chocolate ice cream and an other spoon of chocolate syrup. Enjoy!

0 comments:

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena