2015. január 9.

Csoki &Karamell Minitorta egy kis csavarral


Scroll down for English
És a csavart itt szó szerint értem. Ugyanis ennek az egyszerű de mégis elegáns desszertnek az alapja egy légkönnyű csokis piskóta tekercs, ami önmagában sem vethető meg, de egy kis sós karamell habbal maga mennyország.
A ház ura itt mindig édességet kíván, gyakran reggelire is (ó igen, azt hiszem rátaláltam a páromra, haha). Én persze nem ellenkezem, de vannak alkalmak amikor csak valami nagyon gyorsra és egyszerűre van időm vagy épp semmi nincs itthon. Na ilyenkor jön a piskóta, az almafánk, a gofri és társaik(amikkel nem is untatlak a blogon- vagyis de, pl. az Almafánkkal igen). De megesik (khm,nem is ritkán), hogy már túl késő van, és nem szeretném, hogy a szomszédok a mixerem hangjára riadjanak fel, ilyenkor van, hogy csak egy egyszerű forró csokival elégítem ki az édesség éhségünket. Mindezt csak azért mondom, hogy feloszlassam azt a tévhitet, miszerint egy sütiblogger konyhájában mindig van desszert. Az enyémben nincs.
Na de térjünk rá erre a látványos mégis nem túl bonyolult mini tortára, melynek alapja is egy ilyen fent említett, hirtelen édesség vágyból született. Nem is terveztem semmi különlegeset , csak egy csokikrémes piskóta roládot, de végül is másképp alakult. Jó szokásomhoz híven ez is este készült el, ezért vacsora után mindketten ettünk belőle egy-egy szeletet, a többi meg a konyhapulton maradt. Másnap nézegetni kezdtem, hogy milyen kis csúnyácska szegény... mármint, ha pl. egy ilyenhez hasonlítom, úgy értem. Bolond vagyok én? -gondoltam, a blogom éhezik, én meg itt posztolhatatlan piskóta tekercseket sütök. Szóval felöltöztem, lementem a boltba és összeraktam ezt a minitortát.
Főzött, rumos csokikrémes piskóta rolád pisztáciába forgatva, sós karamell habbal. Megkívántátok? Jó hírem van! Neem, nem csengetek mindjárt az ajtótokon, inkább arra buzdítalak titeket, készítsétek el ti magatok, hiszen nem egy nagy ördöngösség. Csoki-karamell rajongók imádni fogják, és ami még plusz pont benne, hogy nem túl édes. A csoki krémben inkább a kakaó és a rum íze uralkodik, és a sós karamell hab sem gejl, a só nagyon szépen kiemeli a karamell enyhén keserű ízét. Ennél a receptnél nyugodtan használhattok sós pisztáciát is, én még mindig vallom, hogy a csokival a só műveli a legnagyobb csodát, nem beszélve a karamellről. Egy hátránya mégis van, a sós pörkölt pisztáciának nincs olyan gyönyörű színe mint a natúrnak, de ha ízre megyünk én most a sósra szavaznék.
csoki karamell torta

Hozzávalók
a piskótához:
  • 4 tojás
  • 2 ek langyos víz 
  • 6 ek cukor 
  • 6 ek liszt 
  • vanília kivonat 
  • csipet só


a főzött csokoládé krémhez:
  • ½ l tej 
  • 2 tojássárga 
  • 2 ek keményítő 
  • 120 g cukor 
  • 50 g kakaó 
  • 50 g étcsokoládé 
  • 30 g vaj 
  • 1 lapzselatin
  • egy kupica rum


a sós karamell habhoz:
  • 200 g cukor 
  • 4 dl tejszín 
  • 3 lapzselatin 
  • vanília kivonat 
  • tengeri vagy himalája só


összeállításhoz:
pisztácia (sós is jó), étcsokoládé, karamellszósz, karamell- és csokidekor



Kezdjünk a sós karamell habbal. Készítsünk karamellt, (én a száraz módszert híve vagyok) vagyis egy vastag aljú fazékban először magas hőfokon kezdjük el melegíteni a cukrot. Ha már olvad átkeverjük, közben alacsonyabbra vesszük a lángot és addig kevergetjük, amíg borostyán színű nem lesz. Ekkor félrevesszük és óvatosan hozzáöntünk 1 dl tejszínt . Ilyenkor a karamell puffogni kezd, így jobb egy pillanatra hátra lépni, ha nem szeretnénk égési sérüléseket szerezni. Ha a karamell lecsendesedett visszatesszük a lángra és alacsony hőfokon addig keverjük, amíg fel nem olvad és egynemű szószt nem kapunk. Adjuk hozzá a vaníliát és forraljuk még 2 percig, sózzuk ízlés szerint majd hagyjuk kihűlni.
A zselatint áztassuk hideg vízbe, a tejszínt verjük habbá. A zselatint csavarjuk ki és 3 evőkanál vízzel forrósítsuk fel, hogy feloldódjon. A forró zselatinhoz adjunk 1 kanál tejszínhabot, gyorsan és alaposan keverjük el, öntsük hozzá a felvert tejszínhez és mixerrel keverjük át.
A karamell szószból 2 evőkanálnyit tegyünk félre a dekorációhoz, a többit forgassuk bele a tejszínbe. Ha van a roládunk átmérőjével megegyező méretű szilikon formánk, öntsük abba, ha nincs öntsük egy kisebb méretű tepsibe, amit előzőleg kibéleltünk sütőpapírral. Tegyük fagyasztóba 3 órára. Ha nagyon nincs időnk várni, tegyük a habot a hűtőbe egy fél órára és habzsákból nyomjuk a tekercsek tetejére.
piskótához a tojásokat válasszuk szét. A fehérjét egy csipet sóval verjük habbá, majd adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot és verjük még 1-2 percet. A tojások sárgájához öntsünk 2 evőkanál langyos vizet, vanília kivonatot és habosítsuk össze, majd adjuk hozzá a maradék cukrot és magas fokozaton keverjük addig, amíg kifehéredik és egy könnyű hab nem lesz. Keverjük bele a lisztet, majd lazítsuk a tojáshabbal. Terítsük sütőpapírral kibélelt nagy méretű tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 12-14 percig. A piskóta csak egy enyhe színt kell kapjon, különben kiszárad és nem lehet feltekerni.
Ha a piskóta kész, hagyjuk hűlni pár percet, majd lefejtegetjük a sütőpapírról és ugyanabban az időben már tekerjük is fel. Hagyjuk így teljesen kihűlni.
csokoládékrémhez a tejet forraljuk fel. Közben a tojások sárgáját keverjük csomómentesre a cukorral, keményítővel , kakaóval és pár evőkanál tejjel. Ha a tej forr, vegyük félre és öntsük lassan a tojásos keverékünkhöz, miközben folyamatosan keverjük. Öntsük vissza az egészet az edénybe és kis lángon folyamatos kevergetés közben főzzük puding sűrűségűre. Ha kész, adjuk hozzá a csokoládét, vajat, rumot és kavarjuk amíg egyneműsödik. Keverjük hozzá az előzőleg beáztatott és kicsavart zselatint és alaposan keverjük el a forró krémbe. Az egészet szűrjük át egy szitán, a krém felületére nyomkodjunk folpackot és hűtsük ki.

Összeállítás
A kihűlt piskótát óvatosan tekerjük ki és kenjük rá a csokikrém ¾ részét. Tekerjük fel és vonjuk be a külsejét is .
A piskótatekercsből vágjunk kb. 3 ujjnyis szeleteket,majd külsejét forgassuk meg felaprított pisztáciában.
A habot vegyük ki a fagyasztóból és egy kerek sütikiszúróval vagy pohárral vágjunk a tekercseink átmérőjével megegyező korongokat. Csíkozzuk át olvasztott csokival és karamell szósszal.Óvatosan helyezzük a rolád szeletekre, és dekoráljuk karamellbe mártott pisztáciával és csoki dekorral.
Várjuk meg amíg a hab kiolvad és tálaljuk.
____________________________________________________________________________
English
Chocolate & caramel mini cake



This easy but elegant mini cake is a combination of an airy chocolate sponge cake roll and a decadent salty caramel foam. Each component is so good just by itself, you can imagine how they are together. You bet, it's amazing! The intense chocolate cream with some rum in an ultra light sponge cake, then a not too sweet, little bitter,salty caramel foam, hmm.

My man has a real sweet tooth. He desires always some sweets, often also for breakfast (yes, I think I found the right guy for me, haha). I love this, but sometimes I have time just for something fast and easy, or just my pantry is empty. In this case I make something like sponge cake, or apple fritters or gofri. I don't bore you with this kind of really simple cakes here, or wait, I do so, for example here is my super fast and easy Apple Fritters.

At this time it happened that one night I made a simple chocolate roll cake to satisfy our sweet tooth, but we ate just 2 slices after dinner and the rest remained on the kitchen table. Next day I just stand before this roll cake, and I was thinking how ugly is it. I do not mean like this, but if you compare with something like this. So I thought, come on, dress up, make some shopping and do something nice with this poor roll cake. Finally I did so, and here it is, how it turned out.
Hope you like it!

Ingredients
for the sponge cake:


  • 4 eggs
  • 2 tbsp lukewarm water 
  • 6 tbsp sugar 
  • 6 tbsp flour 
  • vanilla extract 
  • pinch of salt

for the chocolate cream:


  • ½ l milk 
  • 2 egg yolks 
  • 2 tbsp cornstarch  
  • 1 sheet of gelatin
  • 120 g sugar 
  • 50 g cacao powder 
  • 50 g dark chocolate 
  • 30 g butter
  •  rum

for the salty caramel foam:



  • 200 g sugar 
  • 4 dl cream 
  • 3 sheets of gelatin 
  • vanilla extract 
  • sea or Himalaya salt

for assembling:

pistachios, caramel sauce, chocolate,caramel coated pistachio
Lets start with the caramel foam. Burn the sugar, until you get the right colour, then carefully add 1dl of cream. Put back to the fire and stir on low heat till the caramel dissolve. Boil for an other 2 minutes, add vanilla extract and big pinch of salt. Let it cool down.
Put the gelatin in cold water, then whip the cream. Dissolve the softened gelatin in 3 tablespoon of hot water. Add 1 tablespoon whipped cream to the hot gelatin and stir quickly, then pour top of whipped cream and mix it with an electric mixer. Fold the cooled caramel sauce into the cream, and pour in same size silicon form as your sponge roll, or spread into a smaller baking sheet. Freeze it for 3 hours. If you don't have time to wait, put the foam into the fridge for a half an hour and pipe the foam over the roll cake.
For the sponge cake separate the eggs. Beat the egg whites with a pinch of salt and with 2 tablespoon of sugar. Add the water to the yolks and beat for a few seconds. Add remaining sugar and beat until it becomes white and creamy. Add flour then fold egg whites in it. Spread the batter to a baking sheet, which you already prepared with baking paper and bake for 12-14 minutes in 180 Celsius preheated oven. The cake have to has just a light colour, otherwise it'll dry out and you can not roll it. If it's ready let it cool for a few minutes, then carefully remove the baking paper and roll it at the same time. Let it cool completely like this .
For the chocolate cream start boiling the milk. Mix the egg yolks with sugar, cacao powder, cornstarch and with some milk until no lumps in it. Add slowly hot milk to the mixture, while stir constantly. Pour back to the pot, and cook on low heat, stirring continuously till it thickens. Add dark chocolate, butter and rum. Stir until everything melted and combined. Add softened gelatine, mix it well.  Cover your cream with foil and let it cool. Roll out the sponge cake and fill with the ¾ part of the chocolate cream, roll again. With the remaining cream cover the roll cake
Assembling
Cut 3-4 cm wide slices for the roll cake and cover with chopped pistachios. Get out the caramel foam from the freezer and cut with a rounded cookie cutter or glass to the right size. Drizzle with melted chocolate and caramel sauce then place carefully to the chocolate cake. Decorate with pistachios and chocolate decoration.

Follow my blog with Bloglovin

2 comments:

June Burns írta...

Wow that is so beautiful! Looks like something out of a fancy restaurant. :)

Orsi írta...

Thank you so much June! I'm glad you like it! I just checked your blog,you're also make beautiful cakes, I like your vegan cake especially

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena