2014. december 3.

Ártalmas-e a citrusok héja?


A hétvégén Ártában voltunk, Görögország egyik legnagyobb narancs termő vidékén, ahol próbáltunk minél több dolgot megtudni a narancsokról.

Mivel Magyarországon is elkezdődött a narancs szezon, gondoltam titeket is érdekelni fog, hogyan is kezelik a narancsot és mi történik vele, amíg a boltokba jut.

Nos, először is a gyümölcsöt még érett állapota előtt permetezik. Miután leszedték, alaposan megmossák és méretek szerint szortírozzák. Mivel mi azt gondoljuk, hogy csak a sötét narancssárga narancs, illetve mandarin jó, ezért a termelők kénytelenek a gyömölcsöket etilén gázzal kezelni, ami biztosítja a mély narancssárga színt. Ez az eljárás csak a narancshéj színét változtatja meg, semmi mást.  Ugyanezzel az eljárással sárgítják amúgy a citromot, a banánt és pirosítják a paradicsomot is. (Gondolom ismeritek az ízetlen, fehér belsejű, gyönyörű piros paradicsomokat, ezek pontosan az etilén gázzal pirosított paradicsomok.)
Miután a narancsok megkapták gyönyörű színüket, viasz és még egy féle nedvességmegkötő szer kerül rá, hogy a hosszú szállítás alatt a narancs ne veszítsen a nedvességéből, ne száradjon ki. És a következő lépésben már a boltokban is van.

És, hogy ártalmas-e ennyi vegyszer után? Az! De Magyarországon már törvény írja elő, hogy a boltokban fel kell tüntetni, hogy a narancs héja ehető-e vagy sem. Általában csak a bio narancs és citrom héja fogyasztható biztonsággal, bár nekem ebben is vannak kétségeim...


Én eddig azt hittem, hogy van narancs és kész, de nem, rengeteg féle narancs fajta létezik. Ha most görög narancsot vesztek, akkor  Navalines fajtát találtok. Egy hónapja még Valencia volt, ami lénarancs, és külsőleg annyira csúnya volt, hogy az ember elsőre félt megvenni de meg kell mondjam sokkal finomabb mint a mostani.

0 comments:

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena