2014. november 24.

A tökéletes csoki mousse ⌘ The perfect chocolate mousse


Scroll down for English
Amióta a blogot írom rengeteg féle csokimousse-t kipróbáltam. Volt csak tejszínes, csak tojásos, pate a bomb alapú, angol krém alapú és még rengeteg más variáció is. Volt amikor a tartásával voltak gondjaim, volt amikor túl zsíros volt, és volt amikor túl édes, egyszóval sokáig nem találtam az igazit. Aztán sok sok év után elhatároztam, hogy szükségem van egy olyan receptre, amihez bármikor nyúlhatok, és ami olyan, amilyet én szeretek. Tartással rendelkező, ugyanakkor könnyű és habos krém, intenzív csokoládé ízzel, nem túl édesen. Így összeszedtem eddigi összes tapasztalatomat és jópár próbálkozás után végül megszületett a számomra tökéletes csoki mousse.
A receptem egész tojást és tejszínt is tartalmaz, és mindennek megvan a miértje. A tojássárga és a tejszín biztosítja a zsírt, ami segít fokozni a csoki intenzítását, illetve bársonyosságot és tartást ad a moussnak. A tojásfehérje illetve a tejszínhab légbuborékai felelnek a mousse habosságáért és könnyedségéért.
Elképesztő egyszerű és gyors desszert ez, viszont itt tényleg kulcsfontosságú odafigyelni az alapanyagok minőségére!  Tojást csakis a legfrissebbet használjuk, és figyeljünk rá, hogy szalmonella ellen kezelt legyen, hiszen a tojást nem hőkezeljük. Csokiból  a 65% feletti kakaótartalommal rendelkezőket válasszuk, de érdemes próbálkozni többfélével. Én például a nagyon keserű, enyhén savas csokikkal jobban szeretem, de gyakran többféle csoki keverékét használom.
És hogy mivel turbózhatjuk még? Gyakorlatilag bármivel, de az én 3 kedvencem, ami különösen jól áll neki a whisky, a narancs és a csillagánizs.

Mi most nagyon hedonista hangulatunkban voltunk és dulce de lechevel és édesítetlen tejszínhabbal ettük. Frenetikus párosítás ez is.

Hozzávalók:
 • 200 g étcsokoládé
 • 4 dl tejszín
 • 3 tojás
 • 5 ek tej
 • 1 ek cukor
 • nagy csipet só

A csokit felolvasztjuk, közben a tejet felmelegítjük. Ha a csoki felolvadt hozzákeverjük a forró tejet és megvárjuk amíg a keverék szobahőmérsékletűre hűl. Közben a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből nagy csipet sóval és a cukorral kemény habot verünk, a tejszínt ugyancsak felverjük, de vigyázzunk ne verjünk nagyon kemény habot.Amikor a csoki kihűlt adjuk hozzá a tojássárgát és keverjük el. Ha a csoki nem hűlt ki kellőképpen a tojás össze fogja rántani azt és a mousse csomós lesz- erre figyeljünk oda!
 Ha a tojássárga benne van, lazítsuk egy kevés fehérje habbal, ilyenkor még keverhetjük bátran a keveréket, nem baj ha a hab összetörik. A célunk az, hogy egy olyan konzisztenciát kapjunk, ami könnyedén fog elegyedni a habbal és nem fogja összetörni azt. Ha fellazítottuk a csokit, adjuk hozzá a maradék tojáshabot és határozott mozdulatokkal, a tálat is forgatva keverjük egyneműre. Végül adjuk hozzá a tejszínhabot és tölthetjük is poharakba. A mousse állaga ilyenkor még elég folyós, de 3 óra hűtés után tökéletes tartása lesz.
____________________________________________________________________________
English

I experimented a lot with different kind of chocolate mousses. I made just with cream, just with eggs, I made with pate a bomb and also with english cream base. Finally last year I felt I need an own recipe, which I can use in any case, and which is how I like it. For me a perfect chocolate mousse is not sweet at all, it has a good holding, but it's also fluffy and light at the same time, and of course the bitter chocolate taste is really intensive. So I just collected  all my experiences what I had , and after a few tests my perfect chocolate mousse recipe was born.
I'm using whole eggs and cream as well, because the fat from the egg yolk and from the cream just increase the intensity of chocolate and it also provides the good texture. The air bubbles from the egg whites and from the whipped cream give the fluffiness and the lightness.
In this recipe is a key to use the best ingredients what you can find. Use the freshest eggs what you can find and be sure there are treated against salmonella, because in this case we are using the eggs in raw form.
I suggest you to use dark chocolate with at least 65 % cacao, but you can mix different kind of chocolate as well.
We was just in a really hedonist mood, so I served this mousse with a big spoon of dulce de leche and with some unsweetend whipped cream.

Ingredients:
 • 200 g dark chocolate
 • 4 dl cream
 • 3 eggs
 • 5 tbsp milk
 • 1tbsp sugar
 • big pinch of salt
Melt the chocolate and in the meanwhile boil the milk, when everything is ready, just mix it together. Wait until it cools down to roomtemperature. During this beat the eggwithes with a big pinch of salt and with the sugar. Whip the cream as well. When the chocolate cooled down, add the egg yolks and mix it well. Add one spoon of eggwhite foam, and mix it properly. You don't have to be gentle with it in this time. After the texture become runnier, you can add the remained eggwites. Now you have to be gentle to not to break the foam. If all is mixed up, you can add the whipped cream as well. In this point the mousse is still quite runny, but don't worry, after 3 hours in the fridge it will have the perfect texture.

3 comments:

Brigitta Szabo írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Brigitta Szabo írta...

Nagyon inycsiklando

Orsi írta...

Köszönöm! :)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena