2015. március 19.

A cukrász szakma rejtelmei 4. rész- Gyakorlat


Végre itt a Cukrász szakma rejtelmei 4. része is, melyben a cukrászok gyakorlati időszakát nézzük át. Tudom, hogy igencsak megcsúsztam ezzel a bejegyzéssel, de most nagyon jó indokom van rá. Annyit megsúgok, hogy az én konyhámban már egy pár hete igencsak nyár van ...Többet viszont egyelőre nem árulhatok el, de ígérem hamarosan Veletek is megosztom a nagy hírt!
Addig is nézzük inkább a gyakorlati időszakkal kapcsolatosan felmerülő kérdéseket illetve a kényes témákat. Azt gondolom sok leendő cukrásznak okoz problémát,  hogy hogyan találjon gyakorlati helyet és egyáltalán milyen cukrászdát vagy éttermet válasszon. Aztán jön a következő bökkenő, amikor a választott hely nem éppen olyan amilyenre számítottunk, vagy épp a kollégáink nehezítik meg ezt a tanulási időszakot.


A sorozat eddig megjelent 3 részét, ha még nem olvastad itt megteheted: 

A gyakorlati időszak az a rész, amikor egy leendő cukrász legelőször találkozik élesben a cukrász szakmával. Ez párhuzamosan folyik az elméleti oktatással és oktatási intézménytől függ, hogy biztosítanak-e számunkra gyakorlati helyet, illetve, hogy hány kötelezően letöltött gyakorlati óraszám van.

Hogyan és milyen gyakorlati helyet érdemes választani?
Először is azon kell elgondolkozni,hogy a cukrászat melyik ága érdekel inkább. Étterem vagy cukrászda, netán egy fagyizó? Sokan azt hiszik, hogy gyakorlatra csak cukrászdába lehet menni, pedig nem így van. A bátrak egyből belevethetik magukat pl. akár egy mozgalmas étterem forgatagába is. Bár ebben az esetben majdnem biztos, hogy teljesen más dolgokat fogunk látni, mint amit a cukrász OKJ képzésen tanítanak, de azt hiszem emiatt senki nem fog panaszkodni.( és garantálom, hogy a gyakorlati vizsga így is menni fog.) 

Én úgy csináltam, hogy interneten elkezdtem kutatni cukrászdák után, akik izgalmas és igényes sütiket csináltak. Emlékszem nekem alapból voltak már kedvenc helyeim, mint pl. a Desszert Szalon, meg a Zazzi, de mivel Budapesten éltem pl. a hajnali váci vonatozásokat egyszerűen nem tudtam bevállalni. Nem árt ezt is figyelembe venni, és már a legelején átgondolni milyen távolságokban akarunk utazni. Kiváltképp cukrászda esetén, ahol nem ritka, hogy hajnalban kell bejárni. 
Ha találtunk pár kedvenc helyet, keressük fel őket és kérdezzük meg keresnek-e gyakornokot. Írhatunk e-mailt, telefonálhatunk, de személyesen is benézhetünk az adott cukrászdába, így élőben is megnézhetjük, hogy tetszik-e a hely vagy sem.
Mindent összefoglalva, én nem ajánlom, hogy csak véletlenszerűen válasszatok az iskola által biztosított lehetőségek közül. A másik fontos dolog, hogy kezdjünk el időben gyakorlati helyet keresni, hiszen az utolsó hetekre valószínű már az összes jó hely betelik.

Egyetemre járok, vagy dolgozok, hogy fogok gyakorlatra járni?
A gyakorlati órák száma mindig pontosan meg van adva az iskola követelményben, amit úgy oszthatunk be, ahogy nekünk kényelmes. A gyakorlati helyek általában elég rugalmasak, hiszen tudják, hogy legtöbben emellett még tanulnak vagy dolgoznak.

Kapok-e fizetést a gyakorlat alatt?
Általában nem, de hallottam már olyat, aki gyakorlat alatt is kapott egy jelképes összeget. 

Mit és mennyit fogok tanulni a gyakorlat alatt?
Legelőször is megismerkedsz az eszközökkel, gépekkel és alapanyagokkal és egy cukrászda vagy étterem minden napjával. Eredetileg a gyakorlat arra van, hogy amit könyvekből megtanulsz, azt közben a gyakorlatban is megnézd. Na ezt most nem úgy kell elképzelni, hogy a gyakorlati helyünkön a főcukrász minden nap megmutatja nekünk gyakorlatban az előző cukrász ismeret óra anyagát. Az is megtörténhet, hogy soha nem fogsz pl. leveles tésztát hajtogatni a gyakorlati helyen, de az is lehet, hogy teljesen másképp tanítanak meg valamit, mint ahogy az elméleten tanultad. Ez teljesen rendben van! Ha vizsgák előtt az ember úgy érzi, hogy valamit nagyon nem tud, általában a gyakorlati hely készségesen segít és megmutatja.
Viszont közben, hogy mennyi plusz dolgot tanulsz az csakis tőled függ. Kérdezz, kérdezz és kérdezz! Ha jól csinálod, valószínüleg a cukrász egy idő után a falra fog mászni, de NE érdekeljen! Azért vagy ott! Figyelj minden kis részletre, és kérd meg, hogy engedjék meg, hogy te is kipróbáld a különböző technikákat.

A gyakorlat tényleg a mosogatásról szól?
Igen, arról is! A gyakorlatozók gyakran töltenek hosszú órákat a mosogató mellett, de mindig jusson eszedbe, hogy lépésről lépésre kell haladni a ranglétrán.
Én ezzel nagyon nem értettem egyet, és úgy gondoltam, hogy gyakorlatra tanulni járok és nem takarítani és mosogatni. Ha te is így gondolkodsz, légy rámenős, fogd meg azokat a munkákat, amiket meg szeretnél tanulni de tudnod kell, hogy néha a mosogatás részt is be kell vállalni. Igazából a főcukrászok is mosogatnak,ha szükség van rá, és megtanultam, hogy ez ugyanúgy a munka része, ahogy a takarítás is. Ráadásul egy vendéglátó helységben a mosogatás és a takarítás sem pontosan úgy működik, ahogy otthon, így bár viccesen hangzik de ezt is meg kell tanulni.

Nem tetszik a gyakorlati helyem, változtathatok?
Igen! Sőt én azt ajánlom, ha minden rendben van a mostani gyakorlati helyeddel, akkor is változtass egyszer. Igyekezz először egy helyen mindent magadba szívni, ha úgy érzed már eleget láttál ebből nézz meg egy másik helyet is. Valószínüleg teljesen más dolgokat fogsz tanulni, más alapanyagokkal fogsz dolgozni és más technikákkal.
Sajnos nem ritka, hogy már a gyakorlati időszak alatt megpróbálják elvenni a kedvünk a cukrász szakmától. Belefuthatunk frusztrált és túlhajszolt kollégák csípős beszólásaiba, a mosogató, a tésztakiszúró vagy akár a lótifuti főszerepében is találhatjuk magunkat. 
Van amin érdemes túllendülni de van amit nem kell eltűrni. Az amikor hetekig gyomorgörccsel megy be az ember a gyakorlati helyére és sírva megy haza, az nagyon nem jó. Kihatással lehet ez az egész pályánkra, de azt is el tudom képzelni, hogy többen már itt búcsút mondanak a cukrász szakmának.
Szeretném azért itt azt is megemlíteni, hogy nagyon fontos, hogy mi magunk, hogy állunk a gyakorlathoz. A fizikai munkára mindenképpen készítsük fel magunkat, és legyen az a fő cél, hogy minél többet tanuljunk. Viszont ne engedjük magunkat elnyomni! Általában ha látják,hogy a tanulási vágyunk megingathatatlan még a „hatalmas” cukrászok is beadják egy idő után a derekukat és  jobb esetben tényleg mellénk állnak.Nem szeretnél lemaradni a legújabb Kiskanál finomságokról  és
 a Cukrász szakma rejtelmei sorozat legújabb részéről?
Iratkozz fel a Kiskanál Hírlevélre és értesülj róla elsőként e-mailben! 


Feliratkozáshoz kattints IDE!

2 comments:

Judit írta...

Olyan kérdésem lenne, hogy a gyakorlati helyek kérnek pénzt azért, hogy náluk lehetek gyakorlaton? Ha igen, kb milyen nagyságrendű összegekről van szó?

Orsi írta...

Kedves Judit!
Magyarországon még nem találkoztam ilyennel! De mivel gyakorlat alatt nem igazán kapsz fizetést, ezért én nem is nagyon tudom elképzelni, hogy még a gyakorlatozónak kéne fizetnie, azért, hogy dolgozhasson.
Külföldön viszont neves cukrászdák úgy hallottam kérhetnek ezért pénzt,de hogy mennyit azt nem tudom.

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena