2014. október 1.

Vegán Csokitorta



Nemrég a család konyhája  teljes átalakuláson ment át. Eltűnt  a fehér liszt, a fehér cukor és még rengeteg más alapanyag is. A párommal mi már jó pár éve igyekszünk  odafigyelni az egészséges étkezésre, húst nagyon nagyon ritkán eszünk, halat és tengeri herkentyűket viszont annál többször.

Nos, szerencsére ez az időszak a családom életében is elérkezett.Volt azonban valaki, aki nem érte be ennyivel, a húgom még ennél is többre vágyott. Amikor egyszer csak rátalált  Gary Yourofsky előadásaira, aki egy nagyon elszánt vegán "hittérítő", egyből meggyőzte őt. (Itt van egy videója , érdemes belenézni.) Elsőként az állatok elleni erőszak háborította fel, aztán ahogy egyre jobban és jobban belemélyedt az információkba, lassan rájött, hogy milyen remek "mellékhatásai" vannak még pluszban a vegán étkezésnek.
Szép bőr, haj, jobb memória .
Így jó pár hónapja ő csak vegánul étkezik, nem eszik  húst, tejet,tojást és semmilyen más állati eredetű alapanyagot és terméket. Magának főz, persze mi is teljes mértékben támogatjuk, és én kifejezetten büszke vagyok rá, és minden tiszteletem az övé (és minden vegáné) hogy mindezt bevállalja, hiszen rengeteg lemondással jár. És nem csak, hogy  ő vegán lett, de már 2 ismerősét is meggyőzte! És még csak 14.

Illetve tegnap lett 14. És természetesen vegán tortát kapott, mi mást is kaphatott volna. Őszintén megmondom pánikoltam a torta miatt. Azt tudtam, hogy tojás nélkül még tudok piskótát sütni, azzal már próbálkoztunk előtte is, de a krém... tejszín,tej tojás nélkül. Phuuu. DE sikerült! És nem hogy csak sikerült, hanem olyan elképesztő csokitorta kerekedett, amit magam sem gondoltam volna. Komolyan mondom, ilyet tejjel, tejszínnel és csokival sem csináltam még.

A piskótája  szaftos, és csokis mintha egy elképesztően jó brownie lenne. A krém meg pont olyan mintha egy nagyon finom csokiganázs lenne, tökéletes textúrával és ízzel.  Csupa csoki torta egy bársonyos de mégis tartással rendelkező csokikrémmel. Erről biztosan állítom, hogy senki meg nem mondaná, hogy nincs benne egy gramm csokoládé, tejszín vagy vaj benne.

A krémbe én egy banánt, és egy kupica rumot is tettem, de aki nem szereti a banán ízét, nyugodtan kihagyhatja, anélkül is csodás lesz. És mondanom sem kell, hogy folytatódnak a vegán kisérletezgetések, és ki tudja a végén még én is beadom a derekam.

Nos vegánok és nem vegánok, arra buzdítalak, hogy ezt a tortát mindenképpen próbáljátok ki. Nem csak egészséges, és mesésen finom de annyira egyszerű megcsinálni, és  még időben is sokkal gyorsabban elkészíthető mint egy hagyományos csokitorta.


Hozzávalók:

Vegán csokis piskóta avagy brownie (megérdemli ezt a nevet)
recept Minimalist Baker-től

  • 1 1/2 cup kókusztej (sk)
  • 2 tk. almaecet
  • 1 1/4 cup almaszósz*
  • 1/2 cup frissen főzött kávé
  • 2/3 cup olvasztott kókuszzsír
  • 2 cup teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 1/2 cup nádcukor
  • 1 cup kakaó
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • nagy csipet só
*kb. 3 db édes almát meghámoztam, feldaraboltam és annyi vízben amennyi ellepte, puhára főztem. A vizet leöntöttem és az almát botmixerrel pürésítettem.

Vegán csokikrém 
recept Zizi kalandjaitól kisebb változtatásokkal

  • 2 kisebb avokádó
  • 1 kisebb érett banán
  • 70 g kakaó
  • 70 g kókuszzsír felolvasztva
  • 100 g nádcukor
  • 1 ek vanília kivonat
  • 1 kupica rum

Piskótával kezdünk. A cup-októl nem kell megijedni, csak könyebbséget jelent, mérleget sem kell elővenni. Vegyetek egy 2 dl-es poharat vagy mérőedényt és az 1 cup.

A mixer táljába öntjük a tejet és az ecetet és magára hagyjuk pár percre.
A tejbe beletesszük az almaszószt, a kávét, az olvasztott kókuszzsírt és mixerrel addig keverjük, amíg habosodni nem kezd. (nekem nagyon nem habosodott, de végeredmény szempontjából úgy tűnik nem lényeges). Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a kakaót, a szódabikarbónát, sütőport és sót, majd adjuk a nedves alapanyagokhoz és mixerrel keverjük simára. Viszonylag folyékony tésztát fogunk kapni. Béleljük ki sütőpapírral a formánkat, öntsük bele a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig. 
Én egy 20 cm-es formában sütöttem, így majdnem egy óra volt, amíg kész lett. Mivel tudtam, hogy nagyobb mennyiséget sütök kisebb formában, így több időre van szükség, ezért a hőfokot levettem 10 perc után kb 170 fokra. A végső tűpróbánál a tészta még kicsit ragadt, de a tapintásra teljesen átsültnek tűnt így kivettem. Szerintem nem is kell arra számítani, hogy teljesen szárazan fog kijönni a sütőtű, mert nagyon szaftos és brownie jelleggű sütiről van szó. Ez benne a legjobb.


A krémhez egy késes aprítóra lesz szükség.  Itt csak annyi a feladat, hogy minden hozzávalót az aprító táljába teszünk és teljesen simára dolgozzuk. A cukorra viszont figyelni kell és itt 2 dolgot csinálhattok. Vagy kávédarálóval porcukrot csináltok vagy 2-3 evőkanál vízzel felfőzitek a cukrot, és hagyjátok amíg el nem olvad. Én utóbbit választottam és hagytam pár percet, hogy cukorszirup váljon belőle.

A krém még ilyenkor lágy, de nem kell megijedni, csodálatos tartása lesz és a torta külsején is megdermed.

Ha a torta kihűlt, ketté vágjuk és azonnal betöltjük a krémmel, a maradékkal bevonjuk a torta külsejét. Minimum 3 órára hűtőbe rakjuk, hogy a krém megdermedjen.


Amit legközelebb változtatok:

  • A teljes kiörlésű lisztet, fehér tönkölyre, vagy fele-fele arányra cserélem. Többiek azt mondták nem érzik, de nekem kicsit tolakodott a teljes kiörlésű liszt tipikus íze.
  • Kihagynám a banánt, így méginkább csak a csoki íze lenne uralkodó. De aki szereti a csoki banán párost, az imádni fogja így ahogy van.
  • A krémben maradhatnak kisebb csomók, de én annyira az íz hatása alatt voltam, amikor készült, hogy ezt észre se vettem, csak amikor már a torta külsejét kentem. Ha a krémet egy szitán átnyomjuk, teljesen csomómentes krémet kapunk.





8 comments:

Zita írta...

A vegán életmód egy életszemlélet és egyáltalán nem jár lemondással (szerintem)! :) Örülök, hogy a húgod ezt az életmódot választotta, csak így tovább! Gratulálok neki születésnapja alkalmából! :)

Orsi írta...

Köszi Zizi, én is nagyon örülök, hogy vegán lett! :)
Köszönöm a csokikrém receptet,imádnivaló!

jociandi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Zsuzsanna Valentin-Bodor írta...

Hogyan készíted a kókusztejet? annyiféle recepttel találkoztam már. Szeretném elkészíteni a keresztfiam szülinapjára, mert csodásan néz ki!

Orsi írta...

Zsuzsanna,köszönöm! Én a fôzös mòdszert használom, kókuszreszeléket felöntöm annyi vízzel, hogy bôven ellepje, majd forralom kb 10 percet aztán magára hagyom fél órára. Ezután alaposan összeturmixolom és átszûröm.

Névtelen írta...

Elképesztő, csodás, mesés. Mennyi szép kifejezés, amit kiragadtál a médiából. Amúgy a cup helyett írhattad volna, hogy bögrényi, de a fentieket tekintve nem lepődöm meg ezen sem. A sok hülyeséget eltanulni sikerült. Kár, hogy a helyesírást nem.

Orsi írta...

@Névtelen, sok médiából kiragadott kifejezés, cup-ok és most még a vegánság is...ejj ejj Orsi

A torta azért tetszik? :)

Judit Antal írta...

Ilyeneket, hogy "a vegán életmód sok lemondással jár" ne írjunk, mert teljesen félrevezető. Semmilyen lemondással nem jár, egyszerűen csak le kell cserélni bizonyos összetevőket. Aztán ahogy a szervezet kitisztul, az állati eredetű dolgokat nem is kívánja többé.
Olyat se kéne írni, hogy a Gary Y. hittérítő, ez is félrevezető, ugyanis ő egyszerűen "csak" tényeket közöl.
A recept nagyon jó, ilyet kerestem és lám, találtam, köszönet érte! :-)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena