2015. augusztus 20.

Fehércsokoládé, erdei szeder és olívaolaj



[ Ezt a posztot az evo3, organikus, extra szűz olívaolaj forgalmazója szponzorálta ]

A mai desszertünk egy igazán különleges ínyencség,  különleges íz kombinációkkal. Fehér csokoládé, erdei szeder és olívaolaj. Izgalmas, nemde?

A görögországi egy évünk során sokat foglalkoztunk a helyi olívaolajakkal. Kóstoltunk rengeteg félét, frisset, szűretlent, ízesítettet, ellátogattunk rengeteg olíva gyártóhoz, így azt hiszem elmondhatjuk, tudjuk, hogyan készül és milyen egy jó olívaolaj.

Az evo3 organikus olívaolaj Görögország egyik legnaposabb szigetéről, Leszboszról származik, aminek már a klímája is garantálja az olaj kitűnő ízét és minőségét. És hogy mitől  minőségi egy olívaolaj? Az egyik fő dolog, amit figyelni kell az olaj savassága. Ennek az olívának igazán alacsony 0,4- 0,6 % a sav taralma, ami egy kitűnő, extra szűz minőséget jelent. Termesztése és feldolgozása ráadásul bió környezetben illetve teljesen hagyományos és természetes eljárással folyik, így egy organikus, extra szűz olívaolajról beszélhetünk. Minőségét több nemzetközi díj is bizonyítja, 2014-ben  New Yorkban, 2015-ben Párizsban ért el dobogós helyezéseket. Az olívaolajnak gyönyörű, világos, aranyló színe van, lágy íze, érett gyümölcsös-, zöld füves-, diós aromákkal, egy kis pikáns utóízzel.

És még egy dolog, amit imádok ebben az  olívaolajban: minden egyes evo3 organikus olívaolaj megvásárlása után Afrikában egy fát ültetnek, azzal a céllal, hogy újraerdősítsék a kiírtott területeket és megélhetési lehetőséget nyújtsanak az afrikai rászorulók részére. Az eddig ültetett fákról a termék honlapján lehet informálódni.


Evo3, a tökéletes olívaolaj (nem csak ) egy izgalmas desszertben! Már régóta motoszkál a fejemben egy olívaolajas desszert, és most, hogy ez a különleges üveg a kezeim közé került, végre eljött a tökéletes pillanat. Szerettem volna ha ez a desszert tényleg az evo3 köré épülne, és érezni benne az igazi olíva ízét. Mivel az olajnak nagyon friss és gyümölcsös aromái vannak, ezért mindenképpen gyümölcsökben gondolkoztam. Most épp szezonja van az erdei szedernek, aminek enyhén savanykás íze jól passzol  ezzel az aranyló csodával.
 Az alapot egy selymes fehércsokoládé namelaka alkotta, ami a desszertben egy festmény fehér vászon szerepét játszotta. A szederből egy consommé készült és, hogy roppanós textúra is kerüljön bele, sütöttem egy nagyon egyszerű, de annál izgalmasabb olíva kekszet is. Ebből készültek az olíva szikladarabok, amibe az evo3 különleges édes olíva dzsemjéből is került egy pár kanálnyival. (Erről a gourmé dzsemről majd  később fogok ódákat zengeni.) Bár a kekszek  valóban kis szikladaraboknak néznek ki, állagukban egyáltalán nem hasonlítanak, roppanós mégis omlós kis falatkák. Itt az olíva zöld füves íze majdnemhogy elveszett, e helyett egy diós aroma bontakozott ki, itt-ott az evo3 dzsem narancsos-olívabogyós ízeivel.

Ha kedvet kaptatok  az evo3 termékek kipróbálásához Magyarországon vagy Romániában, kérlek küldjetek e-mailt a blogkiskanal@gmail.com címre további információkért.



Fehércsokis namelaka
recept innen

  • 100 g tej
  • 5 g kukoricaszirup
  • 3 g porzselatin
  • 200 fehércsokoládé
  • 200 tejszín
Olíva cookie
  • 130 g liszt
  • 100 g cukor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 80 g evo3 extra szűz olívaolaj
  • 20 g evo3 édes olíva dzsem
  • csipet só
Erdei szeder consommé
  • 170 g erdei szeder
  • 100 g cukor
  • 60 g víz
  • nagy csipet citromsó
Továbbá
  • evo3 extra szűz olívaolaj
  • ehető virágszirmok
  • pár kapor levél
  • Maldon sópehely (opcionális)
A namelakához a zselatint beáztatjuk, a tejet melegedni tesszük. Amikor már forró, de még nem fő, hozzáadjuk a zselatint és addig kavargatjuk, amíg az feloldódik a tejben. A fehércsokit felolvasztjuk, hozzákeverjük a kukoricaszirupot, majd 2 részletben a forró tejet. Csomómentesre keverjük. A végén hozzáöntjük a hideg tejszínt és egy botturmix segítségével átkeverjük. Hagyjuk min. egy éjszakát hűlni és dermedni.
Az erdei szeder consomméhoz minden hozzávalót egy forralóba teszünk és kavargatás nélkül kb. 20 percig alacsony lángon főzzük. Egy nagyobb szűrőbe, sűrű gézt teszünk, majd  mindezt egy tálkára tesszük, amibe a szeder leve csöpöghet. A megfőtt szedret a szűrőbe öntjük, és nyomkodás nélkül pár óra alatt hagyjuk, hogy a leve kicsöpögjön.

Az olíva kekszhez  a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáöntjük az olívaolajat végül a dzsemet. Egy kanállal vagy kezünkkel alaposan elkeverjük. Egy homokos állagú masszát kell kapnunk. Kezünkkel kis diónyi méretű labdákat gyúrunk, amiket két kezünk között kissé meglapítunk. Előkészített lemezre sorakoztatjuk őket és 170 °C sütőben kb. 15 percig sütjük, vagy amíg a kekszek szélei barnulni nem kezdenek. 
A desszerthez egy pár darabot (miután kihűlt) nagyobb darabokra törtem és porcukorba forgattam . A többi pillanatok alatt csak úgy magában elfogyott.

Összeállítás:
A tányér közepébe 2 evőkanálnyi namelakát kanalaztam, úgy hogy közepében egy kis üreget alakítottam ki, majd erre kerültek az omlós olíva "szikladarabok". A krémet pár friss szem szederrel, fekete ribizlivel és ehető virágszirmokkal, kaporral dekoráltam. A krém köré öntöttem a behűtött erdei szeder consommét, majd a krém üregébe egy evőkanálnyi  evo3 olívaolajat öntöttem. A consomméra is került pár csepp olívaolaj. 
Utólag kóstolásnál egy kis maldon sópelyhet szórtun a desszertre, amitől az egész egy újabb lépcsőfokra lépett, ezt semmiképp nem érdemes kihagyni.


Nem szeretnél lemaradni a legújabb Kiskanál finomságokról ?
Iratkozz fel a Kiskanál Hírlevélre és értesülj róla elsőként e-mailben! 


Feliratkozáshoz kattints IDE!




0 comments:

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena