2015. február 20.

A Cukrász szakma rejtelmei 3. rész- Cukrász képzések


Miután megnéztük, a cukrász szakma általános jellemzőit és, hogyan néz ki egy cukrász munkanapja, itt az ideje, hogy a cukrász képzésekről is beszéljünk.Milyen tanfolyamot válasszunk és hol érdemes tanulni? Mennyibe kerül egy cukrász képzés és mit kapunk a pénzünkért? Hogyan képezhetjük magunkat? Tudom, hogy rengeteg embernek okoz fejtörést mindez, és remélem, hogy ebben a részben több megválaszolatlan kérdésetekre is találtok választ!
Vágjunk is bele, hiszen hosszú bejegyzés következik. Kávékat közelbe helyezni!


magyarországi cukrász okj képzések

Ha az ember szeretné magának tudni a cukrász szakmát, jelenleg Magyarországon erre 2 opció létezik. Kortól függően a cukrász szakközépiskola és a felnőtt cukrász képzés. Én most ebben a posztban, csak utóbbiról fogok írni, hiszen azt gondolom legtöbbeteket ez érint, másrészt meg nincs is tapasztalatom a szakközépiskolákról.
Ezeknek a tanfolyamoknak a hossza átlagosan 11 hónap, aminek a végén egy cukrász OKJ- és egy Europass bizonyítvánnyal gazdagodunk. (Utóbbival csak akkor, ha külön igényeljük és fizetünk érte). A tankeretben általában cukrász ismeretek, élelmiszer ismeretek, vendéglátó gazdálkodási ismeretek és szakmai idegen nyelv található.De hagyjuk is a száraz részleteket és beszéljünk inkább arról, hogy mivel is szembesülünk, amikor beiratkozunk egy ilyen képzésre. Ugye legtöbben azért mennek el cukrász tanfolyamra, mert szeretnének a szakmából minél többet elsajátítani, megtanulni hogyan készülnek azok a tökéletesnek látszó sütemények, torták ne adj isten bonbonok, macaronok, gyönyörű glazúrok és dekorációk.
Ehhez képest nem pont ezt kapjuk...
Anno amikor én cukrász képzésre jártam, már a megnyitón elröppent a következő mondat egy tanár szájából: 


'' egy cukrász terméknek főként eladhatónak kell lennie, nem feltétlenül finomnak... ''
A mondat végére már lekonyult szájjal üldögéltem a padban és felmerült bennem, hogy lehet, hogy nem a legjobb helyen járok. (Sajnos ez a gondolat maradt is végig)
 De legalább nem árultak zsákbamacskát, mert tényleg végig azt tanították, hogy lehet egy sütit a legolcsóbban előállítani, úgy hogy azt még valaki meg is vegye a végén. A modern technológiákról nem sok szó esett az órákon, ha csak valamelyik diák rá nem kérdezett, de az igazság az, hogy könnyen zavarba lehetett egy-egy tanárt hozni. 
Alapanyag ismeretek? A margarint és a lékötőt tuti sokszor hallani fogod, a vajat, étcsokoládét már ritkábban. Az idegen nyelv oktatás is inkább teljesen kezdőknek lehet érdekes, ugyanis először megtanítanak egy pár alap mondatot, kifejezést, aztán a fő feladat az angol/német receptek bemagolása. Erre az órára, aki egy kicsit is tud angolul, szerintem nem is kell bejárnia, nekem sem kellett. Még 2012-ben, amikor friss volt az élmény, írtam egy kissé paprikás posztot az elméleti cukrász oktatásról, ITT találjátok.
Ezek után valószinüleg azon gondolkoztok, hogy rendben, de akkor mi értelme van ennek az egésznek!? Hiszen idő, energia és pénz.
Hát kérem, az értelme ennek a papír. Meg az, hogy felkészítsenek az első gyakorlati helyedre, hogy ne ott kapj sokkot a sok eladható cukrász terméktől...ok utóbbi csak vicc volt...félig.
De komolyra fordítva a szót: rengetegen  keresnek meg, és kérnek tanácsot olyanok, akik tisztában vannak vele, hogy a magyarországi képzések nem a legjobbak, viszont a külföldi tanulmányokat nem tudják megengedni maguknak. Hogy mi erre a megoldás?
Nem könnyű kérdés! De úgy gondolom először is úgy kell neki indulni ennek az egésznek, hogy tisztázni kell, hogy valaki nem a cukrász OKJ képzéstől lesz jó szakember. Viszont ez a képzés adhatja meg a belépőt a szakmához. Én például anno, amikor szerettem volna cukrászdában dolgozni, ingyen, csak azért, hogy lássak és tanuljak valamit, senki szóba sem állt velem addig, amíg el nem kezdtem ezt a tanfolyamot. Illetve megismertem már akkor is cukrászokat, és volt, aki még ingyen tortadíszítő tanfolyamot is felajánlott, de ''munkát"senki nem tudott adni. Így azt is sejthetitek, hogy mennyire nem egyszerű Magyarországon igazi fizető állást találni szakirányú végzettség nélkül. Vagyis vagy végigcsináljuk ezt a pár hónapot és mellette szorgalmasan képezzük önmagunkat vagy igen mélyen a pénztárcánkba nyúlunk és keresünk külföldön minőségi cukrász képzést.De ne szaladjuk ennyire előre! Összegyűjtöttem nektek a magyarországi cukrász képzéséseket a 2015-ös árakkal és a legfontosabb információkkal. És hogy hogyan válassz közülük? Őszintén szólva, én mostani fejjel ár alapján döntenék. Rendben fontos, hogy inkább gyakorlati központú legyen, meg jól legyen felszerelve a tankonyha, de szerintem nagy különbségek nincsenek olyan szempontból, hogy mennyit fogsz tanulni. Még egyszer mondom, nem ez a tanfolyam fogja a karrieredet meghatározni.

Cukrász OKJ képzések Magyarországon

Óraszám: 1000  óra (30% elmélet – 70% gyakorlat) Ebből  450 óra munkahelyi gyakorlat
A tanfolyam hossza: ez a képzés egy évben csak egyszer indul és szeptembertől júniusig tart.
Ár :120.000 Ft


Alfaképző (Budapest, Békéscsaba, Szentes)
Óraszám: 960 óra (30% elmélet – 70% gyakorlat)
A tanfolyam hossza: kb. 11 hónap
Ár: 300.000 Ft


Óraszám: 960 tanóra  (30% elmélet – 70% gyakorlat)
A tanfolyam hossza:  11 hónap
Ár 310.000 Ft

Intertravel (Budapest)
Óraszám: 960 óra + 6 óra környezet fenntarthatósági ismeretek (30% elmélet – 70% gyakorlat)
A tanfolyam hossza: 11 hónap
Ár: 295.000 Ft 


Oktáv (Budapest) 
Óraszám: pontosan nem derül ki,csak annyi, hogy elméleti órákat  minden szombaton tartanak 9-16 óráig 
A tanfolyam hossza: 2 félév
Ár: 228 000 FtÓraszám: pontosan nem derül ki az oldalról, de heti 2 elméleti óra és 1 gyakorlati óra van a tankeretben
A tanfolyam hossza: 10 hónap
Ár: 150 000 Ft

TIT Debrecen
Óraszám: ?
A tanfolyam hossza:  12 hónap
Ár:  180.000  Ft
Az alap árakon kívül érdemes számolni még különböző vizsgadíjakkal, ami kb 50-60 000 Ft körüli összeg, illetve a tankönyvek árával is.
külföldi cukrász képzések


A külföldön tanulás lehetősége azt hiszem nagyon sokunk vágya. Tanulni a legújabb technikákról, a legjobb alapanyagokról a világ legjobb cukrászaitól. Egy-egy ilyen képzés rengeteg új kaput nyithat meg, és bár az áruk eléggé borsos, de aki megengedheti magának, hogy befektessen a szakmai fejlődésébe, annak azt hiszem mindenképpen megéri. 
Összegyűjtöttem egy pár  európai cukrász képzést is a legfrisebb (2015-ös) árakkal és a legfontosabb tudnivalókkal. Bár még nekem is sok sütit kell megsütnöm ahhoz, hogy egy-egy ilyen képzést megengedhessek magamnak, alábbiakat mégis jó szívvel ajánlom, hiszen rengeteg híres cukrász került ki ezekből az iskolákból. 

Cukrász képzések Európában

Le Cordon Bleu 
(London, Madrid, Párizs)

Az egyik leghíresebb kulináris iskola 3 szintes cukrász képzést kínál, melyek egymásra építhetőek, illetve mind három szint elvégzése után lehet megszerezni azt A bizonyos cukrász diplomát. Az egyes képzések kb. 3 hónaposak, de mindegyik intenzív formában is elvégezhető. Így 1 kurzus időtartama kb 1 hónapra csökken, és heti 6 napban 6-9 órában lehet tanulni a francia cukrászat csodáit.

Kezdő szint :7 300 Euró
Középhaladó szint: 6 700 Euró
Haladó szint: 6 950 EuróEcole Nationale Supérieur de Pâtisserie
(Yssingeaux. Franciaország)

Az ENSP-nek több nemzetközi programja is van. A French Pastry Campus program téli és nyári időszakban is elvégezhető és 2 hónap gyakorlati képzést és opcionálisan választható + 1 hónap gyakorlatot foglal magába. A French Pastry Arts program már egy 7 hónapos tanfolyam, de ha nincs ennyi időnk, találunk itt 1 hetes kurzust is. Az említett árak többek között magukba foglalják a reggelit, ebédet, egy teljes cukrász felszerelést és 2 cukrász kabátot is. 

French Pastry Campus Program
2 hónap gyakorlati képzés+ 1 hónap gyakorlat (opcionális)
Ár
1. szint: 7 416 Euró
2. szint: 8 520 Euró

French Pastry Arts
5 hónap gyakorlati képzés + 2 hónap gyakorlat
Ár: 18 500 EuróGastronomicom
(Cap d’Agde, Franciaország)

A Gastronomicom-nak több cukrász képzése is van, de én most itt csak ezt a kettőt emelném ki. Ami jó ebben az iskolában, hogy francia nyelv oktatás is jár a cukrász oktatás mellé, illetve a gyakorlat alatt biztosítják a szállást, ételt és havonta 436 Euró zsebpénzt.

Full Program
3 hónap képzés + 4 hónap gyakorlat
Ár: 8 470 Euró + 240 Euró beiratkozási díj + 320 Euró/ hónap a szállásra a gyakorlati képzés ideje alatt

1 éves Program
6 hónap képzés+ 6 hónap gyakorlat
Ár: 16 504 Euró + 240 Euró beiratkozási díj + 320 Euró/ hónap szállásra a gyakorlati képzés ideje alatt

Italian Chef Academy 
( Róma, Olaszország)

3 különböző szintű cukrász képzésen vehetünk itt részt, a képzések heti 3 alkalommal, 5 órás egységekben kerülnek megrendezésre.
Első modul:  110 órás képzés
Ár: 2 500 Euró
Második modul: 230 óra
Ár: 3 500 Euró
Harmadik modul: 330 óra
Ár: 4500 Euró

A Callabeut mestercukrászai Európa 11 országában tartanak  specifikus témákban kurzusokat. Ezek a tanfolyamok többnyire csak 1-2 naposak, így inkább csak továbbképzésre alkalmasak -viszont annak fantasztikus lehet. Az áruk témától, országtól és a kurzus hosszától függően is változik, de itt már 300 Euróért is lehet találni hasznos és izgalmas képzéseket.


önképzés cukrászoknak


Azoknak, akik egyelőre még nem tudják megengedni maguknak ezeket a drága képzéseket, azt ajánlom képezzék magukat és gyakoroljanak annyit amennyit csak tudnak. Interneten például most már rengeteget lehet tanulni, igaz, hogy egy kis angol tudás nem árt, hiszen az izgalmas dolgok általában nem magyar oldalakról származnak. 

Ha már elkezdtük az OKJ-s képzést, keressünk magunknak jó gyakorlati helyet, olyat ahol tetszenek maguk a sütemények és úgy gondoljuk nem egy újabb eladható cukrásztermék szituációba fogunk kerülni. Ugyanis egy gyakorlati helyen tanul inkább az ember, mint sem az iskolapadban. Arról, hogy hogy találjunk jó gyakorlati helyet a következő részben fogok írni.

Alábbiakban összeírtam nektek pár ötletet illetve pár kedvenc oldalamat, ahonnan én is rengeteget tanultam/ tanulok illetve inspirálódom:

Az egyik kedvenc szakmai oldalam. Találhatóak itt receptek, technikák, videók, pályarajzok többek között séfekről és cukrászokról illetve egy szuper galéria a legjobb (amerikai) éttermek prezentációjaival. A cukrászok galériájában gyakran órákra képes vagyok elveszni.

A So Good alapjába véve egy félévenként megjelenő, magas színvonalú cukrász magazin. Viszont a honlapjukon is rengeteg érdekes információval találkozhatunk. Professzionális receptek, a cukrász világ újdonságai, izgalmas cikkek , cukrász interjúk, eszköz leírások és  minden olyasmi amire egy mai cukrásznak szüksége lehet.

A Callebaut mestercukrászainak oktató- illetve videó receptjeit találjuk itt. Tényleg hasznos és profi receptekkel és technikákkal lehet itt megismerkedni, abszolút megér egy regisztrációt!

Chefs Talk
Erre az oldalra nem rég találtam rá, ezért még ismerkedési fázisban vagyunk. Séfek, cukrászok és gasztro-fanatikusok posztolják itt  legújabb munkájukat, illetve beszélnek mindenről, ami gasztronómia.

Dessert Professional
Professzionális receptek, technikák és hírek a desszertek világából
A Pinterest mostanában a kedvencem, ha ötletelésről van szó. Bár lehet, hogy ez sokaknak nem újdonság, de nem hagyhattam ki ebből a listából. 

Sztár cukrászok és cukrászdák oldalai: ezeken az oldalakon néha recepteket is találunk de én főképp a legújabb desszertjeik miatt követem őket. Inspirálódásnak és a legfrissebb trendek követésére is nagyon hasznosak. Pár kedvencem:


Nem szeretnél lemaradni a legújabb Kiskanál finomságokról  és
 a Cukrász szakma rejtelmei sorozat legújabb részéről?
Iratkozz fel a Kiskanál Hírlevélre és értesülj róla elsőként e-mailben! 

Feliratkozáshoz kattints IDE!9 comments:

Unknown írta...

Igazi hianypotlo irasok ezek, hala es koszonet ertuk, Orsi!

Orsi írta...

Nagyon köszönöm, igazán kedves vagy! :)

Mili írta...

Kedves Orsi!

Múlt héten akadtam rá az oldaladra, éppen jókor. Akkor teljesítettem ugyanis első hetemet a választott gyakorlati helyemen, ahol két sokk is ért. Az egyik, hogy az ott dolgozók próbáltak lebeszélni erről a "genyó" szakmáról ( a főcukrászt idéztem). Miért ezt választottam, ízületes leszek, onnan visznek a temetőbe stb. 14 óra munka után szégyen, nem szégyen hatalmas bőgésben törtem ki itthon, és el is bizonytalanítottak. Egészen addig, míg a családom vissza nem öntötte belém a leket. :) Szóval ezeken túl lendültem, bár elég idegesítő minden nap ezt hallgatni, mivel hétfőtől péntekig minden nap megyek reggel 6-ra és két hét alatt már 108 óra jött össze az előírt 592-ből. Debrecenben a TIT képzésén veszek részt, és szerencsére a cukrászati szakmai ismeretek tanárom nagyon fontosnak tartja a jó minőségű alapanyagokat is. Illetve gluténérzékeny is van a csoportban, így számára is fogyasztható süteményket is fogunk készíteni. Nyitott az újdonságokra is. Kérdésem az lenne, hogy minden cukrászatban ennyit kell-e dolgozni, mint ahol én töltöm a gyakorlatomat.Ez volt ugyanis a második sokk. Vagyis egy héten 1 nap szabad, szombaton hajnal 3 órától dolgoznak este 6-ig (minimum!). Vasárnap szabadnap, de csak most télen, mert nyáron indul a fagyi szezon, és a fagyit is ők főzik, akkor éjjel-nappal dolgoznak. Nem félek a munkától, 12 órában dolgoztam, sőt volt, hogy 48 órában, de azért volt szabadnapom is. Félek, hogy én vagyok puding ehhez. Persze hosszútávú célként saját cuki nyitása ( fittebb sütikkel) szerepel, de addig még jó sok gyakorlatra van szükségem. Várom válaszod, és életmentőek a bejegyzéseid a szakmáról. :)

Névtelen írta...

A felnőtt kébzés egy kurvanagy lehuzás, mint ahogy a magyar oktatási rendszer is,suliba annyiban más,hogy 2-3(nekem még 3év volt) évig "tanulod" azt amit okj nagy vonalakba elmondanak elméletbe.Ég és föld az elmélet meg a gyakorlat.Francia cukrászat ugye a egyik legjobb ott még meg is érné tanulni még ha drága is.
Mila,ha túl vagy a gyakorlaton és lesz egy papirod erről még véletlen se az országba akarj a szakmában dolgozni.
" Kérdésem az lenne, hogy minden cukrászatban ennyit kell-e dolgozni, mint ahol én töltöm a gyakorlatomat" Cukinként változik hol mennyi meló van,csak a gyakornokokat imádják kihasználni,utána meg pályakezdőként meg főleg.
a két szabadnapot kötelező kiadni,munkarendtől függetlenül,ne hagyd,hogy ennyire kihasználjanak.

Orsi írta...

@Mili, örülök, hogy rátaláltál a Kiskanálra :)

Először is jó hallani, hogy a debreceni képzésen fontosnak tartják az alapanyagokat!

Amit a munkatársaidról írsz, sajnos elég gyakorinak gondolom. Nagyon sok cukrász hamar elveszíti a szakma iránti szeretetét (ha volt egyáltalán), és ha az nincs akkor csak a negatív oldal marad. Tényleg nem könnyű ez a szakma, fizikálisan nagyon megterhelő, de ugyanúgy megvan a gyönyörű oldala is.
Viszont ha belegondolok, hogy valaki heti 6 napban 14-16 órát dolgozik, azt kell hogy mondjam, hogy nem csodálkozom, hogy így gondolkozik. Én nagyon nem vagyok híve az ilyen mértékű munkának hosszútávon. És ez nem pudingság (:D) kérdése, vagy az hogy nem lehet megcsinálni. De emberek vagyunk, szükségünk van magánéletre, szabadidőre stb stb. Ilyen tempóban nagyon hamar kiég az ember, megutálja az egészet és kreatívan alkotni meg végképp nem fog tudni.

Azt mondanám neked, hogy ha van lehetőséged válts gyakhelyet. Egyrészt lehet, hogy találsz egy kellemesebb környezetet, másrészt meg egy új helyen újabb és újabb dolgokat tanul az ember és valószínű, hogy kevesebbet is kell dolgozni majd.
Ahogy Névtelen olvasóm is írja, helyenként változik, hogy hol mennyi munka van.
Igyekszem még a héten feltenni a sorozat következő részét melyben a gyakorlati helyekről lesz szó, remélem azzal is tudok majd Neked egy kis segítséget adni. :)

@Névtelen
Egyetértek, elég nevetséges a 10-11 hónap egy szakma megtanulására.
Köszönöm a kommented és a hasznos választ is! :)

Muffinműhely Anna írta...

Nagyon jó kis összefoglaló, szuper ez a sorozat Orsi! :) Én a magyar képzés előtt végeztem el az ENSP nyári francia képzését, utána iratkoztam be itthon az OKJ-s képzésre. Alig vártam, hogy vége legyen, ebben az irányban is döbbenetes váltás volt, minden szavaddal egyetértek, amit leírtál. :) Ha érdekel az a francia képzés valakit, tervezi, hogy elmegy egy ilyenre, szívesen mesélek róla. :) Üdv, Anna

Orsi írta...

@Anna, köszönjük! Most látom, hogy írtál is a blogon a képzésről, ha lesz egy kis időm átolvasgatom, nagyon izgalmas lehetett!
Haha, gondolom mennyire jó lehetett egy francia cukrászképzés után a magyar okj

Névtelen írta...

sziasztok!
.Köszi Orsi a cikkekért!! hasznosak :)
Én most készülök Magyarországon elkezdeni egy OKJ-t. .
De ezek után nagyon elbizonytalanodtam..Engem az egészséges cukrászat érdekelne, de ilyet nem nagyon tanítanak. Jelenleg Londonban élek, de a külföldi képzések ára még így is sok..
Dorka

Névtelen írta...

Sziasztok!

Erről a képzésről hallott már valaki? cukraszkepzes.hu/

Előre is köszi :)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena