2015. március 2.

Kávé brûlée-s csoki szendvics

kávés csoki szendvics

Ez a desszert valójában egy kis konyhai játéknak indult illetve egy pár megmaradt alapanyagot akartam hasznosítani. Ugyanakkor szerettem volna ha valami újdonsággal is kísérletezhetnék közben, így esett pl erre a kávés creme brulee-re a választásom. A gyűrt csokilapok csak utolsó percben jutottak eszembe, és bár nem voltam benne biztos, hogy működni fog, de végül egész jó lett a végeredmény.
A technika maga pofon egyszerű: gyűrj össze egy darab sütőpapírt, majd terítsd szét rajta a megolvasztott csokoládét, tedd hűtőbe és óvatosan húzd le a csokilapról a papírt.  Mint egy hagyományos csokilap, itt csupán annyi a különbség, hogy a gyűrődések miatt egy kicsit vastagabb lapokat kell kennünk, így biztosan nem fognak eltörni. Tartottam tőle, hogy emiatt a csokilapok nem lesznek olyan könnyen roppanósak, de nagyon is azok voltak, élmény volt beleharapni. A másik dolog, ami még érdekes ebben a lapban, az az, hogy kap a csoki egy kis plusz mattságot is a különleges textúra mellé. Ugye ha sütőpapírra öntjük a csokit, akkor mattabb felületet kapunk, mintha fóliával dolgoztunk volna, de ha még össze is gyűrjük előtte a papírt egy kicsit megint mást kapunk. Ez tetszett nekem benne a legjobban és már rengeteg ötletem is van, hol lehetne még ezt a dekorációs technikát felhasználni.

kávé, csoki, mandula desszert


Összességében nagy sikere volt ennek a  szendvicsnek! A kávé íze nekem eléggé intenzívre sikerült, viszont a csokilapok és az édes fehércsoki ganázs jól ellensúlyozta. A textúrákat imádtam, a csokilapok könnyen roppantak, a bruleé nagyon lágy és selymes (mégis jó tartása van), és a karamellizált mandula adott még egy kis plusz ropogósságot az egésznek.
Azt gondolom érdemes ezt kézzel és nem villával fogyasztani, hiszen a textúrák  játéka így érvényesül csak igazán.

kávé creme brulee, fehércsoki ganázs, csokilapok




kávé creme brulee csoki szendvics




Hozzávalók 4db termetes  csoki szendvicshez

csokilapok:

  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g fehércsoki
fehércsoki ganázs:
  • 100 g fehércsoki
  • 1 dl tejszín
kávés creme brulee:
  • 5 tojássárga
  • 3 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 120 g cukor
  • 1 teáskanál instant kávépor
kandírozott mandula:
  • 60 g egész mandula
  • 100 g cukor
  • kb 2-3 ek. víz
roppanós, krémes csoki szendvics


A gyűrt csokilapokhoz olvasszuk fel a csokit, temperáljuk. Vágjunk le egy darab sütőpapírt és gyűrjük össze, majd hajtogassuk ki és minél egyenletesebben kenjük rá a megolvasztott csokoládét. Itt egy picit vastagabb csokilapot kell kennünk, hiszen a gyűrődések miatt néhol a papír kikandikálhat, és ezt nem szeretnénk. Ha egyenletesen elkentük a csokit helyezzünk rá óvatosan egy másik sütőpapír lapot (nem kell belenyomni), majd helyezzünk az egészre valamilyen nehezéket, hogy a csokilapjaink biztosan egyenesek legyenek. Mehet a hűtőbe, amíg a lapok meg nem dermednek. Ha kész, óvatosan vegyük le a papírról és vágjuk méretre. Egy szendvicshez egy fehér-és 2 étcsoki lapra lesz szükségünk, a méretét viszont pontosan nem mértem le.

A fehércsoki ganázshoz a csokit vágjuk kis darabokra, a tejszínt forrósítsuk fel, majd öntsük a csokira, és keverjük, amíg egyneműsödik. Tároljuk hűtőben, amíg meg nem dermed.

A kávé creme brulee-hez a tejet és a tejszínt az instant kávéval tegyük fel melegedni . (A kávé mennyisége függ a kávénk erősségétől is ezért kezdjünk egyszer kisebb mennyiséggel, ha úgy érezzük nem elég intenzív, tegyünk még bele) Közben a tojássárgákat a cukorral keverjük el, majd vékony sugárba öntsük hozzá a meleg tejszínes keveréket, miközben folyamatosan keverjük. Béleljünk ki egy kisebb formát (kb 20x20 cm) sütőpapírral, öntsük bele az egyveleget és tegyük 140 fokra előmelegített sütőbe kb 40 percre. A formánknak akkorának kell lennie, hogy a brulee-nek meglegyen a jó 1-1,5 cm magassága. Ha a krém teteje már megszilárdult és a krém remegős, kész is, vegyük ki a sütőből, majd ha kissé kihűlt tegyük fagyasztóba kb. 3 órára.

A kandírozott mandulához a mandulát, cukrot és vizet tegyük egy kisebb edénybe. Magas hőmérsékleten kezdjük főzni, amíg a cukor fel nem olvad, majd vegyük közepesre a hőfokot. Főzzük addig, amíg a cukorszirup karamellizálódik a mandulaszemeken, majd szedjük sütőpaírra, hagyjuk kihűlni.

Összeállítás :
Vágjunk a creme brulee-ből a csoki lappal megegyező vagy annál kisebb szeletet. A fehércsoki ganázst tegyük habzsákba. 
Vegyünk egy étcsokilapot, erre helyezzük a creme brulee-t. Jöhet a fehércsoki lap, amire nyomjunk kis ganázs csúcsokat , majd szórjuk meg mandulával, ezt egy kicsit bele is nyomkodhatjuk. Végül fedjük le az utolsó étcsoki lappal és kész is vagyunk.

Nem szeretnél lemaradni a legújabb Kiskanál finomságokról  és
 a Cukrász szakma rejtelmei sorozat legújabb részéről?
Iratkozz fel a Kiskanál Hírlevélre és értesülj róla elsőként e-mailben! 


Feliratkozáshoz kattints IDE!


2 comments:

tejszínhab írta...

Szerintem bárhol megállja a helyét! Szuper ötlet a gyűrt csokilap :D

Orsi írta...

Kösziii! Azóta már többször csináltam, többféle variációba és nagyon jól működik, imádom én is! Az egyik tortám oldalát is ilyennel burkoltam, azt láttad már?

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena