2015. január 4.

Semifreddo forró csokiöntettel



Scroll down for English
 Boldog és receptekben gazdag új évet nektek!

Remélem már kihevertétek az ünnepek alatti cukormérgezést és egyáltalán rá bírtok még nézni édességre. Haha, nekünk nincsenek ilyen problémáink.

Itt Athénban az ünnepek nagyon csendesen teltek. Mivel Görögország ortodox ezért itt karácsonykor például ajándékozás sincs, ez náluk szilveszter éjjelén van. Csillogó villogó karácsonyi utca képeket sem tudok nektek mutatni, valahogy itt mintha elmaradt volna a karácsonyi hangulat. Mi például a karácsonyt a barátainkkal és  egy hatalmas közös főző partival ünnepeltük.
Nos de ennyit is a karácsonyról, kanyarodjunk most vissza inkább a finomságok felé.

Amióta az eszemet tudom szilveszter éjjelén mindig fagyi és gyümölcs saláta volt a desszert. nálunk. Miután elkezdtem a sütik iránt érdeklődni, azóta kezdtek a szilveszteri menükbe torták meg más sütik megjelenni, de még emellett is, később is a fagyi és a gyümölcs saláta megmaradt . Ha belegondolok logikus, a karácsonyi sütiket ilyenkor már unja az ember és csak valami könnyűt szeretne, táádááá fagyi. Yepp, fagyit enni hidegben is jó. Főleg ha egy kis forró csokiszószt is kínálunk mellé. Bízzatok bennem imádni fogjátok ezt , a vendégeitek meg titeket.

De mi is a semifreddo? Lényegében egy könnyű hab lefagyasztva, aminek az  összeállítani kb. 15 percet vesz igénybe, és azzal ízesítjük, amivel csak szeretnénk.

A blogon volt már Karamellizált diós, Mozart golyós  és Csokidarabos fagyi szendvics formában is. Katt a linkekere a receptért!

Én most abszolút a tél ízeire hangoltam, narancsot és csokis mandulát használtam,  mondjuk, hogy a sztracsatellát ünnepiesítettem.

A semifreddoban az a jó, hogy lehetőséget nyújt az otthoni fagyi készítésre gyorsan, fagyi gép nélkül és jégkristály mentesen. Mivel egy habot fagyasztunk le, a sok sok légbuborék gondoskodik arról, hogy egy krémes, könnyű fagyit kapjunk végeredményben.
Ahogy a fotókon is látjátok, a semifreddo-t igazából megolvadva is lehet élvezni, sőt le sem muszály fagyasztani, igaz, ekkor már nem semifreddoról beszélünk, de miegyéb.


Hozzávalók:
a narancsos csokis mandulás semifreddo-hoz

  • 2 friss tojás
  • 2 dl tejszín
  • 100 g cukor
  • 50 g étcsokoládé
  • 50 g mandula
  • 1 narancs héja
  • csipet só
a forró csoki szószhoz:
  • 60 g kakaó
  • 100 g barnacukor
  • víz




A mandulát ha héjas, öntsük le forró vízzel, várjunk egy pár percet majd hámozzuk le a héját. Vágjuk kis darabokra, közben vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét. Ha a csoki felolvadt, adjuk hozzá a felaprított mandulát és keverjük össze. A mandulás csokit terítsük egy sütőpapírra és várjuk meg amíg visszadermed. Ha kész vágjuk apró darabokra.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéből egy csipet sóval  és 30 g cukorral verjünk kemény habot. A tojások sárgáját a maradék cukorral és egy narancs lereszelt héjával verjük addig, amíg a massza kivilágosodik és habos lesz. A tejszínt verjük fel,  ha a tejszínhab már könnyű hab és van egy kis tartása, jó lesz nekünk, nem kell teljesen felverni.
A fehérjehabot, a tojáshabot és a tejszínhabot lazán forgassuk egymásba, majd a végén forgassuk hozzá a csokis mandulát.
Öntsük kis szuflé formákba vagy egy nagy fagyis dobozba majd tegyük fagyasztóba minimum 5 órára. A formáinkat kibélelhetjük fóliával is, így egyszerűbb őket kivenni majd a formából.
A forró csokiöntet mint látjátok a legalapabb recept a földön, de úgy találom, hogy ez a legegyszerűbb -lényegében nagyon kakaós cukorszirup a legjobb fagyikhoz. Nem dermed rá , sűrű,  gyönyörű színe van, fényes és nem utolsó sorban nagyon intenzíven csoki ízű. Ne sajnáljuk a kakaót ezekből a receptekből és akkor elfeledhetjük a semmilyen ízű, gejl kakaómázakat.
A cukrot és a kakaót keverjük össze, majd lassacskán adjunk hozzá forró vizet. Keverjük csomó mentesre, majd öntsünk még hozzá annyi vizet, hogy a kívánt sűrűségnél kicsit hígabb legyen. Ekkor tegyük a tűzre és forraljuk 2 percig. Ha látnánk még benne csomókat egy szitán szűrjük át és tálalás előtt melegítsük újra. Ha közben túlságosan is besűrűsödne, hígíthatjuk vízzel. Voálá, legjobb csokiszósz 3 hozzávalóból.



Nem szeretnél lemaradni a legújabb Kiskanál finomságokról ?
Iratkozz fel a Kiskanál Hírlevélre és értesülj róla elsőként e-mailben! 

Feliratkozáshoz kattints IDE!




____________________________________________________________________________
English
Orange Semifreddo With Chocolate Covered Almonds


I hope you haven't had a  sugar overdose yet during the holiday, and you're still looking for some great sweet stuff. In this case you are in the good place.

Here, in Athens the Christmas and the New Year's Eve were pretty quiet. As Greece has an Orthodox population, there is for example no gift giving on 24th of December. This tradition is happening on the New Year's Eve instead.  I couldn't even  find any Christmas mood in the city. You know, I used to snow during Christmas and  and to seeing Christmas trees everywhere, but here there was sunshine and palm trees and a handful of shops selling Christmas decorations. That was not enough to create the Christmas spirit for me, but regardless, I'm not complaining, I pretty much enjoyed the sun, and honestly I don't really miss the snow either. And in the end I had a really fantastic Christmas Eve with friends, cooking and drinking together.
But I think this is enough for Christmas, and lets go back to the sweets.

In my family at New Years Eve we had always the same dessert: ice cream and fruit salad. Cakes and different kind of desserts appeared in our New Years Eve menu, just after I started to be interested in cakes. Funny but this ice cream, fruits salad tradition is remained continuously and it's still alive! But it's so logical, in this time  we already bored the Christmas cookies and we just desire something light. Taadaa...Ice cream. Yepp, it's nice to have a nice bowl of ice cream also in winter time, believe me, especially if we pour some hot chocolate sauce over the top. Sounds good, eh?


But what is semifreddo? Basically a frozen foam,  which you can flavor as you want and it takes around 15 minutes to make.

Here I made already a Semifreddo with caramelised walnut, a Mozart Kugeln flavoured and a Sandwich whit  chocolate  chip semifreddo. For the recipes click on the link and please use Google Translator or just drop me a mail, and give me a big hit to work on the translation. So choose the second option .

Now I turned this semifreddo into a festive holiday desserts. I flavoured it with orange zest and I added some chocolate covered almond pieces. Like, festive, luxurious stracatella... and with the hot chocolate sauce... it's a real pleasure.

You know why semifreddo is a really good option? Because it allows you to make ice cream without ice cream machine, fast and without ice crystals. As we're freezing a foam, the many many air bubbles help to make our ice cream, creamy and fluffy.
As you can see in the pictures, you don't even have to freeze them, if it's really weird for you the ice cream thing in winter, but in this case we can not say that is a semifreddo. But whatever... enjoy!




Ingredients
for the orange flavoured semifreddo with chocolate covered almond:

  • 2 fresh eggs
  • 2 dl cream
  • 100 g sugar
  • 50 g dark chocolate
  • 50 g almond
  • zest of 1 orange
  • pinch of salt
for the hot chocolate sauce:
  • 60 g cacao powder
  • 100 g brown sugar
  • water

Melt the chocolate , while chop the almond. When the chocolate is melted add the almond, mix, and spread into a baking paper. Wait until it set, then chop it.
Separate the eggs. Whisk the egg whites with a pinch of salt and with 30 g of sugar until it forms soft peaks. Beat the egg yolks with the remaining sugar and with the orange zest until it becomes white and foamy. Whip the cream as well. Carefully mix all the foam together, finally add the chopped chocolate almonds.Pour the foam  in 5 small ramekins or in one bigger ice cream box. Put it in the freezer at least for 5 hours. If you prepare your dish with foil, you can get off them more easily later.
The hot chocolate sauce as you see the most basic recipe, but I found out that this kind of chocolate sauce is the best for ice creams. It doesn't set, thick enough, it has a nice colour and shine and it has an intensive chocolate taste. 
Mix the sugar and the cocoa powder, then add hot water. Mix well, until it's creamy and  has no lumps. Add more water to bee a little runny. Put it on fire and boil for about 2 minutes.  If it becomes to thick, you can add some more water.
Voilá, here is my favorite chocolate sauce for ice cream with just 3 basic ingredients.



Nem szeretnél lemaradni a legújabb Kiskanál finomságokról ?
Iratkozz fel a Kiskanál Hírlevélre és értesülj róla elsőként e-mailben! 

Feliratkozáshoz kattints IDE!




0 comments:

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena